Svijet
MARK DICKEY: ŠANSE DA IZIĐEM ŽIV BILE SU MALE

Zahvala spašenog speleologa HGSS-u
Objavljeno 29. rujna, 2023.

Američki speleolog Mark Dickey, koji je nedavno u Turskoj spašen u velikoj akciji u kojoj su sudjelovali i hrvatski spasioci, u Zagrebu je zahvalio svima koji su mu pomogli, posebno hrvatskoj ekipi, koja je, kako je rekao, tu imala istaknutu ulogu. HGSS je prije konferencije za novinare organizirao pokaznu vježbu speleospašavanja na Bliznecu.Speleolog Mark Dickey početkom rujna ostao je zarobljen u špilji u Turskoj, na dubini većoj od kilometra, nakon što mu se naglo pogoršalo zdravlje. U akciji spašavanja sudjelovala su 22 pripadnika HGSS-a, koja su među prvima stigla do unesrećenog Amerikanca. Sudjelovali su u uspostavljanju komunikacije te njegovu transportu do površine. Dickey je novinarima pojasnio da su njegove šanse da iziđe živ bile male i da mu se život mjerio u satima, ali kad je nakon nekoliko dana čuo glas hrvatskog speleologa Marka Rakovca, rekao si je: "Hrvati su ovdje. Izvrsno." Kaže da su mu nadu davale dvije stvari - uvježbanost za spašavanje i činjenica da je okružen prijateljima koji su bodrili. "To je zajednica čiji sam dio, i na koju sam jako ponosan", kazao je i dodao da se dobro oporavlja.

Markova supruga Jassica, koja je s njime činila ekipu koja je mapirala novi prolaz u špilji, rekla je da se Mark počeo loše osjećati i nabrajati niz simptoma dok su pripremali uže da postave sidra na strop za daljnje napredovanje. Sama se popela na površinu s dubine od 1040 metara, uzela nešto lijekova te mu pomagala da pričeka nekoliko dana do prvog liječnika i transfuzije krvi koji je stigao s mađarskim timom.

Pročelnik komisije za speleospašavanje i član tima u akciji spašavanja Marko Rakovac izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je vrlo komplicirana akcija, puna neizvjesnosti za sve, bila uspješna. Podsjetio je da je stanje bilo vrlo ozbiljno jer je Mark, koji je imao unutarnje krvarenje, sedam dana, od 2. do 9. rujna, čekao da organizirana ekipa dođe i pomogne mu, nakon čega je krenuo transport, koji je trajao do 12. rujna. Transport je podrazumijevao proširenje niza prolaza da bi nosila mogla proći. "Pamtim ovo kao najzahtjevniju akciju u povijesti HGSS-a i kao jedan veliki, veliki uspjeh. Nadam se da će tih akcija biti sve manje", kazao je Rakovac i zahvalio svima koji su izravno sudjelovali ili posredno pomagali.

Mark je izrekao brojne pohvale hrvatskim kolegama, a Hrvatska služba speleospašavanja od prije uživa veliki ugled, o čemu svjedoči činjenica da su hrvatski speleolozi pokretači ECRA-e (European Cave Rescue Association). H
ŠTO JE ECRA
ECRA (European Cave Rescue Association) jedna je od dvije europske organizacije za speleospašavanje, koja ima svoje sjedište u Hrvatskoj i kojoj su od njezina osnivanja 2012. godine vodeći ljudi bili iz Hrvatske. Prvi predsjednik je Darko Bakšić, a aktualni Dinko Novosel. ECRA ima 25 članova, osim europskih zemalja tu su Izrael i SAD.

Možda ste propustili...

1. OŽUJKA DAN NEZAVISNOSTI

Podjela u BiH zbog praznika

MAĐARSKI PARLAMENT DONIO ODLUKU

Odobren ulazak Švedske u NATO

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVEZ NJEMAČKIH POREZNIH OBVEZNIKA

Kritiziran rast plaća zastupnika

2

ALEKSEJ NAVALJNI POKOPAN UZ JAKO OSIGURANJE

"Odali smo počast čovjeku koji se ničega nije bojao"

3

U MNOGIM SAVEZNIM POKRAJINAMA

Štrajk njemačkog javnog prijevoza