Novosti
JOŠ NEMA ODGOVORA O UNUTARNJEM NADZORU U POLICIJI

Tražimo odgovore! Pozivamo šefa osječke policije da stane pred Gradsko vijeće
Objavljeno 28. rujna, 2023.
Načelnik PU osječko-baranjske ponovno je odbacio navode o zataškavanju nakon ubojstva mlade Osječanke

Na svečanosti kojom se u Osijeku u srijedu obilježio Dan policije, uz brojne policijske službenike i djelatnike, bili su i osječki pravni stručnjaci i članovi državnog odvjetništva te odvjetnici, obitelji poginulih policajaca i braniteljska populacija koji su u pravilu i proteklih godina bili gosti ovog jednogodišnjeg okupljanja kojim se slavi rad i postignuća osječke policije. Iako je naš vrsni osječki glazbenik Igor Delač uspio "zapaliti" atmosferu i podići raspoloženje među nazočnima, za medije je dakako i dalje bilo najzanimljivije pitanje istrage ubojstva 21-godišnje Mihaele Berak koje je službenim pištoljem počinio 27-godišnji policijski službenik Marko Smažil.Problem komunikacije


Načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece spremno je odgovarao na upite novinara odbacivši mogućnost da je bilo pokušaja zataškavanja tijekom istrage ovog tragičnog i mučnog slučaja koji je šokirao javnost. "Apsolutno nije bilo nikakvog zataškavanja, mogu reći da je bilo malo problema oko komunikacije s javnošću, nakon čega se to pretvorilo u neku priču", kazao je Bece dodajući kako je očevid vodila zamjenica županijskog državnog odvjetnika zajedno s očevidnom ekipom policije.

Prema njegovim riječima bili su na mjestu događaja, zajednički su popisivali i izuzimali sve tragove i obavljali obavijesne razgovore. "Po meni je to čak školski primjer kako se to odradilo jer prema prvim dojavama ništa nije upozoravalo na kazneno djelo, već je bilo govora da se radi o samoubojstvu ili da se djevojka sama ustrijelila", tvrdi načelnik napominjući da su očevidom otklonili tu verziju, odnosno da ona ne stoji i utvrdili da je policajac zapravo ustrijelio djevojku. Podsjetio je Bece kako se slučaj ubojstva djevojke u Osijeku sada nalazi u nadležnosti županijskog državnog odvjetništva i da oni sada rade po tom predmetu.

Iako smo očekivali više, primjerice odgovor na bar neko od brojnih pitanja koja postavlja javnost, ni ovaj put nismo ga uspjeli dobiti. Ponovljeno je samo ono što smo već čuli i s najviše instance, odnosno od ministra Davora Božinovića. Ostalo je i dalje nepoznato hoće li zbog brutalnog ubojstva mladog policajca biti provedena unutarnja kontrola rada osječke policije. Naime, takvi su se nadzori provodili i zbog kudikamo blažih kaznenih djela.

Još uvijek čekamo da policija izvijesti javnost zbog čega je policajac osumnjičen za ubojstvo nazvao broj 112 tek sat vremena nakon tragičnog događaja i koje je u međuvremenu tragove prikrivao. One koji su navodili na ubojstvo ili one koji su upućivali na pozive osobama u tom razdoblju? Naravno da bi bilo dobro znati zašto je policija u prvom javnom istupu objavila prvi iskaz osumnjičenog koji je tvrdio da je djevojka počinila samoubojstvo te zbog čega je, nakon prvog lažnog iskaza, policija lakonski prihvatila njegovu drugu izjavu. Sve su to pitanja čiji bi odgovorili pridonijeli smirivanju napetosti u javnosti koja traži samo argumentirano i transparentno izvještavanje o istrazi u kojoj je izgubljen jedan mladi život. Bitno je utvrditi radi li se ovdje o pokušaju namjernog zataškavanja nekih važnih činjenica ili slučajnoj pogrešci izazvanoj nesposobnošću pojedinaca. Što je to što je državno odvjetništvo vidjelo u stanu u Donjem gradu u kojem se dogodilo ubojstvo i što je čulo iz kasnijeg razgovora sa Smažilom, a da policija nije? Odgovore bi na to sigurno dala interna kontrola. Čini se da ćemo na te odgovore morati pričekati tek do početka suđenja ubojici kada do njega dođe.

Uznemirenost


Nova prilika da Bece ipak odgovori na neka od tih pitanja otvara se već u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća Osijeka na kojoj je jedna od točaka i izvješće o stanju sigurnosti.

U međuvremenu, o slučaju su se oglasili predstavnici osječkih organizacija civilnog društva. "Ovo ubojstvo i sve što je nakon toga uslijedilo otvorilo je puno neodgovorenih pitanja i uvelo nas u spiralu nepovjerenja i nesigurnosti u temelje zaštite i podrške u zajednici. Vrlo smo potreseni i uznemireni činjenicom da je naša sugrađanka ubijena iz službenog pištolja kojim je rukovao i koji je zadužio policijski službenik i javnost treba znati na koji će način policija smanjiti rizike i zlouporabu oružja u obavljanju službene dužnosti", navodi se u pismu koje potpisuju Centar za mir nenasilje i ljudska prava, Slagalica - Zaklada za razvoj lokalne zajednice, Nansen dijalog centar Osijek, DKolektiv - organizacija za društveni razvoj, PLANTaža, PRONI Centar za socijalno podučavanje, Udruga Generator, Udruga Malo Drama, Malo Art, Mladforma - neformalna inicijativa mladih, Udruga žena oboljelih od karcinoma jajnika "JA KA" Osijek, Udruga Pobjede, Ženska udruga Izvor i Mirovna grupa Oaza. "Apeliramo na nadležne institucije da hitno provedu sve potrebne radnje i transparentno izvijeste javnost o utvrđenim činjenicama, o odgovornosti u sustavu za pogrešnu kvalifikaciju težine zločina kao i za moguće propuste u procjeni sposobnosti za obavljanje policijske službe", ističe se u pismu.

Tomislav Prusina
BORBA PROTIV NASILJA NA LOKALNOJ RAZINI
”U konkretnom slučaju upozoravamo na propuste koji su učinjeni prilikom iznošenja činjenica u javnost o samom događaju vezano uz iznošenje blaže kvalifikacije ovog strašnog djela, što najoštrije osuđujemo. Posebno što je navedeno upućeno od policije, koja sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji pruža zaštitu i potporu žrtvi, učinkovito otkriva počinitelja, prikuplja dokaze i procesuira počinitelja. Važnu ulogu u komunikaciji ovog slučaja imaju i mediji, na koje apeliramo da izvještavaju objektivno, oprezno i solidarno sa žrtvom i njezinim najbližim okruženjem. Borba protiv nasilja nad ženama važna je i na lokalnoj razni. Pozivamo Grad Osijek da otvori proces suočavanja s ovim problemom na lokalnoj razini (...) te stojimo na raspolaganju za suradnju u tom procesu”, ističu udruge u otvorenom pismu.

ALARMANTNI PORAST NASILJA NAD ŽENAMA
Prema priopćenju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i ove godine nastavlja se eskalacija ubojstava žena od bliskih osoba. Prema statističkim podacima, ovo je osmi slučaj femicida. “Suočeni s alarmantnim porastom nasilja nad ženama opravdano se pitamo poduzima li država dovoljno da nas zaštiti i da adresira nasilje nad ženama. Pitamo se šalje li se na ovaj način jasna poruka žrtvama nasilja da prijavljuju nasilje ili ih se zapravo odvraća od toga? Mišljenja smo da se radi o potonjem i da je nužno pružiti žurnu pomoć žrtvama počinjenog nasilja i ohrabriti ih za prijavljivanje nasilja, i to prije negoli ono eskalira i prijeđe u sferu kaznenog zakonodavstva”, ističu udruge.

Možda ste propustili...

POLICIJA TRAŽI NAPADAČE NA BOTA I FREEMANA TE TVRDI:

Osijek je i dalje siguran grad

PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE USTVRDIO:

Do kraja godine bit ćemo na 77,5 posto prosjeka razvijenosti EU-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PUNE VREĆE PIJESKOM

Vikendaši spremni za visok vodostaj

2

HRVATSKI MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA DAVOR BOŽINOVIĆ:

Stop zlouporabi bezviznog režima

3

MJERU "BIRAM HRVATSKU" ISKORISTILO 488 OSOBA

Mjeru najviše vuku povratnici u Osječko-baranjsku županiju