Novosti
PORUKA ČELNIŠTVA EPP-A:

Hrvatska je dokaz da možemo uvjeriti ljude u proširenje
Objavljeno 29. rujna, 2023.
Von der Leyen: Ključno je europskim građanima objasniti da je proširenje Europske unije u njezinu interesu

Divno je biti u Hrvatskoj, koja je savršena zemlja za raspravu. Hrvatska je dokaz da možemo uvjeriti ljude u proširenje Europe. To je duh Hrvatske, duh HDZ-a u Hrvatskoj. To je za nas motivacija na europskoj razini. Plenković je dobro povezan na europskoj razini i od toga koristi ima Hrvatska, rekao je predsjednik EPP-a Manfred Weber u Splitu, gdje vodeći političari Europske pučke stranke, čiji je član i HDZ, na radnim sastancima dogovaraju strategiju za europske izbore.Ključno je europskim građanima objasniti da je proširenje Europske unije u njezinu interesu, posebice s obzirom na opasnije i nepredvidljivije geopolitičko okruženje, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je stigla u Split na studijske dane Europske pučke stranke (EPP). "Ruski rat protiv Ukrajine dokazao je da postoji snažna potreba da se Europa prilagodi opasnijem i nepredvidljivijem geopolitičkom okruženju", rekla je Ursula von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Andrejom Plenkovićem i Weberom. Dio je te prilagodbe i proširenje Unije. "Jako je važno da objasnimo državama članicama i našim građanima da nas u novom geostrateškom okruženju proširenje na temu zasluga osnažuje i na našu je dobrobit", rekla je predsjednica EK-a.

U posljednje četiri godine plovili smo kroz brojne krize, mi smo se složili i donijeli najambiciozniji zakonodavni plan od početka Unije. Za devet mjeseci imat ćemo izbore za Europski parlament i moramo odrediti prioritete. Naglasila je da je EU pojačao svoje napore prema obrambenoj uniji i osnažio svoje veze s NATO saveznicima i drugim pouzdanim partnerima. Rat u Ukrajini pokazao je da se Europa mora prilagoditi novim izazovima. EU je Ukrajinu dosad vojno i financijski pomogao s više od 81 milijardu eura, a ruska ucjena energentima nije uspjela jer se Europa riješila ovisnosti o ruskom gorivu, a cijene su pale na prijeratnu razinu. Podržavamo Ukrajinu financijski i vojno i riješili smo se ruske nafte i plina, ali ni to nije dovoljno. Moramo se angažirati i poboljšati čiste tehnologije jer to povećava našu neovisnost, pojačava našu konkurentnost i stvara nova radna mjesta. Kao jedan od izazova pred EU-om označila je i migracije, koje su i Weber i Plenković istaknuli kao jedan od prioriteta.

Plenković je naveo nekoliko glavnih izazova za sve europske zemlje danas, od kojih je prvi sigurnost, što proizlazi iz niza kriza poput dvogodišnje pandemije COVID-19 i posljedica ruske agresije na Ukrajinu. "To pitanje sigurnosti stavlja u samo središte naših politika", rekao je premijer. Kaže da moramo biti solidarni u vrijeme krize, "COVID je bio veliki problem, ali EU je pronašao izvrstan odgovor kroz fondove za oporavak". Drugi je izazov konkurentnost europskog gospodarstva. "Ostat ćemo ujedinjeni i podržavati Ukrajinu dokle god uspijevamo izbjeći socijalnu frakturu i održati društveni mir u našim zemljama", poručio je. Kao treću točku Plenković je naveo proširenje EU-a, rekavši da Hrvatska razumije i ima "mnogo stručnosti i znanja o trendovima u našem susjedstvu", jugoistočnoj Europi. "Smatramo da bi svi naši susjedi trebali ubrzati svoje reformske procese kako bi bili spremniji ući u sljedeće faze pristupnog postupka i očekujemo izvješće o napretku", izjavio je, dodavši da se to odnosi i na napore Ukrajine i Moldavije.

Igor Bošnjak
PRIČA O EUROPSKOM USPJEHU
Govoreći o Hrvatskoj, Ursula von der Leyen naglasila je da se sjeća početka ove godine kada je u Zagrebu proslavila integraciju u Schengen i eurozonu. “Hrvatska je priča o europskom uspjehu”, istaknula je. Također je rekla kako je prošlo proširenje EU-a bilo veliki uspjeh te da se to sada treba “replicirati s trenutačnim kandidatkinjama”, na temelju njihovih zasluga u reformskom procesu.

Možda ste propustili...

I HRVATSKI INOMINISTAR U BRUXELLESU

Grlić: Stabilnost BiH nam je ključna

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA

Bez neopravdanih poskupljenja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana