Sport
TEŽAK I VAŽAN ISPIT U PODRAVINI

Utakmica koja može biti presudna i za Tomasa, ali i za atmosferu u klubu
Objavljeno 30. rujna, 2023.
Nogometašima Osijeka za izlazak iz krize i turobne atmosfere u kojoj se klub nalazi prijeko je potrebna pobjeda u Koprivnici

Važna, prevažna utakmica čeka bijelo-plave nogometaše večeras u Koprivnici. Ne samo zbog samog rezultata nego i zbog statusa trenera Stjepana Tomasa. Osijek je u lošoj seriji od četiri susreta bez pobjede, u boljem stanju nije ni domaćin koji nije nikoga dobio u posljednjih šest utakmica.Sudar "ranjenih lavova". Svakako, ali u drukčijim okolnostima. Od Osijeka se očekivalo više, a "farmaceuti" su imali teška dva posljednja ispita protiv Dinama i Rijeke. Za bijelo-plave to nije samo rezultaski izazov nego je puno više. Atmosfera oko kluba nije dobra, u Kutjevu su se pokazale i neke pukotine u odnosima, ali to je tek u sferi nagađanja. Zato će Koprivnica pokazati jesu li baš svi u NK-u Osijek na istom zadatku. Već su počele priče oko toga kako momčad možda nije na istom tragu kao trener, ali o takvim stvarima mogu pričati samo oni koji nisu pravi sportaši. Osijek je u nezhavlanoj poziciji, ali baš takve situacije mogu puno toga reći o igračkom kadru kojim se raspolaže. Voda je definitivno došla do grla, a u takvoj situaciji nitko od onih koje će Tomas večeras poslati na teren od prve minute nema pravo misliti samo o sebi, nego isključivo o NK-u Osijek.

Pokazati karakter


Navijači su s pravom nezadovoljni jer momčad koja ima visoke ambicije, koje bijelo-plavi imaju, ne bi smjela upadati u serije u kakvoj je Osijek sada. Međutim, treba zaboraviti sve što je bilo jučer i pokušati graditi novu priču. Najbolji put za ponovnu izgradnju sinergije s navijačima je pobjeda u Koprivnici. Trener Stjepan Tomas svjestan je trenutka, ali puno je važnije je li momčad na istom tragu.

- Imperativ pobjede za nas je vrlo velik. Svjestan sam problema, ali došao sam kada je Osijek bio u seriji od devet utakmica bez pobjede, pa smo se uspjeli iz toga izvući. Znam kako riješiti problem i poduzet ću određene korake. Radi se samo o karakteru. Moramo promijeniti način na koji ulazimo u utakmice nakon stanke. Ranije to nije bio problem. U Koprivnici se trebamo nametnuti od prve minute i pokazati po što smo došli, a to je pobjeda - kaže trener bijelo-plavih.

Takvu priču slušamo stalno, ali nakon prvenstvene stanke Osijek više ne ulazi u susrete s entuzijazmom koji je pokazivao prije nje. Ključno je pitanje što se promijenilo.

- Svjesni smo problema, analizirali smo ga i vjerujem kako se u Koprivnici on neće ponoviti. Objektivno, momčad smo slagali u hodu, neki igrači priključili su se kada je sezona već počela, treba malo vremena kako bi sve to sjelo na svoje mjesto. I opet je najvažnije imati kvalitetan stav jer samo u takvim okolnostima naša kvaliteta koja je neupitna može doći do izražaja. Vjerujem u ovu momčad, rezultatske krize se događaju, ali vjerujem kako smo na dobrom putu - kaže Tomas.

U zraku ostaje pitanje vjeruju li i igrači u iste stvari. U Kutjevu na Kup utakmici bilo je nekih pojava koje bi mogle upozoriti na disfunkcionalnost svlačionice.

- Nemam problem s tim ako se netko od igrača ljuti za vrijeme utakmice. To pokazuje kako im je stalo. Bio bih zabrinutiji da smo flegmatični. Svi smo svjesni kako situacija nije bajna, ali baš zbog toga očekujem dobru reakciju momčadi - kaže Tomas.

Samo pobjede nam daj


Lako je shvatiti na što trener "puca". Početak sezone bio je obilježen prelaskom na novi stadion i euforijom koja je sve to pratila. Sada je ta priča malo splasnula jer, ako nema rezultata, uzalud je stadion i sve takve priče. Navijače pogoni samo jedna stvar - rezultat. A njega sad nema, kad je tako, svi su krivi.

- Nikome nije lako kad je atmosfera negativna. Bio sam oduševljen podrškom i atmosferom koju smo imali protiv Dinama. To je bilo spektakularno. Nemam problem s navijačkim nezadovoljstvom jer svatko ima pravo na svoje mišljenje, a iznad svega sam svjestan kako pozitivno ozračje možemo vratiti samo pobjedama. Ako budemo pobjeđivali, nestat će loše ozračje. Svi smo toga svjesni, pa zato vjerujem u dobru reakciju momčadi. Mislim da me igrači slijede i nemam problem s tim - kaže Tomas.

Osijek je na startu sezone visoko porazio Koprivničane, ali na Kušek-Apašu dočekat će ga drukčija momčad od one kojoj je sredinom srpnja uvalio šest komada.

- Promijenio se trener, doveli su neke nove igrače. Bit će to posve drukčija utakmica. Imaju odličnih pojedinaca poput Mioča i Hoxhe, imamo ideju kako ih zaustaviti, ali i ideju kako napasti. Treba nam ta pobjeda, pa se tako moramo postaviti od prve minute. Naša individualna kvaliteta koja je neupitna do izražaja može doći samo ako ćemo biti jakog karaktera i odlučnog stava - zaključio je Tomas.

Osijek prije i nakon stanke u pitanju ulaska u utakmice nije ista momčad. Ako bijelo-plavi vrate odlučnost koju su imali na početku sezone, onda Koprivnica definitivno može biti prekretnica u pozitivnom smislu...

Dalibor Keler
 
Standings provided by Sofascore
Možda ste propustili...

OSMINA FINALA KUPA HRVATSKE "SNJEŽANA UŠIĆ" ZA ODBOJKAŠICE

Mladost (pre)lako kroz Gradski vrt

Najčitanije iz rubrike