Regija
PRIZNANJA HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA URUČIO GDCK SLATINA

Jubilarne plakete engleskoj udruzi Living Life i francuskoj Medicine Aide et Presence
Objavljeno 28. rujna, 2023.
SLATINA - U povodu 145 godina Crvenog križa na tlu Hrvatske, 70 godina darivanja krvi i 30 godina samostalnog nacionalnog društva, Hrvatski Crveni križ dodijelio je jubilarna priznanja za izniman doprinos u ostvarivanju humanitarnih ciljeva HCK-a dvjema inozemnim udrugama s kojima GDCK Slatina ostvaruje dugogodišnju suradnju.

GD Crvenoga križa Slatina organiziralo je prigodnu svečanost na kojoj su predsjednicima tih udruga uručene jubilarne plakete. Plaketu dodijeljenu francuskoj humanitarnoj organizaciji Medicine Aide et Presence iz grada Perpignana primio je predsjednik Pierre Cholatt-Namy, a Jubilarnu plaketu dodijeljenu humanitarnoj organizaciji Living Life iz grada Eastbournea u Engleskoj primio je predsjednik Michael Trott. Humanitarcima koji desetljećima prikupljaju i u Slatinu dopremaju humanitarnu pomoć zahvalio je ravnatelj GDCK-a Slatina Vladimir Jelenčić, a plakete im je uručila predsjednica društva Ljiljana Peretin.

Farmaceutkinja Josett Mistral Marin Roig, koja je prikupljala pomoć za postradale u ratnom vihoru, zajedno sa svojim sugrađaninom Ivicom Perkovićem iz Orahovice i njegovom suprugom Carmen osnovala je udrugu Fraternite Catalogne-Croatie (Bratstvo Katalonije i Hrvatske), koja je prikupljala i dopremala humanitarnu pomoć u Slatinu. Uskoro im se priključio vojni liječnik u mirovini Pierre Cholatt-Namy sa svojom udrugom Medicine Aide et Presence (Medicinska pomoć i prisutnost) i njihova dobročinstva traju do danas. Dopremili su nebrojene tegljače pomoći, isprva hranu, odjeću, higijenske potrepštine i lijekove, kasnije sanitetski materijal, invalidska kolica i medicinske postelje. I ne samo u Slatinu.

Michael (Mick) Trott također je radio na prikupljanju i slanju humanitarne pomoći u Hrvatsku, isprva s udrugom Mustard Seed Relief Missions, a od 2008. godine s udrugom Living Life iz engleskoga grada Eastbournea. Michael i njegova supruga Lynda roditelji su petero svoje odrasle djece i dvojice posvojenih dječaka. Supervizori su za udomiteljstvo djece s posebnim potrebama i cijeli su život podredili djeci. Humanitarnim se radom bave od 1992., sredstva prikupljaju organiziranjem dobrotvornih zabava i prodajom rabljene odjeće, a u Slatinu godinama dovoze i božićne poklone u kutijama za cipele, koje oni zovu Gift of Love (Dar ljubavi). Svake godine supružnici Trott s udrugom Living Life dopremaju ih u božićno vrijeme i dijele djeci u školama i domovima.

P. Žarković
Jelenčić: Suradnja s ovim udrugama nastavlja se jer ovim ljudima velikog srca humanitarni je rad u krvi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROJEKT „RUŽIČASTE ZLOĆKE“

Invazivne vrste bit će uklonjene na tri lokacije

2

I PČELARSKA UDRUGA “BAGREM” ŽALI SE NA UVEZENI MED

Sve su učestalije krađe košnica

3

BIORAZGRADIVI OTPAD

Čeminac dijeli 144 kompostera