Regija
PAPRIKAFEST PROMOCIJA BARANJSKOG CRVENOG ZLATA

Lug - dom najbolje mljevene
paprike na kugli zemaljskoj
Objavljeno 2. listopada, 2023.
OPG Kelemen ima najbolju ljutu, OPG Marton najbolju slatku papriku. Uzorke je na ocjenjivanje predalo 30-ak proizvođača
LUG - Nakon promocije proizvoda od riječne ribe na Ribarskim danima u Kopačevu, vrhunskih vina lokalnih vinara tijekom Vinskog maratona u Zmajevcu, posljednjeg vikenda u rujnu Baranja je proslavila svoju treću vrijednu značajku – mljevenu crvenu papriku.

S procjenom od približno 8 tisuća posjetitelja u dva dana, 14. Paprikafest u Lugu bio je dosad najposjećeniji, čemu su pridonijele vrijedne udruge u tome baranjskom mjestu s većinskim mađarskim stanovništvom, ali zasigurno i prekrasno jesensko vrijeme, koje je ovaj vikend Baranju učinilo još privlačnijim za posjetitelje kojih je bilo od Zagreba, Kutjeva, Đurđevca do Mađarske i Srbije.


Sve je počelo u subotu prijepodne sajmom domaćih proizvoda, iznimno bogatom gastronomskom ponudom te predajom uzoraka slatke i ljute paprike 30-ak lokalnih proizvođača, koje je procjenjivao peteročlani žiri, nastavilo se defileom i nastupom folklornih skupina te različitim zabavnim programima do sitnih sati, dok je u nedjelju, uz cjelodnevni sajam i gastroponudu, održan i 7. Kup Baranje u kuhanju fiša, čiji se pobjednik kvalificirao na državno natjecanje u kuhanju fiša 2024. godine.


Pobjednik u kategoriji najbolje ljute paprike bio je OPG Kelemen, a u kategoriji slatke paprike OPG Marton. Nažalost, zbog katastrofalne tuče koja je poharala južni dio Baranje sredinom srpnja, dio proizvođača mljevene paprike ove godine nije mogao sudjelovati na Paprikafestu, a posljedica vremenskih nepogoda je i to da se kilogram "baranjskog crvenog zlata" mogao kupiti po cijeni od 25 i 30 eura.

- Manifestacija u čast ovog našeg "baranjskog crvenog zlata" najvažnija je manifestacija u Lugu. Ove smo godine imali sreće s vremenom, za razliku od prošlogodišnjeg Paprikafesta, koji je poharala kiša. Svi programi koje smo osmislili uspjeli su, a ovoliki broj posjetitelja nadmašio je sva naša očekivanja. Hvala svima koji su Lugu ovo omogućili - izjavio je glavni organizator Paprikafesta, Erik Munk, u ime Udruge mladih Lug.


- "Dom najbolje mljevene paprike na kugli zemaljskoj – Paprikafest" slogan je kojim promoviramo nevjerojatan trud ovdašnjih mještana da proizvedu tone i tone mljevene crvene paprike svake godine, a onda posebno da organiziraju ovako veliku manifestaciju kojom uspješno povezujemo kulturu i tradicionalne vrijednosti ovog kraja s gospodarskim interesima mještana, a to je da svoje vrijedne proizvode mogu prodati na kućnom pragu. Sretan sam činjenicom da i Vlada Republike Hrvatske i Vlada Mađarske svesrdno podupiru i ovu manifestaciju - rekao nam je zastupnik mađarske manjine, Robert Jankovics


Manifestaciji su nazočili i brojni visoki uzvanici, saborski zastupnici Robert Jankovics i Goran Ivanović, generalni konzul Mađarske u Osijeku János Magdó te načelnik i zamjenik načelnika Općine Bilje, Željko Cickaj i Gabor Varga. R.I.
Možda ste propustili...

U PETAK PROMOCIJA SLUŽBENE HIMNE VATRENIH

Županja - kolijevka nogometa uvodi Hrvatsku u Euro 2024.

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Na Državnoj smotri i tri slatinska projekta

PREDSTAVILI SE U SREDNJOJ ŠKOLI ISIDORA KRŠNJAVOGA

Vukovarska “Golubica” gostovala u Našicama

Najčitanije iz rubrike