Regija
UDRUGA “SPRETNE I SRETNE”

Na 6. "Baranjskoj už'ni"
goste dočekalo 40-ak vrsta jela
Objavljeno 2. listopada, 2023.
JAGODNJAK - Više od 40 vrsta autohtonih jela, počevši od juha, preko tjestenine (tašci, granat marš, knedle sa šljivama, sukanci, flekice s kupusom, rezanci s makom…), pa sve do onih u kojima je glavni sastojak meso, svinjsko, pileće, ovčje, goveđe (pohanci, faširi, paprikaši, sarma…), dakako uz više desetaka vrsta kolača, dočekalo je brojne goste na 6. ‘‘Baranjskoj už‘ni‘‘, koju je u Vatrogasnom domu u Jagodnjaku organizirala mjesna udruga "Spretne i sretne". Osnovni je cilj manifestacije, ističe predsjednica udruge Radmila Stojković, očuvanje dijela tradicije, ponajprije gastronomske, Baranje i Općine Jagodnjak.

- To nam je bila misao vodilja prije šest godina, kada smo organizirali prvu manifestaciju. Ove smo godine za pomoć zamolili i mjesno lovačko društvo Jelen, pa su se na trpezi našla i, također autohtona, jela od divljači, poput čobanca, pljeskavica i kobasica - kaže Stojković, dodajući kako je u cijelu priču utkan dah prošlosti jer su se takva jela uvijek pripremala za razne blagdane, kermence, slave, parastose, krštenja, daće... Za njih im nisu bili potrebni recepti jer se takav način pripreme hrane proteže poput nevidljive niti kroz cijeli život mještana. Naglašava kako je velika većina sastojaka jela koje su pripremile članice udruge iz domaće radinosti - jagodnjačkih vrtova, svinjaca, staja, pašnjaka i poljoprivrednih površina.

- Naziv manifestacije izabrali smo stoga što su naši stari ručak nazivali "už‘nom", pa je i to dio tradicije - objašnjava. Brojnim gostima ponuđena su baranjska vina, a predstavili su se i glumci belomanastirskog Gradskog kazališta ulomkom iz predstave "Kraljica Panonije". Udruga "Spretne i sretne" ima 20-ak članica i sudjeluju na svim značajnijim manifestacijama u Općini Jagodnjak, ali i šire. I. Getto
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVADESET GODINA UVESELJAVA BELOMANASTIRCE

Vlasnik lunaparka Omer Šehović: Bolje je zaraditi euro nego potrošiti dva

2

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

3

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko
Vučice i novo raskrižje