Ekonomija
POTICANJE GOSPODARSKOG RAZVITKA

Kreditne unije - važan kotač koji će zadržati mlade u RH
Objavljeno 30. rujna, 2023.
Najviše kreditnih unija u Irskoj - od 5 mil. stanovnika 3,7 mil. njihovi su članovi

Trenutno je u izradi Nacrt prijedloga zakona o kreditnim unijama, koji bi omogućio održivi razvoj već postojećih kreditnih unija i otvaranje novih s ciljem jačanja komponente društveno korisnog poslovanja te da se kreditne unije aktivno uključe u sve modele poticanja gospodarskog razvitka Republike Hrvatske.
Vjeruje se, a to je i istaknuto na konferenciji "Perspective of European Credit Unions", da su kreditne unije malen ali važan kotač koji će zadržati mlade u Hrvatskoj.

Interesna skupina


Kao članica Svjetskog vijeća kreditnih unija (World Council of Credit Unions) i njegova projekta Europska mreža kreditnih unija (European Network of Credit Unions), Hrvatska udruga kreditnih unija (HUKU) pridružena je međunarodnom pokretu kreditnih unija diljem svijeta za financijsku dobrobit svojih članova sa željom da kreditne unije što aktivnije sudjeluju u gospodarskom razvoju Republike Hrvatske.
Od 2014. godine u Europskom parlamentu djeluje i interesna skupina okupljena oko teme kreditnih unija, mikrofinanciranja, financijske uključivosti, edukacije i zaštite potrošača, a koja uživa potporu zastupnika Ryszarda Czarneckog, Billyja Kellehera i Paula Tanga.
Prema podatcima iz Statističkog izvještaja, Svjetsko vijeće kreditnih unija (World Council of Credit Unions) na dan 31. prosinca 2021. godine okuplja 87.914 kreditnih unija, s 393.871.631 članom kreditnih unija u 118 zemalja. U Europskoj uniji najviše kreditnih unija postoji u Irskoj (286), gdje je od pet milijuna stanovnika 3,7 milijuna članova kreditnih unija.
Hrvatska udruga kreditnih unija neprofitna je udruga koja okuplja kreditne unije – financijske institucije pod nadzorom Hrvatske narodne banke.
"Izuzetno mi je drago da je Hrvatska udruga kreditnih unija bila gost prve međunarodne Konferencije Perspective of European Credit Unions, koja se održala danas u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Kao članici Svjetskog vijeća kreditnih unija i Europske mreže kreditnih unija, koja okuplja kreditne unije iz Irske, Poljske, Estonije, Rumunjske, Moldavije, Nizozemske, Velike Britanije, Sjeverne Makedonije i Albanije, bila nam je želja upoznati iskustva kolega iz drugih kreditnih unija. Voljeli bismo da kreditne unije u Republici Hrvatskoj služe gospodarskom razvitku, osobito u nerazvijenim dijelovima Hrvatske, kao što to čine kreditne unije u Europi i svijetu", kazala je Željka Pirija-Benaković, predsjednica Hrvatske udruge kreditnih unija.

"Održavanje ove konferencije smatramo iznimno važnim u kontekstu provedbe Plana zakonodavnih aktivnosti Vlade Republike Hrvatske, koji je za 2023. godinu predvidio pokretanje postupka za donošenje novog postupka za donošenje novog zakona kojim će se unaprijediti postojeći regulatorni okvir za poslovanje kreditnih unija u Republici Hrvatskoj. Osim prilagodbe važećeg zakona našoj novoj službenoj valuti prepoznata je i potreba za unaprjeđenjem zakonodavnog okvira, pri čemu je cilj stvoriti okvir kojim će se osigurati efikasno i održivo poslovanje kreditnih unija u Republici Hrvatskoj, u kontekstu njihove sve važnije gospodarske i socijalne uloge, osobito u području mikrofinanciranja i promicanja financijske uključenosti", kazala je ravnateljica Ana Zorić, Uprava za gospodarstvo i financijski sustav, Ministarstvo financija.

Ekonomski rast


"Kreditne unije postoje već niz godina u Hrvatskoj. Uz vrlo malo izmjena u poslovanju njihova sposobnost da podrže ekonomski rast može se maksimizirati. Hrvatske kreditne unije dio su opsežnog međunarodnog pokreta koji podržava osobe skromnijih prihoda. Kao takve, udruge ne bi smjele imati nerazumna ograničenja za mogućnost postizanja financijske uključenosti. Model suradnje unija temeljen na članstvu i manjoj potrebi za zaradom čini ih jedinstvenim ustanovama u zajednici i zato su potrebne posebno osmišljene regulative za njih. Ova je konferencija potvrdila da hrvatske kreditne unije imaju golem daljnji utjecaj na gospodarstvo i zajednice. Konferencija ističe načelo suradnje, koje je temelj kreditnih unija. Izjave regulatora, hrvatskih predstavnika kreditnih unija i ostalih članova Europske mreže kreditnih unija potvrda su važnosti nastavka dijaloga kako bi se osuvremenili hrvatski propisi o kreditnim unijama", kaže Andrew T. Price, Senior Vice President of Advocacy, World Council of Credit Unions.

Z.Rupčić
KLJUČNA ULOGA U LOKALNIM ZAJEDNICAMA

 

”Hrvatska udruga kreditnih unija članica je Hrvatske udruge poslodavaca od 2012. godine i od samog početka je posvećena promicanju i podržavanju kreditnih unija u Hrvatskoj. Ova konferencija označava važan trenutak za nas jer nam omogućuje da zajedno istražimo perspektive i ulogu kreditnih unija u svijetu i Europi te njihov doprinos gospodarskom razvoju naše zemlje. Kreditne unije su financijske institucije koje već više od 25 godina uspješno posluju u Hrvatskoj, a neke čak i duže od 30 godina, poput Kreditne unije Libertina iz Čakovca. One su pod nadzorom Hrvatske narodne banke i igraju ključnu ulogu u lokalnim zajednicama u kojima djeluju. Njihova se važnost očituje ne samo kroz financijsku inkluziju nego i kroz financijsku edukaciju svojih članova”, kazala je Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

HUKU je neprofitna udruga koja okuplja kreditne unije - financijske institucije pod nadzorom HNB-a

Možda ste propustili...

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

Najčitanije iz rubrike