Novosti
NAGLASCI S OSJEČKOG SKUPA O PLINU, TOPLINI I VODI

Na poticaj iz gospodarstva akademska zajednica razvija nove ideje i rješava probleme
Objavljeno 30. rujna, 2023.

Osijek je ovog tjedna bio domaćin 21. Skupa o prirodnom plinu, toplini i vodi te 14. Međunarodnog skupa o prirodnom plinu, toplini i vodi, na kojemu se okupilo više od 250 sudionika koji se tim gospodarskim segmentom bave u različitim područjima inženjerske prakse, ali i na znanstvenoj i istraživačkoj razini.Iako to nije bio primarni cilj, s tih je skupova, u svjetlu aktualnih geopolitičkih odnosa, pružena informacija kako su za hrvatske potrošače za predstojeću zimu osigurane dostatne količine plina i da država regulirala krajnju cijenu plina do 1. travnja iduće godine, tako da neće biti cjenovnih promjena ni poremećaja u sigurnosti opskrbe.

Konferencija je podijeljena u pet sekcija, naveo je prof. dr. sc. Pero Raos, voditelj skupa, sa Strojarskog fakulteta Sveučilišta u Slavonskom Brodu, navodeći kako su okupljeni najbolji stručnjaci s ciljem razmjene iskustava iz područja plina, topline, energetike, vode i vodnog gospodarstva. "Zadovoljni smo kvalitetom i sadržajem ovogodišnje konferencije, ona u svojoj osnovi daje razmjenu iskustava između prakse, gospodarskih subjekata i akademske zajednice, gdje se razvijaju nove ideje. U 80 posto predstavljenih akademskih radova bilo je riječi o rješavanju konkretnih inženjerskih problema na poticaj industrije", rezimirat će Raos.

U uvodnom dijelu skupa održano je predstavljanje EU projekta "Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška", kojom prigodom su prezentirani rezultati dosadašnjih i preostalih istraživačko-razvojnih aktivnosti, koje u tom projektu provode stručnjaci slavonskobrodskog Strojarskog fakulteta.


Konferencija, čiji su organizatori, uz Strojarski fakultet, i HEP Plin te Tehnički fakultet Pollack Mihály iz Pečuha (Mađarska), dobila je i dodatnu medijsku pozornost. Uoči skupa prosvjedovali su zeleni aktivisti. "Na konferenciji slične tematike u Opatiji proljetos bili su slični prosvjedi. Mi ih nismo branili, štoviše, poštujemo ih. Ali argumenti znanstvene i stručne javnosti potpuno su drukčiji od onih aktivista. Ako netko tvrdi da nas plin ugrožava i zagađuje, to nije istina. Ne možemo se tek tako odreći jednog energenta i tehnologije ako nemamo zamjenu nečim drugim", rekao je Raos.

Skup je okupio znanstvenike iz Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine. D.Kuštro

Za zimu osigurane dostatne količine plina, neće biti cjenovnih promjena ni poremećaja u opskrbi

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana