Regija
NOVI KRUG ZA 80-AK STAMBENIH ZEMLJIŠTA

Za kupnju numera zanimaju se bivši, protjerani Krndijaši
Objavljeno 30. rujna, 2023.
Prispjele ponude otvarat će se u ponedjeljak, 2. listopada, početak u 12,00
PUNITOVCI/KRNDIJA - U ponedjeljak, 2. listopada, u 12 sati, novi je krug otvaranja ponuda u Općinu Punitovci, a za kupnju neizgrađenog građevinskog zemljišta isključivo za individualnu stambenu izgradnju u k.o. Krndija. Općina ih zbog brojnosti nekretnina otvara svakog prvog ponedjeljka u mjesecu na temelju javnog natječaja i činit će to sve dok se ne proda i zadnja od 80-ak numera.

Dosada su prodane četiri numere, i to na početku prodaje. Uslijedilo je zatišje, no interes za krndijske "numere" ne jenjava.

- Iskazuju ga najviše bivši Krndijaši koji nakon prisilnog odlaska iz svog sela, krajem II. svjetskog rata, žive u Njemačkoj i dr., a žele se vratiti u rodni kraj, nikada ga ne zaboravivši - kaže punitovačka načelnica Jasna Matković.

Blizu triju gradova


Prodaja neizgrađenog građevinskog zemljišta za individualnu stambenu izgradnju svojevrsna je druga faza demografske revitalizacije Krndije, a nakon što je s njezinog imena 2019., naporima tadašnjeg Ministarstva državne imovine i Općine, skinut neslavni kuriozitet da je "jedino državno selo u RH", čime su Krndijaši napokon postali i de jure i de facto vlasnici nekretnina u kojima žive desetljećima, u kojima je dio njih još od rođenja. "Državno selo" postalo je nesretnom sudbinom krajem II. svjetskog rata, kada su partizanske vlasti protjerale njemačko stanovništvo koje je "skupilo život na kola" i krenulo put Njemačke, Austrije…, a one koji su ostali zatvorile u logor u koji je pretvoreno cijelo selo. Potom su u Krndiju naseljeni kolonisti, a ono se nikada demografski ni na druge načine nije oporavilo.


Nakon što su postali vlasnici nekretnina u kojima žive i u koje su ulagali, najavljeno je daljnje demografsko zbrinjavanje tog sela na sjecištu putova, asfalta prema Đakovu, Osijeku, Našicama, a što ga čini dovoljno blizu gradskim sredinama za obavljanje kupnje, administracije i dr., dok u obližnjim Punitovcima imaju vrtić, liječnika, ljekarnu, školu i druge službe. Krndija je idealna za sve željne mirnog života u seoskim širinama.

Idu i benefiti


- Nakon kupnje parcela Općina će izići i s benefitima, no o tome u dogledno vrijeme - zasad paket pogodnosti ne precizira Matković.

Natječaj je obuhvatio prodaju 82 parcele, od 1781 do 3746 m2, a početne cijene su od 4765 do 19.915 eura. U cijenu građevinskog zemljišta nisu uračunati troškovi komunalnog doprinosa po kubiku građevine koja se može izgraditi na građevinskom zemljištu, priključka na objekte i uređaje komunalne infrastrukture te troškovi promjene namjene zemljišta. Jedan ponuditelj može kupiti najviše tri nekretnine.

Riječ je o parcelama u Osječkoj, Nazorovoj i Ribarevoj ulici. Jamčevina je 10 posto od početne cijene. Neizgrađeno građevinsko zemljište opremljeno je pristupnom asfaltnom cestom te mogućnošću priključka na električnu mrežu i telefon.

Početna cijena za ove nekretnine određena je prema tržišnoj cijeni, koja je utvrđena Procjenbenim elaboratom o tržišnoj vrijednosti nekretnina. Dosadašnji su kupci iz Njemačke i odavde, dakako, i potomci nekadašnjih Krndijaša. U svoje zlatno doba Krndija je imala oko 2000, a sada ima manje od 50 stanovnika, pa je svako doseljavanje i stambena izgradnja dobrodošlo. Numera će, najave su, biti još, no sada se želi riješiti ovaj paket nakretnina.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

ODRŽANA 144. IZBORNA SKUPŠTINA HPD-A RODOLJUB VIROVITICA

Antun Rohtek treći put predsjednik

RADOVI VRIJEDNI OKO 46 TISUĆA EURA

Obnovljena je Bokokotorska

SASTALI SE NEKADAŠNJI UČENICI SREDNJE EKONOMSKE ŠKOLE BELI MANASTIR

Nakon 45 godina ponovno su se družili “ekonomci”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBA KUPALIŠNA KOMPLEKSA OTVORILA SU SVOJA VRATA

Spas od vrućina u baranjskim bazenima

2

OPET BEZ SJEDNICE

Komunalni radovi stoje bez Vijeća

3

PREDSTAVLJENA APLIKACIJA

Djeca mogu sama
kreirati cijele priče