Novosti
MIGRACIJE: NAJVEĆI PRITISAK NA BRODSKO-POSAVSKU ŽUPANIJU

Ove godine bilo je više od 54 tisuće nezakonitih prelazaka preko granice
Objavljeno 29. rujna, 2023.

Načelnik Uprave za granicu MUP-a Zoran Ničeno rekao je u četvrtak kako je hrvatska policija ove godine zabilježila 54.593 nezakonita prelaska granice, što je čak 140 posto više nego prošle godine."Takvi su brojevi jer raste ruta. Ako na zapadnobalkanskoj ruti poraste dvostruko, onda je jasno da to dolazi pola nama, pola Mađarskoj. Svi su tražili azil. To govori o tome da krijumčari i migranti dobro znaju sustav EU-a, da svojim davanjem otisaka znaju kako je mala šansa da će biti vraćeni i znaju da imaju slobodu kretanja dok su u Hrvatskoj", rekao je Ničeno u emisiji "U mreži Prvog" Hrvatskoga radija. Ničeno ističe kako Hrvatska ukupno ima oko 6500 graničnih policajaca, a kroz koncept desetodnevne ispomoći koja je uvedena 2016., postoji mogućnost još dodatnih 2000 policijskih službenika koji se uključuju u taj rad, a to se provodi na temelju analize rizika. Rekao je i kako je u prva četiri mjeseca ove godine najveći pritisak bio na Brodsko-posavsku županiju. "Nakon našeg velikog angažmana, u petom mjesecu se ta ruta izmijenila i ide prema PU karlovačkoj", rekao je dodavši da svi koje zateknu zatraže azil i u tom trenutku počinje organizacija njihove registracije.

Hrvatska i Slovenija proširit će postojeću suradnju u naporima na smanjenju ilegalnih ulazaka migranata i hrvatski policajci će zajedno sa slovenskim sudjelovati u zajedničkim ophodnjama u provedbi kompenzacijskih mjera, izjavio je u četvrtak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je u Bruxellesu, na rubu sastanka ministara unutarnjih poslova EU-a, razgovarao sa slovenskim kolegom Boštjanom Poklukarom.

Slovenija je u srijedu uvela kontrolne punktove uz granicu s Hrvatskom zbog pojačanih ilegalnih ulazaka migranata, a Božinović kaže da je to neopravdano doživjelo veliki odjek u javnosti iako se radi o praksi koju provodi i hrvatska policija i riječ je o kompenzacijskim mjerama koje se provode od ulaska u šengenski prostor. "Na tim famoznim punktovima bit će i hrvatski policajci jer mi vodimo zajedničku akciju i nema nikakve potrebe od toga stvarati nešto što nije", rekao je Božinović. Hrvatski ministar unutarnjih poslova ističe da ilegalnim migracijama u velikoj mjeri upravljalju skupine organiziranog kriminala, da po riječima zapovjednika policije u Unsko-sanskom kantonu u BiH tamo operiraju afganistanske i pakistanske bande i da su neki pripadnici tih skupina nedavno uhićeni. "Poznato je da taj biznis donosi veliki novac i možda je jedna od najprofitabilnijih kriminalnih aktivnosti, čak i profitabilnija od trgovine narkoticima", rekao je Božinović. H/D.Pav.
ČLANICE EU-a MORAJU SE DOGOVORITI
Jedan od izazova pred EU-om su i migracije, moramo pogledati naš sustav azila. Pozivam zemlje članice da dođu do dogovora. Naši građani s pravom očekuje da je Europa ta koja odlučuje tko dolazi i pod kojim uvjetima, a ne krijumčari i trgovci ljudima", rekla je na skupu EPP-a u Splitu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Manfred Weber, čelnik Europske pučke stranke, naglasio je kako se u obzir treba uzeti i humanitarni pristup kako bi se pomoglo onima kojima je to potrebno, kao što se pomaže ukrajinskim izbjeglicama u Europi.

Davor Božinović

ministar unutarnjih poslova

Hrvatska i Slovenija proširit će suradnju u naporima na smanjenju ilegalnih ulazaka migranata i hrvatski će policajci sa slovenskim sudjelovati u zajedničkim ophodnjama.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana