Regija
NOVI KRUG ZA 80-AK STAMBENIH ZEMLJIŠTA

Za kupnju numera zanimaju se bivši, protjerani Krndijaši
Objavljeno 30. rujna, 2023.
Prispjele ponude otvarat će se u ponedjeljak, 2. listopada, početak u 12,00
PUNITOVCI/KRNDIJA - U ponedjeljak, 2. listopada, u 12 sati, novi je krug otvaranja ponuda u Općinu Punitovci, a za kupnju neizgrađenog građevinskog zemljišta isključivo za individualnu stambenu izgradnju u k.o. Krndija. Općina ih zbog brojnosti nekretnina otvara svakog prvog ponedjeljka u mjesecu na temelju javnog natječaja i činit će to sve dok se ne proda i zadnja od 80-ak numera.

Dosada su prodane četiri numere, i to na početku prodaje. Uslijedilo je zatišje, no interes za krndijske "numere" ne jenjava.

- Iskazuju ga najviše bivši Krndijaši koji nakon prisilnog odlaska iz svog sela, krajem II. svjetskog rata, žive u Njemačkoj i dr., a žele se vratiti u rodni kraj, nikada ga ne zaboravivši - kaže punitovačka načelnica Jasna Matković.

Blizu triju gradova


Prodaja neizgrađenog građevinskog zemljišta za individualnu stambenu izgradnju svojevrsna je druga faza demografske revitalizacije Krndije, a nakon što je s njezinog imena 2019., naporima tadašnjeg Ministarstva državne imovine i Općine, skinut neslavni kuriozitet da je "jedino državno selo u RH", čime su Krndijaši napokon postali i de jure i de facto vlasnici nekretnina u kojima žive desetljećima, u kojima je dio njih još od rođenja. "Državno selo" postalo je nesretnom sudbinom krajem II. svjetskog rata, kada su partizanske vlasti protjerale njemačko stanovništvo koje je "skupilo život na kola" i krenulo put Njemačke, Austrije…, a one koji su ostali zatvorile u logor u koji je pretvoreno cijelo selo. Potom su u Krndiju naseljeni kolonisti, a ono se nikada demografski ni na druge načine nije oporavilo.


Nakon što su postali vlasnici nekretnina u kojima žive i u koje su ulagali, najavljeno je daljnje demografsko zbrinjavanje tog sela na sjecištu putova, asfalta prema Đakovu, Osijeku, Našicama, a što ga čini dovoljno blizu gradskim sredinama za obavljanje kupnje, administracije i dr., dok u obližnjim Punitovcima imaju vrtić, liječnika, ljekarnu, školu i druge službe. Krndija je idealna za sve željne mirnog života u seoskim širinama.

Idu i benefiti


- Nakon kupnje parcela Općina će izići i s benefitima, no o tome u dogledno vrijeme - zasad paket pogodnosti ne precizira Matković.

Natječaj je obuhvatio prodaju 82 parcele, od 1781 do 3746 m2, a početne cijene su od 4765 do 19.915 eura. U cijenu građevinskog zemljišta nisu uračunati troškovi komunalnog doprinosa po kubiku građevine koja se može izgraditi na građevinskom zemljištu, priključka na objekte i uređaje komunalne infrastrukture te troškovi promjene namjene zemljišta. Jedan ponuditelj može kupiti najviše tri nekretnine.

Riječ je o parcelama u Osječkoj, Nazorovoj i Ribarevoj ulici. Jamčevina je 10 posto od početne cijene. Neizgrađeno građevinsko zemljište opremljeno je pristupnom asfaltnom cestom te mogućnošću priključka na električnu mrežu i telefon.

Početna cijena za ove nekretnine određena je prema tržišnoj cijeni, koja je utvrđena Procjenbenim elaboratom o tržišnoj vrijednosti nekretnina. Dosadašnji su kupci iz Njemačke i odavde, dakako, i potomci nekadašnjih Krndijaša. U svoje zlatno doba Krndija je imala oko 2000, a sada ima manje od 50 stanovnika, pa je svako doseljavanje i stambena izgradnja dobrodošlo. Numera će, najave su, biti još, no sada se želi riješiti ovaj paket nakretnina.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

PROJEKT ‘’KREATIVNE NOTE I GLAZBENI SVIJET ZA NAJMLAĐE’’

Razvoj govora i samopouzdanja glazbom

“SOLIDARNOST NA DJELU” - GRAĐANI POZVANI NA UKLJUČIVANJE

Miholjačke škole skupljaju novac i hranu za potrebite

PROJEKT VRIJEDAN 113.915 EURA

Uređuje se kuća oproštaja i groblje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana