Ekonomija
EUROPSKA KOMISIJA RAZMATRA UVESTI TRGOVINSKE BARIJERE

Europske bi carine na uvoz solarnih ploča mogle omesti prelazak na zelenu energiju
Objavljeno 3. listopada, 2023.

Europske carine na uvoz solarnih ploča ozbiljno bi narušile kapacitete za brzi prelazak na zelenu energiju, upozorila je udruga proizvođača i kupaca, predlažući vladama da umjesto toga podupru domaću proizvodnju.Europska komisija (EK) i vlade europskih zemalja razmatraju stroža ograničenja uvoza kako bi pojačale domaću proizvodnju čistih tehnologija i smanjile ovisnost o Kini.

Bruxelles je u rujnu pokrenuo istragu kako bi utvrdio treba li uvesti carine radi zaštite europskih proizvođače električnih automobila od jeftinije kineske konkurencije koja, kako tvrde, uživa prednost državnih subvencija.

Njemačka, pak, razmatra opcije koje bi trebale zaštititi proizvođače solarne energije od pada globalnih cijena, pokazuje vladin dokument koji je Reuters dobio na uvid.

"Carine nisu dobar odgovor na aktualne izazove u europskoj solarnoj industriji", upozorio je Gunter Erfurt, direktor upravnog odbora udruge SolarPower Europe, čiji članovi uključuju proizvođače, velike kupce i kompanije uključene u postupak instalacije ploča.

"Umjesto sankcioniranja cijelog sektora carinama, moramo poticati instalaciju solarnih postrojenja iz otporne europske solarne proizvodnje", naglašava izvršni direktor švicarskog proizvođača solarnih ćelija Meyer Burger.

"Time ćemo stvoriti uvjete za nesmetano i kontinuirano uvođenje solarne energije i za paralelan stabilan razvoj europske solarne proizvodnje", dodao je Erfurt.

Trgovinske barijere za solarnu energiju naškodile bi svima, smatraju u SolarPower Europeu, predlažući da Europa umjesto toga pomogne domaćim proizvođačima mjerama poput ublažavanja uvjeta za državnu potporu u EU.

Udruga u priopćenju nije izričito navela Kinu.

EU uvozi iz Kine više od 90 posto ingota i pločica za solarne ploče, prema podacima Europske komisije.

Europski proizvođači žale se da je tržište preplavljeno kineskim solarnim modulima čije su cijene niže od troškova proizvodnje i prisiljavaju ih da drže korak s kompanijama iz azijskog diva.

No sektor ujedno strahuje od reprize prilika na tržištu u razdoblju od 2013. do 2018. godine, kada se blago slabljenje potražnje za solarnim instalacijama u Europi poklopilo s ograničenjima bescarinskog uvoza kineskih solarnih ploča i ćelija.

EU je prošle godine instalirao rekordnih 40 gigavata kapaciteta solarne energije, napominje Reuters.H
Možda ste propustili...

ODGOVOR PROIZVOĐAČIMA SOLARNIH PANELA U EUROPSKOJ UNIJI:

EU ne može zabraniti uvoz solarnih ploča

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana