Novosti
BROJNA PITANJA O UBOJSTVU MIHAELE BERAK JOŠ BEZ ODGOVORA

Policijski načelnik za smrt djevojke okrivio "loše baratanje oružjem"?!
Objavljeno 28. rujna, 2023.
Istraga, prikupljanje dokaza i ostalo trajat će do šest mjeseci * Vijećnici nisu tražili ostavke

Nikakvog prikrivanja nije bilo, mogu priznati da je možda bilo nespretne komunikacije prema javnosti, a očevid je odrađen kako treba. Ovom je rečenicom Ladislav Bece, načelnik PU osječko-baranjske, sažeo svoje izvješće pred vijećnicima Gradskog vijeća Osijeka o smrti 21-godišnje Mihaele Berak zbog kojega je uhićen 27-godišnji policajac Marko Smažil, kojeg županijsko državno odvjetništvo sumnjiči za ubojstvo.Sporna kvalifikacija


U četvrtak je u Osijeku održana redovita sjednica GV-a koja je u svome dnevnom redu imala točku "Informacija o stanju sigurnosti na području Grada Osijeka u prvom polugodištu 2023. godine". Ona je uvrštena u dnevni red prije nego što se u Osijeku dogodila tragedija i djevojku ubio metak iz službenog policijskog pištolja. Bece je, zbog aktualnosti situacije, sam zatražio da o ovome izvijesti vijećnike. "Policijski službenik naše PU kod nas je počeo raditi prošle godine u listopadu. Prije mjesec i pol dana zadužio je svoj službeni pištolj. Prilikom prijema za prekvalifikaciju za zanimanje policajac on je prošao zahtjevne preglede, od liječničkih, psiholoških, motoričkih..., što je uspješno završio. Tijekom školovanja imao je i edukaciju o oružju gdje je naučio kako rukovati službenim pištoljem", započeo je Bece. Dodao je kako je utvrđeno da su se policajac i djevojka poznavali oko mjesec dana, a djevojka je u više navrata dolazila njemu u stan. Tog dana Smažil je radio na porti na ulazu u Policijsku upravu do 18 sati. "Toga je dana zadužio novu futrolu koja se stavlja na nogu. Došao je kući nakon posla, a u večernjim satima, kao i prije, mlada djevojka je ponovno došla k njemu. Prema onome što smo mi zaključili, on se malo hvalio i pokazivao novu futrolu, vadio pištolj, vadio je streljivo, vraćao ga, repetirao i u jednom trenutku, najvjerojatnije zbog lošeg baratanja oružjem, došlo je do opaljenja i streljivo je pogodilo mladu djevojku", opisao je Bece. Rekao je kako se u medijima spominje vremenski razmak od jednog, odnosno dva sata od događaja do obavještavanja policije, "što je krivo, ali ne mogu u detalje".

"Imamo posljednju komunikaciju djevojke, mogu reći da je proteklo nekoliko minuta od posljednje njezine komunikacije do vremena kada je on zvao 112. Taj događaj je on vjerojatno u panici htio prikazati da se radi o samoubojstvu ili da se djevojka sama ustrijelila", smatra načelnik. Opisao je kako je na mjesto događaja potom stigla očevidna ekipa te da je očevidom rukovodila zamjenica županijskog državnog odvjetnika. "Policija je tu kao prateća, dakle zamjenica diktira dinamiku što se treba raditi i koji će se tragovi izuzeti. Mjesto događaja se fotografira, snima, skicira, fiksiraju se svi tragovi, izuzimaju se tragovi i očevid je gotov. Policija je zaključila, zajedno sa zamjenicom, da otpada teza koju je on navodio, da se dakle ne radi ni o kakvom samoubojstvu, nego da je nju policajac ustrijelio. U jutarnjim satima je uhićen, predali smo ga pritvorskom nadzorniku i od tog vremena policija ima 24 sata da utvrdi osnovanu sumnju da postoji određeno kazneno djelo. Dakle, moramo brzo utvrđivati neke stvari i utvrdili smo da je počinio kazneno djelo", nastavio je Bece sa svojim pojašnjenjem. Dodaje da je, međutim, policija, kako je mladi policajac izgovorio laž, tada išla s težom kvalifikacijom djela - dovođenje opće opasnom radnjom sa smrtnom posljedicom. "Nakon toga predajemo ga pritvorskom nadzorniku i županijsko državno odvjetništvo ga preuzima i on se sad nalazi u istražnom zatvoru. Ovdje se cijelo vrijeme spominje konflikt oko te kvalifikacije. I prije smo imali takvih situacija. Policija je prva koja prikuplja informacije, ono što smo prikupili, to smo dostavili državnom odvjetništu. Odvjetništvo uvijek može prekvalificirati, a u praksi smo imali situacija da su prekvalificirali i na teže, ali i na blaže kazneno djelo. Sada stoji kvalifikacija ubojstva", rekao je načelnik PU osječko-baranjske. Rekao je kako će do šest mjeseci trajati istražne radnje, prikupljanje dokaza, pretraga mobitela, vjerojatna vještačenja. "Mi ćemo još šest mjeseci raditi oko tog predmeta, jer ne znači da će u konačnici ta kvalifikacija ostati", istaknuo je.

Metak u cijevi


Međutim, načelnik PU osječko-baranjske u svom se izlaganju nije osvrnuo na pitanje koje je Glas Slavonije postavio prvog dana nakon ubojstva kao i na ona koja smo nastavili postavljati sljedećih dana. Jedno od najvažnijih je smiju li policajci izvan svog radnog vremena imati kod sebe vatreno oružje. Podsjetimo, prema Pravilniku o načinu nošenja oružja i streljiva MUP-a, u članku 8. stoji kako "policijski službenik smije osobno oružje nositi i izvan službe", a članak 9. istoga pravilnika propisuje da, "kada policijski službenik ne nosi osobno oružje, dužan ga je čuvati odvojeno od stre­ljiva te ga odložiti na sigurno mjesto izvan dohvata drugih osoba". Članak 11. govori o tome da je "policijski službenik u obav­lja­nju policijskih poslova obvezan osobno oružje s nabojnikom nositi u koricama bez stre­ljiva u cijevi". Nije još poznato ni hoće li biti proveden unutarnji nadzor u policiji zbog ovog slučaja.

Dio ovih pitanja nisu Beceu postavili ni vijećnici na sjednici. Samo ih se troje u raspravi javilo za riječ - Katarina Kruhonja (Možemo), Tomislav Bilandžić (DP) i Svetozar Sarkanjac (SDP). "Bilo je niz indicija koje govore ili da ovdje nije bilo profesionalno nastupljeno ili čak i pokušaj zataškavanja. Radi se o sumnji na femicid, vrlo osjetljiva situacija", rekla je Kruhonja. "U klubu vijećnika Domovinskog pokreta držimo da nije bilo pokušaja zataškavanja, ali smatramo da je bilo određenih pogrešaka u postupanju. Ne tražimo smjenu načelnika PU, ali tražimo odgovore na pitanje što se stvarno dogodilo", rekao je Bilandžić te iznio stav kako bi bilo dobro da je poslan stručan nadzor Ravnateljstva policije kako bi se sve rasvijetlilo i o tome izvijestilo javnost. Sarkanjac je upozorio na za 60 posto povećan broj kaznenih djela maloljetnika u Osijeku. "Mladi policajac počinje raditi za 750 eura plaće, kakva je to motivacija", zapitao je Sarkanjac.

Bece je odgovorio kako su u istrazi raspolagali određenim porukama s mobitela neposredno nakon događaja i iz njih ništa nije upozoravalo na to da postoji namjera ili motiv da bi policajac usmrtio djevojku.

Dario Kuštro
SMAŽILU STAN OD DVD-a DONJI GRAD
Ubojstvo Mihaele Berak dogodilo se u stanu u Osijeku koji je na raspolaganje na rok od godinu dana dobio Marko Smažil od Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donji grad kao njihov član. Svako vatrogasno društvo autonomno raspolaže svojom imovinom, posebice onom koja nije izravno vezana uz službu vatrogastva. Iz ovog DVD-a su demantirali medijske napise prema kojima je automatski pokrenut raskid ugovora o najmu sa Smažilom. No, dodaju, istina je da se pravo na korištenje stana gubi ako se stan ne koristi više od tri mjeseca.

PRIVATNO PUTOVANJE U EGIPAT
Načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece ne namjerava zbog ovog slučaja odustati od turističkog putovanja u Egipat. Potvrdio nam je kako je već ranije ugovorio ovaj aranžman te da će s obitelji, u pratnji još nekoliko obitelji, doista i otputovati.

Možda ste propustili...

POTROŠAČKE CIJENE U TRAVNJU 3,7 POSTO VIŠE NEGO LANI

Najniža stopa inflacije od rujna 2021. godine

Najčitanije iz rubrike