Crna kronika
ZAPAMTITE, BUDITE SUMNJIČAVI!

Prevareni jer su htjeli brzu zaradu na zlatu i nafti
Objavljeno 30. rujna, 2023.
Porečka policija istražuje slučaj prijevare prilikom ulaganja u trgovinu zlatom i naftom. Naime, 55-godišnjak je prijavio kako je tijekom veljače preko internetske platforme počeo trgovati zlatom i naftom, kada su ga kontaktirali navodni brokeri tvrtke koja se predstavljala kao tvrtka specijalizirana za različite vrste ulaganja. Na nepoznate račune muškarac je u više navrata uplatio nekoliko tisuća eura, a kada je želio podići zaradu, brokeri su mu rekli da je potrebno uplatiti porez od nekoliko tisuća eura, što je muškarac i učinio, nakon čega brokeri više nisu bili dostupni. Zbog sumnje da je prevaren obratio se policiji.

Slučaj prijevare labinskoj policiji prijavio je i 64-godišnjak. Njega je kontaktirao nepoznati muškarac koji se predstavio kao broker i koji mu je obećao pomoć u vraćanju novca koji je muškarac početkom prošle godine uložio u kriptovalute preko navodne brokerske agencije. Lažni broker zatražio je uplatu više tisuća eura preko digitalnih novčanika, što je muškarac i učinio. Kada je lažni broker nastavio sa zahtjevima za uplatu, muškarac je posumnjao da je prevaren i događaj prijavio policiji.

Policija upozorava građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Ako se odlučite na ovakav način trgovanja i investiranja, prvo se trebate dobro informirati o svim rizicima. Također se preporučuje poslovati s provjerenim i registriranim investicijskim društvima, a trebalo bi izbjegavati tvrtke koje imaju sjedište u egzotičnim zemljama jer postoji velika vjerojatnost da ćete postati žrtva prijevare.

- Kada vas navodni brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti, znak je to koji upozorava da biste mogli ostati bez novca. Uporni su i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Znak da bi mogla biti riječ o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati. Zapamtite, budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac. Ako posumnjate da je riječ o prijevari ili ako postanete žrtva prijevare, događaj prijavite policiji - upozoravaju građane iz policije. S.Lacić
Možda ste propustili...

U SLAVONSKOM BRODU I NOVOJ GRADIŠKI

Razbojnik i vozač završili u zatvoru

KRIŽANJE TRPIMIROVE I VUKOVARSKE

Policija poziva očevidce nesreće