Regija
VSŽ PRVI DOBIO INTERVENCIJSKA SREDSTVA

Novac za štete ubrzo gradovima i općinama
Objavljeno 29. rujna, 2023.
VINKOVCINa dnevnom redu sjednice Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije održane u četvrtak našla se i odluka o kriterijima vezano uz dodjelu intervencijskih sredstava. Odluka donesena na elektronskoj sjednici potvrđena je i očekuje se da će novac za nekoliko dana biti uplaćen na račune općina i gradova koji su proglasili elementarnu nepogodu. “Samo je Vukovarsko-srijemska županija već dobila sredstva, koja se nalaze na računu Županije i u proceduri koja se mora obaviti. Svi drugi krajevi, odnosno županije nisu ni blizu ovoj fazi”, rekao je župan Damir Dekanić, ponovivši da je riječ o 7,2 milijuna eura za hitnu sanaciju na stambenim objektima. U Registar šteta, u koji su se prijavljivale i druge štete na gospodarskim i društvenim objektima, poljoprivredi, šumama i slično, prijavljene su ukupne štete, a nakon obrade podataka vidjet će se koliko i u kojem postotku će biti obeštećeni. Župan je istaknuo da je na pet škola bilo velikih šteta, u iznosu većem od dva milijuna kuna. Naglasio je da su projektna dokumentacija i ishođenje dozvola za novu školu u Retkovcima pri kraju. Prostor mjesnog društvenog doma uređuje se za učenike nižih razreda, a župan se nada se da će nova škola biti izgrađena “u ekspresnom roku”.

Turističke pristojbe prihodi su turističkih zajednica i dijele se u mjeri 80/20, gdje lokalne zajednice dobiju 80, a regionalne 20 posto prihoda. “I dalje za svih 26 općina VSŽ-a te za dva grada, Otok i Županju, turističke pristojbe ostaju minimalne, još dodatno umanjene za 30 % za potpomognuta područja u svih sedam kategorija smještajnih kapaciteta u našoj županiji”, obrazložila je pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Tamara Kalistović.

Odluka o raspisivanju javnog poziva za unapređenje poljoprivrede i ruralnog prostora Vukovarsko-srijemske županije u perspektivi 2023. - 2027. bila je još jedna točka na dnevnom redu, a riječ je o javnom pozivu koji će uključivati mjere pomoći poljoprivrednicima, ali i stočarima. “Imamo četiri mjere. Najvažnije su one za nabavu uzgojno valjanih grla stoke, s obzirom na zabranu od 12 mjeseci držanja svinja. Nadamo se da ćemo kroz ovu mjeru poticati neke druge oblike stočarske proizvodnje, bilo to govedarstvo, konjogojstvo, ovčarstvo, kozarstvo ili kokoši nesilice”, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Magdalena Parat napomenuvši kako postoje i poticaji koji se tiču unaprjeđenja poljoprivrednih proizvoda, također usmjereni na stočarsku proizvodnju, gdje će biti financirati objekti za preradu mesa i mlijeka. Kroz javni je poziv osigurano 230 tisuća eura. “Poziv će biti otvoren 30 dana, a prioritet su mladi gospodarstvenici i profesionalni poljoprivrednici”, zaključila je Parat. M.F.
Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KUD MEĐU TRI NAJSTARIJA DRUŠTVA

Sklad slavi 160 godina, ima u pola stoljeća i 16 brakova

POTREBNO JE ISHODITI KARTICU U ČISTOĆI

Od Nove godine Županjcima besplatan parking

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRAGIČNI DAN KOJI SE NEIZBRISIVO UREZAO U PAMĆENJE

Sjećanje na pogibiju 11 branitelja na Papuku

2

PREKOGRANIČNA SURADNJA

Manje putničko pristanište na Savi i u Štitaru

3

DEFINIRANI PROJEKTI ITU MEHANIZMA

Prioritet Vukovara je obnova Grand hotela