Regija
ODLUKA VUKOVARSKE VLASTI

Kruzeri će iduće godine pristojbu plaćati 200 eura
Objavljeno 29. rujna, 2023.
Zakonom definirano kako 85 posto sredstava ide gradu ili općini, a 15 posto dobiva županija
VUKOVARVećinom glasova Gradsko je vijeće Vukovara na posljednjoj sjednici donijelo odluku o visini turističke pristojbe za brodove na kružnim putovanjima za 2024. godinu.Kako je pojasnila Kristina Bilić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zadržali su do sada važeće iznose za obje kategorije kruzera koji uplovljavaju u Vukovar.

- Pravilnik o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe definira maksimalnu cijenu po kapacitetu brodova. Cijene su izražene u kunama i navedeno je kako je za brodove s kapacitetom od 50 do 200 putnika najviši iznos pristojbe 2000 kuna po brodu, a za one kapaciteta 201 do 500 putnika iznosi 5000 kuna po brodu. Dosad je za obje kategorije kod nas cijena iznosila 1500 kuna, pa smo odlučili za sljedeću godinu propisati iznos od 200 eura - rekla je pročelnica, dodajući kako pravilnik određuje maksimalne cijene koje mogu donijeti općinska i gradska vijeća dok je na jedinicama lokalne samouprave hoće li se odlučili za najviši iznos ili će odrediti niži.

U Vukovaru su od prve rasprave, kada je Hrvatski sabor donio Zakon o turističkoj pristojbi, odlučili kako će imati isti iznos pristojbe za obje kategorije brodova koji dolaze u grad. To će pravilo, uz šest suzdržanih vijećnika pri glasanju, zadržati i u sljedećoj godini. Na upit zašto se brodovima s više putnika ne naplaćuje veći iznos pristojbe, pročelnica nije dala konkretan odgovor, a predsjednik Vijeća Željko Sabo konstatirao je kako bi bilo logičnije da kruzeri s većim kapacitetom i posljedično većim prihodom plaćaju veći iznos te je naveo kako bi se o tomu trebalo razmisliti prilikom donošenja odluke za 2025. godinu.

Podsjećamo kako je prilikom donošenja odluke za 2021, godinu tadašnji pročelnik izjavio kako su u komunikaciji s Lučkom upravom doznali da gotovo svi brodovi koji dođu u Vukovar imaju u prosjeku oko 160 putnika, pa su promišljali da za one čiji kapacitet prelazi 200 putnika ne treba propisati veći iznos.

Zakonom o turističkoj pristojbi propisana je naplata pristojbe brodovima na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu i međunarodnom prometu na unutarnjim vodama kada se nalaze na vezu u luci ili sidrištu luke, s tim da je definirano kako 85 posto sredstava ide gradu ili općini, a 15 posto pripada županiji.

Dragana Korpoš
U PANDEMIJSKIM GODINAMA SMANJENI PRIHODI
Vukovar pristojbu naplaćuje od 2021. godine, kada je pandemija koronavirusa znatno smanjila broj uplovljavanja kruzera koji u grad na Dunavu dovoze goste iz svih dijelova svijeta. Iz Turističke zajednice grada Vukovara naglasili su kako je zakonom definirano da se sredstva mogu utrošiti u poboljšanje javne i turističke infrastrukture te projekte i programe održivog razvoja. U pandemijskim su godinama prikupljeni iznosi bili relativno mali, a iz TZ-a poručuju kako je za svaki infrastrukturni projekt nužno osigurati novac za projektnu dokumentaciju i same radove te će u suradnji s gradskim vlastima definirati u što će se utrošiti akumulirana sredstva.

Možda ste propustili...

IZLOŽBA MALIH ŽIVOTINJA

Golub pismonoša šampion izložbe

PROJEKT VRIJEDAN VIŠE OD 400.000 EURA

Izrađena dokumentacija za Transportno-logistički centar

SKUPŠTINA UDRUGE RAČUNOVOĐA I FINANCIJSKIH DJELATNIKA

Nagradili, educirali se i putovali

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRAGIČNI DAN KOJI SE NEIZBRISIVO UREZAO U PAMĆENJE

Sjećanje na pogibiju 11 branitelja na Papuku

2

PREKOGRANIČNA SURADNJA

Manje putničko pristanište na Savi i u Štitaru

3

DEFINIRANI PROJEKTI ITU MEHANIZMA

Prioritet Vukovara je obnova Grand hotela