Regija
NAKON IZGRADNJE NOVOG DOMA ZA UMIROVLJENE SVEĆENIKE

Bivši Svećenički prenamijenjen je - postao je Kuća duhovnih susreta
Objavljeno 29. rujna, 2023.
ĐAKOVONakon što je Đakovačko-osječka nadbiskupija 2021. godine izgradila novi Dom za umirovljene svećenike, brutopovršine gotovo 5000 četvornih metara, smješten u Botićevoj ulici, u neposrednoj blizini katedrale svetog Petra, a jer je dotadašnja zgrada za te namjene – Svećenički dom – postala neuvjetna i nedovoljna, potonje zdanje, smješteno u dvorištu Bogoslovnog sjemeništa, doživjelo je najnužniju adaptaciju i popravke kako bi bilo funkcionalno za novu, no za život Đakovačko-osječke nadbiskupijije, njezinog svećenstva i vjernika jednako važnu namjenu - duhovne susrete, odnosno kako bi postalo Kuća susreta.

Nadbiskupijski Tiskovni ured novu namjenu sada već bivšeg Svećeničkog doma, vizurama i bijelom fasadnom opekom upečatljive građevine sagrađene tijekom 80-ih godina 20. stoljeća, najavljivao je još u svibnju ove godine, kada je rečeno kako su osposobljene dvorana i blagovaonica, a proširena je i domska kapelica, koja sada može primiti i više od 50 osoba. Na svibanjskoj sjednici Prezbiterskog vijeća Đakovačko-osječke nadbiskupije usvojen je prijedlog da zgrada nosi naziv Kuća susreta.

Kako doznajemo, zdanje po novome služi za duhovne susrete, hodočasničke i druge vjerničke skupine, kao i usko vezane svećeničke susrete, a tu je i velika, opremljena Metodova dvorana u suterenskom prostoru zdanja.

- Dosadašnji svećenički dom služit će kao kuća za duhovne vježbe i višednevne formativne duhovno-pastoralne susrete svećenika i različitih skupina vjernika Đakovačko-osječke nadbiskupije - poručeno je iz nadbiskupijskog Tiskovnog ureda prilikom najavljivanja gradnje novog Doma za umirovljene svećenike, čija je gradnja bila potaknuta pomanjkanjem smještaja za svećenike koji zbog starosne dobi ili bolesti odlaze u mirovinu. Sada bivši Svećenički dom bio je već duže vrijeme nedostatan za broj umirovljenih svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije. Uz to, nije imao ni potrebne uvjete za slabije pokretne i invalidne osobe, posebice kada je riječ o higijenskim prostorima, niti je imao adekvatno uređen stacionar.

Do izgradnje novog Doma za umirovljene svećenike određeni broj umirovljenih svećenika bio je smješten i u župnim kućama, u drugim crkvenim zgradama i dr.

Takav smještaj mogao je zadovoljiti potrebe onih umirovljenih svećenika koji su bili relativno dobroga zdravlja te im nakon odlaska u mirovinu nije potrebna posebna zdravstvena njega, pa su posljednjih godina prioritet za smještaj u sada bivšem Svećeničkom domu u Đakovu imali ponajprije manje pokretni i bolesni svećenici. Prilikom najave gradnje novog doma rečeno je kako će jedan njegov dio služiti i za smještaj aktivnih svećenika koji su službom vezani uz središnje nadbiskupijske ustanove. S. Župan
Možda ste propustili...

I PČELARSKA UDRUGA “BAGREM” ŽALI SE NA UVEZENI MED

Sve su učestalije krađe košnica

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT POŠUMLJAVANJA “VOLIM ŠUME!”

Spačvanskom bazenu 26.000 sadnica drveća

2

SMOTRA I TESTIRANJE LOVAČKIH PASA

Za lov sposobni svi psi, a za uzgoj samo njih 16

3

POLICIJA PROVODI KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE

Pojedinci za informaciju o usmrćivanju Bjelke i Leona nude i tisuću eura nagrade