Osijek
PRIZNANJE CENTRU ZA NESTALU I ZLOSTAVLJANU DJECU

Hrvatska velika nagrada sigurnosti za dva projekta
Objavljeno 30. rujna, 2023.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka osvojio je Hrvatsku veliku nagradu sigurnosti u okviru Hrvatskih dana sigurnosti koji su održani od 26. do 29. rujna u Opatiji. Riječ je o nagradi koju dodjeljuje Hrvatska udruga menadžera sigurnosti u ukupno 11 kategorija, a Centar za nestalu i zlostavljanu djecu trijumfirao je u kategoriji Najbolji projekt nevladine organizacije za sigurnost zajednice za projekte Centar za sigurniji internet i Bajke u digitalnom svijetu.- Stava smo da o sigurnosti na internetu trebamo učiti od malih nogu, a ideja Bajki u digitalnom svijetu upravo je kvalitetan razvoj djece i odraslih jer puno odraslih nam je dosad reklo da ne razumiju opseg opasnosti i rizika sigurnosti na internetu. Upravo smo s ovim slikovnicama postigli da poznate bajke poput Pinokija, Tri praščića i Ružnog pačića angažiraju djecu i odrasle kroz pitanja i zadatke te ih poučavaju kako biti siguran na internetu. Dakle, alata ima, ali najbolji način da se djeca zaštite je prevencija – rekao je voditelj Centra Tomislav Ramljak prilikom preuzimanja nagrade u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner.

Inače, zbirka priča kojom su obuhvaćene Bajke u digitalnom svijetu plod su suradnje Centra za nestalu i zlostavljanu djecu te IT tvrtke Combis koji je financijski potpomogao ilustriranje i tiskanje, a sav je prihod od prodaje bajki namijenjen Centru za nestalu i zlostavljanu djecu koji vodi nacionalni Centar za sigurniji internet. Slikovnice je moguće kupiti u knjižarama Tisak Media Centra i Školskoj knjizi.

Osim Bajki u digitalnom svijetu, Centar je impresionirao žiri i svojim programom nacionalnog Centra za sigurniji internet koji je pokrenut 2015. godine, a usmjeren je na sigurnost i zaštitu djece te mladih na internetu. Djeluje kao Helpline - besplatni telefon za savjetovanje preko broja 0800 606 606 svaki radni dan od 8 do 16 sati, a korisnici preko linije mogu dobiti pomoć i podršku u slučaju nasilja preko interneta, savjet kako se zaštititi na internetu i kako sigurno koristiti internet te upute i savjet što napraviti i kako se nositi s neprimjerenim sadržajem ili kontaktom na internetu. Osim toga, Centar za sigurniji internet ima i Hotline za prijavu ilegalnog sadržaja na internetu gdje korisnici mogu anonimno prijaviti ilegalan sadržaj s ciljem stvaranja sigurnijeg online okruženja za sve uzraste.

Članovi Centra su stručnjaci iz područja informatike, računalnog programiranja, kriminalistike, računalne forenzike, prava, pedagogije i psihologije. Svoj je rad Centar usmjerio na stvaranje i razvoj preventivnih programa i projekata, a metode rada usmjerene su na senzibiliziranje, informiranje, edukacije i računalne proizvode zaštite.

Ivana Rab Guljaš
Tomislav Ramljak

voditelj Centra

O sigurnosti na internetu trebamo učiti od malih nogu, a ideja Bajki u digitalnom svijetu upravo je kvalitetan razvoj djece i odraslih, jer mnogi ne razumiju opseg opasnosti i rizika.

OD 2010. GODINE
HUMS je nagradu ustanovio 2010. s ciljem odavanja priznanja pojedincima, poslovnim subjektima/institucijama, lokalnoj zajednici - svima koji daju važan doprinos ostvarivanju i razvoju sigurnosti. U žiriju su prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, prof. dr. sc. Božo Skoko, dr. sc. Valentina Kranželić, dr. sc. Krunoslav Borovac, novinarka Ana Raić Knežević i predsjednik HUMS-a Alen Ostojić.

Možda ste propustili...

ZA DJECU IZ OPĆINE VLADISLAVCI

Novčana potpora za Školu jahanja

SISTEMATIZACIJA

Seminar za poduzetnike

Najčitanije iz rubrike