Regija
ULAGANJA OD UKUPNO 1,4 MILIJUNA EURA

Grade poslovnu zonu i vrtić za 70 mališana
Objavljeno 3. listopada, 2023.
Riječ je o infrastrukturnom uređenju 1. faze zone na 7 hektara, a uskoro kreće i gradnja tlačnog voda do pročistača u Županji
BOŠNJACINa području Općine Bošnjaci u tijeku je realizacija dvaju značajnih infrastrukturnih projekata koji će stanovnicima osigurati nove sadržaje, podići kvalitetu življenja i stvoriti dodatne pretpostavke za gospodarski razvoj. Riječ je o uređenju gospodarske zone i gradnji dječjeg vrtića, investicijama ukupne vrijednosti približno 1,4 milijuna eura, od čega su 865.000 eura nepovratna sredstva.Počeli su radovi na infrastrukturnom opremanju prve faze gospodarske zone, smještene na izlazu iz sela prema Posavskim Podgajcima. Ukupno se prostire na 45 hektara, a prva faza obuhvaća sedam hektara površine. Vrijednost radova je 572.706,29 eura, od čega je 56 posto (320.716 eura) Općini dodijeljeno iz Programa podrške gospodarskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema, a ostatak su vlastita sredstva. Rok za završetak je, kaže načelnik Andrija Juzbašić, kraj ožujka 2024. godine.

Iskaz interesa


Najavljuje da će paralelno ići i radovi na izgradnji tlačnog voda do pročistača otpadnih voda u Županji, tako da će u zoni odmah biti riješena i vodoopskrba i odvodnja. Ti su radovi, pojašnjava, u nadležnosti županjskog Komunalca, javna nabava je završena, žalbi nije bilo i ovih će dana, kazao je, biti uvođenje izvođača radova u posao. Toj je tvrtki u vlasništvu Grada Županje proljetos odobreno ukupno 41 milijun nepovratnih kuna - 25 milijuna kuna za obnovu 10,3 kilometra vodovodne mreže u Županji i 16 milijuna kuna za spajanje dosad izgrađene kanalizacije u Bošnjacima na pročistač otpadnih voda u Županji, čime će se povećati njegova iskoristivost. A nakon što se na njega priključe i općine Gradište i Štitar pročistač će dobiti svoj puni smisao. Pokrivenost Bošnjaka kanalizacijskom mrežom sada je oko 53 posto. Tlačni će vod manjim dijelom ići kroz naselje, a većim poljskim putevima prema Županji, nema neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i općinski načelnik smatra da ne bi trebalo biti zastoja u provedbi toga projekta. Nakon završetka uređenja prve faze zone i opremanja svom potrebnom infrastrukturom kao osnovnim preduvjetom za ulaganja, Općina će, objasnio je, ići s pretpozivom za iskaz interesa za kupnju parcela, odnosno namjeru investiranja i poslovanja u poduzetničkoj zoni.

Nova pilana


Na temelju iskazanog interesa Općinsko vijeće odlučit će o cijeni zemljišta i povlasticima koje će poduzetnicima omogućiti povoljnije poslovanje u zoni. Juzbašić dodaje da imaju dosta neslužbenih upita lokalnih OPG-ova i obrtnika koji su zainteresirani ondje preseliti, izmjestiti svoje strojeve i radionice iz sela, a lokaciju zone smatraju prihvatljivom za širenje poslovanja i otvaranje novih mogućnosti. Dodaje da su nedavno imali i upit potencijalnog kupca, poduzetnika iz Križevaca koji se bavi proizvodnjom gipsanih ploča. A postupno će, ovisno o iskazanom interesu i potrebama, nastaviti graditi infrastrukturu i popunjavati zonu jer nikome nije cilj da ona zjapi prazna i zarasta u korov. Stavljanjem zone u funkciju Općina želi dodatno potaknuti gospodarski razvoj na svome području, riješiti prostorne probleme poduzetnika i poticati na ulaganja i zapošljavanja. A nova bi radna mjesta uskoro trebala otvoriti i pilana koja će početi s radom na mjestu nekadašnjeg reprocentra Kunisa na izlazu iz Bošnjaka prema Posavskim Podgajcima. Vlasnik je, kaže načelnik, investitor iz susjedne BiH koji već ima pilansku proizvodnju u gospodarskoj zoni u Otoku, u unajmljenom prostoru. Zemljište u Bošnjacima kupio je već ranije, sada će ga staviti u funkciju i ondje će, vjeruje, zasigurno biti potreba za zapošljavanjem 20-ak ljudi.

A tu bi se, pribojava se, mogao pojaviti i problem oko pronalaska raspoložive radne snage.

Marija Lešić Omerović
VRTIĆ U RUJNU 2024. OTVARA VRATA
U tijeku je i gradnja dječjeg vrtića u Bošnjacima, koji će biti podružnica vrtića Maslačak Županja. Ukupna vrijednost radova je 793.288,39 eura, od čega su 544.695 eura nepovratna sredstva, a ostalo treba osigurati Općina. “Postoje obećanja da će država pokriti cjelokupan iznos investicije lokalnim jedinicama za gradnju vrtića, no vidjet ćemo”, kaže načelnik. Vrtić je kapaciteta 70 djece, u županjskom vrtiću trenutačno boravi 45 mališana iz Bošnjaka, i kada se oni vrate u svoje selo, uključujući i polaznike male škole, bit će popunjen.

Možda ste propustili...