Regija
15. OCJENJIVANJE MEDA NAŠIČKIH PČELARA

Godina slaba, ali je med kvalitetan
Objavljeno 28. rujna, 2023.
NAŠICE - Na ovogodišnje, 15. ocjenjivanje kvalitete meda članova Pčelarske udruge ‘‘Pčela‘‘ Našice pristiglo je 28 uzoraka, manje nego prijašnjih godina.

Kao i prethodnih godina, meda je ocijenjen u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Ocjenjivanje je izvršilo peteročlano povjerenstvo u sastavu: Zdenko Puškadija i Marin Kovačić (Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku) te Drago Amidžić, Mile Ćupurdija i Dalibor Mihaljević (Pčelarske udruga ‘‘Pčela‘‘ Našice).

Komisija je odradila posao i na temelju bodovanja uzoraka meda dodijeljene su medalje. Zlatnu medalju dobilo je 10 uzoraka, srebrnu medalju 13, a brončanu medalju pet uzoraka. Podjela medalja, doznali smo od predsjednika Pčelarske udruge‘‘Pčela‘‘ Našice Željka Špoljarića, obavit će se naknadno.

- Većinu od pristiglih 28 uzoraka čini cvjetni med, a ima meda i od lipe i suncokreta te bagrema. S obzirom na veoma slabu pčelarsku sezonu za naše članove pčelare, rezultati su dobri i možemo biti zadovoljni kvalitetom ocijenjenih medova. Slabije je medilo nego prošle godine i to se odrazilo i na manji broj pristiglih uzoraka na ocjenjivanje - kazao nam je Špoljarić. Zahvalio je svim pčelarima na sudjelovanju te Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku na izvršenom ocjenjivanju.

Tekuća godina bila je naklonjenija selećim pčelarima jer su u sezoni cvatnje medonosnog bilja selili pčelinjak s paše na pašu.

- Oni pčelari koji su selili košnice na neke povoljnije paše uspjeli su ove godine uzeti više meda od stacioniranih i imali su bolje prinose. Najžalosnije je to da je bagrem podbacio jer su pristigla samo dva uzorka i ocijenjena su broncom - istaknuo je Špoljarić. Dodao je kako se članovi ‘‘Pčele‘‘ nadaju da će im sljedeća medonosna godina biti bolja nego ova.

Član ocjenjivačkog povjerenstva Marin Kovačić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku kazao je kako je svrha ovakvih ocjenjivanja podizanje svijesti pčelara o kvaliteti meda. S. Fridl
Nakon bodovanja, zlatnu medalju dobilo je deset uzoraka, srebrnu 13, a brončanu pet uzoraka

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana