Osijek
ŠTO S INOM NA GAJEVU TRGU

Benzinska će biti pretvorena u novi ulaz na tržnicu
Objavljeno 30. rujna, 2023.
RADIĆ: INA je predala zemljište državi, a država Gradu Osijeku, koji će ga privesti namjeni

Za nedavnog radnog posjeta Osijeku Branko Bačić, potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, susreo se i razgovarao s gradonačelnikom Ivanom Radićem. Glavne su teme razgovara bile zemljišta i nekretnine u vlasništvu države koji su Gradu Osijeku potrebni za realizaciju bitnih projekata, ali i rješavanje dugogodišnjih problema koji muče građane Osijeka. Obojica su sastanak ocijenila konstruktivnim i zaključili da će se rješenja ubrzo i realizirati.Jedna od situacija o kojoj se razgovaralo i ona je na prilazu glavnoj osječkoj tržnici od Vukovarske.

- Veseli nas što smo riješili problem o kojem se godinama priča u gradu Osijeku, a vezan je uz benzinsku crpku kod glavne tržnice. Kroz novi ITU mehanizam uskoro ćemo predstaviti rješenje rekonstrukcije osječke tržnice za koju želimo da bude suvremena tržnica. Ondje se u parku nalazi INA, koja već godinama zjapi prazna i ne uklapa se. Država daruje to zemljište Gradu Osijeku, a mi ćemo ga privesti namjeni i uklopiti u prostor - rekao je gradonačelnik Ivan Radić.

Više godina ta benzinska crpka nije u funkciji, osim punionice za električna vozila, pa je Grad Osijek iskazao zanimanje za to zemljište. Uslijedila je pravno-imovinska procedura u kojoj je INA prvo predala zemljište državi, a država, naposljetku, Gradu Osijeku.


Gradu je ta parcela zanimljiva jer je, kako je najavio gradonačelnik, u planu temeljna rekonstrukcija glavne osječke tržnice na Gajevu trgu.

- Taj bi se dio, koji je od tržnice odvojen parkom, mogao urediti u svojevrsni ulaz kako bi se taj prostor zaokružio u jednu cjelinu - kazuju nam izvori bliski Uredu gradonačelnika, pa će tako projektanti dobiti zadatak osmisliti rješenje.

O projektu rekonstrukcije zgrade zatvorene tržnice i nadstrešnice nad otvorenim dijelom tržnice već se duže vrijeme razmišlja. Predmet rekonstrukcije je energetska obnova vanjske ovojnice i svih instalacija u zgradi. Fotonaponski paneli bit će postavljeni na dijelu krova zatvorenog dijela zgrade, a po cijeloj površni nadstrešnice nad otvorenim dijelom tržnice postavit će se integrirani fotonaponski moduli. Planiranim će se mjerama znatno smanjiti potrošnja energije, a time i troškovi održavanja tržnice, te će se zakupcima ponuditi bolji uvjeti poslovanja.

U oblikovnom smislu sačuvana je kvaliteta izvornog projekta kroz suvremenu interpretaciju koja prati funkciju tržnice, pa je tako, prema nekim prijašnjim najavama, projektom planirano sjeverni zid zgrade hortikulturno urediti, odnosno ozeleniti.
Dario Kuštro
2004.

godine izgrađena je nadstrešnica koja tržnici na Gajevu daje prepoznatljiv izgled i vizuru

OLUJNI VJETAR NAČEO NADSTREŠNICU
Da je došlo vrijeme za rekonstrukciju tržnice, pokazao je i primjer iz veljače, kada je olujni vjetar zahvatio Osijek. U jednom od naleta stradao je i krov nad otvorenim dijelom glavne tržnice. Zbog ozbiljnosti štete i potrebe za zahtjevnijom sanacijom, nekoliko je dana nakon toga otvoreni dio tržnice bio zatvoren.

Osijek je inače specifičan i po tome što na svome području ima ukupno osam tržnica kojima upravlja istoimena gradska tvrtka. Iako nisu sve nužno profitabilne, cilj je osigurati dostupnost usluga u svim dijelovima grada, prodavačima i kupcima.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana