Magazin
TATJANA KARAČIĆ

Činimo sve da zaustavimo epidemiju i saniramo štete
Objavljeno 30. rujna, 2023.
RAVNATELJICA UPRAVE ZA VETERINARSTVO I SIGURNOST HRANE

Oko 20 tisuća svinja u Vukovarsko-srijemskoj županiji je eutanazirano ili uginulo zbog afričke svinjske kuge. Socioekonomske posljedice su goleme, a o tome kako izići na kraj s tom bolesti, koja ne pogađa ljude u medicinskom smislu, ali u ekonomskom definitivno da, u Intervjuu tjedna Media servisa govorila je Tatjana Karačić, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.- Sve mjere odrađuju se promptno i u skladu s pravilima struke, u skladu sa zakonodavstvom i sa znanstvenim spoznajama. Ako govorimo o preventivnim mjerama, one su krenule još davne 2018. godine. Kada je potvrđen prvi slučaj, 26. lipnja, odmah su pokrenute sve mjere sukladno s propisima.

O slučaju iz Andrijaševaca Karačić kaže da veterinarska služba na terenu radi sve što je u njezinoj moći, ali da jako puno ovisi o suradnji posjednika:

- Naravno da slike nisu lijepe i nisu dobre, ali to je jedan, izolirani slučaj, gdje su okolnosti bile znatno drukčije nego što su medijima prezentirane. A u odnosu prema tisućama gospodarstava na kojima se provode mjere i na kojima se stvarno sve radi u skladu s pravilima struke, ne možemo ovaj jedan izolirani slučaj uzeti kao mjerodavan.

Najgora je situacija u Vukovarsko-srijemskoj županiji, slučajevi zaraze svinja zabilježeni su i u Brodsko-posavskoj županiji, a u Osječko-baranjskoj provode se sve preventivne mjere kako bi se spriječio proboj, no stanovnici su u strahu da im se ne dogodi isto što i svinjogojcima u Vukovarsko-srijemskoj:

- U Brodsko-posavskoj županiji situacija je dobra. Tamo su bila samo tri potvrđena slučaja i već duže vrijeme su samo tri. A u Osječko-baranjskoj županiji nije potvrđen slučaj afričke svinjske kuge. Osječko-baranjska županija spada u zonu visokog rizika, ali ne bih rekla da ima razloga za paniku, no treba situaciju shvatiti krajnje ozbiljno.

Treba li dopustiti kolinje i kako bi to trebalo izgledati?

- Ako govorimo o kolinju u onom klasičnom obliku klanja životinja na gospodarstvima za svoje potrebe, to nije moguće u ovom trenutku i neće biti moguće sve dok imamo epidemiju. Ako govorimo o klanju svinja izvan zona ograničenja, dakle bilo gdje u Osječko-baranjskoj ili nekoj drugoj županiji, svinja koje su podrijetlom izvan zona ograničenja, onda posjednici mogu kupiti meso tako zaklane svinje, dovesti sebi na gospodarstvo i praviti ono što su inače nekakvi tradicionalni proizvodi.

Kao svaka epidemija, i epidemija afričke svinjske kuge ima svoj vrhunac, smirivanje i kraj. U kojoj smo fazi?

- Mi smo pri vrhu epidemije. Činjenica je da poduzimamo sve moguće mjere vrlo intenzivno na terenu kako bi se ona ograničila i kako bi se smanjio broj zaraženih svinja. Nezahvalno je procjenjivati koliko bi mogla trajati, ali činimo sve da je što prije zaustavimo i saniramo štete... (Andrea Marić/Media servis)
Možda ste propustili...

UPRAVLJANJE DRŽAVOM (I)

Odgovoran posao za odgovorne lidere

PROF. DR. SC. PERO MALDINI, POLITOLOG I SVEUČILIŠNI PROFESOR IZ DUBROVNIKA

Politikom se sve manje žele baviti sposobni, obrazovani i uspješni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UPRAVLJANJE DRŽAVOM (II)

Mirjam Jukić: Pravi državnik
je i politički poduzetnik

2

PROF. DR. SC. TOMISLAV PLETENAC, KULTURNI ANTROPOLOG S FILOZOFSKOG FAKULTETA U ZAGREBU

Današnji svijet trebamo promatrati mrežno, a ne više hijerarhijski

3

TJEDNI OSVRT

Bože sačuvaj! I Petrov i Penava bi sastavljali vladu