Osijek
TURISTIČKI SVE UZBUDLJIVIJI GRAD

Uspjeh Osijeka kao
turističke destinacije
nije slučajan i subjektivan
Objavljeno 28. rujna, 2023.
Kako bi sve dimenzije turizma rezultirale sinergijskim učinkom, Grad ulaže u infrastrukturu koja pridonosi turističkom razvoju

Kada se u jednom gradu u istom danu prvo obilježi završetak radova na obnovi glavne zgrade Željezničkog kolodvora, a potom počnu radovi na rekonstrukciji aerodromske zgrade, razvidno je kako je tom gradu orijentacija prema turističkoj djelatnosti visoko na popisu prioriteta.Fokusirani na uspjeh- Turizam ima važnu ulogu u razvoju gospodarstva naše zemlje, a sve više i u razvoju gospodarstva našega grada. Uspjeh Osijeka kao turističke destinacije nije slučajan. Posjetitelje privlačimo bogatom kulturnom baštinom, ugodnom klimom, izvrsnom gastronomijom i najboljim domaćinima, okruženi prirodnim ljepotama. Kako bi nabrojene dimenzije rezultirale sinergijskim učinkom, Grad kontinuirano ulaže u infrastrukturu koja pridonosi turističkom razvoju. Tako smo upravo krenuli u obnovu putničkoga terminala u Zračnoj luci Osijek, vrijednu 11,3 milijuna eura. Završena je obnova glavne zgrade Željezničkog kolodvora vrijedna oko pet milijuna eura. Završen je veliki europski projekt vrijedan 16,9 milijuna eura - obnova baroknog bisera, Tvrđe. Gradimo najmoderniju koncertnu dvoranu u Hrvatskoj, s 400 sjedećih mjesta, prvu u povijesti Osijeka, a na natječaj koji je raspisalo Ministarstvo turizma i sporta prijavili smo i nastavak rekonstrukcije bazenskog kompleksa Copacabana.

Uspjeh Osijeka kao turističke destinacije nije subjektivan: u prvih je osam mjeseci ove godine ostvareno 20 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, koja je bila i rekordna za osječki turizam. Osijek je lani proglašen Najboljom kontinentalnom destinacijom urbanog turizma. Tomu pridonose dobro osmišljene i organizirane manifestacije - od Adventa, koji je dvije godine zaredom proglašen najboljim u Hrvatskoj, preko Osječkog ljeta kulture, koje traje puna dva mjeseca, pa do novoga Festivala ulične umjetnosti Monarhija, osmišljenog za obilježavanje završetka radova u Tvrđi, koji ćemo, zbog rekordne posjećenosti i izvrsnih reakcija sugrađana i gostiju, svakako organizirati i iduće godine.

Izvrsne turističke brojke donosi i Zračna luka Osijek, koja u prvih osam mjeseci ove godine bilježi povećanje broja putnika za 134 % u odnosu prema istom razdoblju prošle godine. Osijek je fokusiran na uspjeh, nema stajanja! - odlučan je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

I doista, Osijek, baš kao i u brojnim infrastrukturnim projektima, u partnerstvu s Osječko-baranjskom županijom, otvara još jedno poglavlje svoje turističke priče.

Evo primjera. Završetak cjelovite obnove Tvrđe obilježen je dvodnevnom manifestacijom koja je baroknu jezgru grada bila pretvorila u pozornicu na otvorenome. Istovremeno na nekoliko lokacija, ne ometajući jedni druge, uživo su ondje svirali glazbenici. Bio je tu i pivski festival, predstavljanje vinara, uličnih zabavljača, sve začinjeno igrom svjetla, zbog koje su pročelja stvarnih zgrada dobila novu, nestvarnu dimenziju.

 

U Tvrđi posluje hotel nadaleko poznata imena, Maksimilian. Njegova vlasnica Jasmina Krkić Poznić sugovornica je bez fige u džepu, zadovoljna je što je obnova Tvrđe završila. Iako su joj radovi neko vrijeme ometali obiteljski posao, bila je strpljiva, znala je da će novi izgled stare jezgre donijeti benefite. Uložili su i sami u svoj objekt, evo, ovih dana obnavljaju i krovište.

- Osijek se doista probudio kada je o turizmu riječ, u pravoj je ekspanziji. I to doista nije slučajno! Sama Tvrđa puno bolje izgleda, i naši gosti to odmah primijete. Bilo je i privatnih ulaganja, drago mi je što vlasnici lokala vode više računa o interijeru, a bilo bi dobro da se pozabave i terasama. Žao mi je što u Tvrđi trenutačno ne postoji restoran s autohtonom kuhinjom, kada nas gosti pitaju da bi pojeli neki ovdašnji specijalitet, šaljemo ih preko mosta. No vjerujem da će se i to uskoro promijeniti, mnogi su vjerojatno čekali da iz Tvrđe odu građevinski strojevi. Drago mi je što su mnogi od nas u Tvrđi i sami pridonijeli, da tako kažem, njezinu ušminkavanju. Vidjeli ste kako je sve sjajno izgledalo nedavno, na Monarhiji - ističe Krkić Poznić.

Iz vlastite knjige gostiju potvrđuje dobru statistiku eVisitora, rekorde kojim su nam se pohvalili i iz gradske uprave.

- Imamo posla! Naši gosti nisu samo klasični turisti nego i oni koji dolaze na seminare, kongrese, konferencije, poslovne sastanke... Stižu i zbog sajmova, sportskih događaja, obljetnica poput vukovarske... Neki od gostiju koji, primjerice, dođu poslovno, vratit će se u destinaciju s obitelji ako im se svidjela. Kada je riječ o dolascima zbog manifestacija, one su itekakav mamac za turiste i svakao ih treba zadržati i razvijati. Iz svog dugogodišnjeg iskustva rada u turizmu samo bih naglasila kako manifestacije mogu imati snažan utjecaj na dolazak gostiju kada postanu prepoznatljive te kada se godinu dana unaprijed zna datum njihova održavanja, njihova lokacija i njihov program. Iskreno vjerujem da su manifestacije koje se organiziraju u Osijeku na dobrom putu prema tome da postanu jedan od najjačih aduta turističke ponude - smatra Krkić Poznić.

Provjeren je adut osječka gostoljubivost i lijepa slika koju gosti nose iz našeg grada, dodaje vlasnica Maksimiliana. Takvi su nezaboravni prizori poslani nedavno s manifestacije Monarhija, pa i Krkić Poznić pohvaljuje sve dionike koji su pridonijeli njezinoj organizaciji i realizaciji te njezinoj vidljivosti u medijima.

Proljetost je tako na dobar odjek naišla i manifestacija dobro poznatog wine & walk koncepta, ali u urbanoj inačici. Bila je to turistička šetnja kulturno-povijesnim znamenitostima i parkovima, uz kušanje finih biranih kapljica u dvorištima kulturno-obrazovnih institucija. Ukratko, vinski doživljaj za pamćenje!

Osječko ljeto kulture, ove godine u dvomjesečnom trajanju, samo je potvrdilo epitet najozbiljnije kulturne manifestacije na cijelom istoku Hrvatske. Osijek je i etablirano odredište međunarodnih sportskih natjecanja, prije svega gimnastičkih i streljačkih, a tu je i ekstremni Pannonian Challenge. Novi stadion NK Osijek također otvara velike mogućnosti, i to ne samo sportske nego i, primjerice, za poneki nezaboravan stadionski koncert. Skorašnjim će opremanjem Kultunog centra Osijek dobiti koncertnu dvoranu neslućenih mogućnosti, primjerice za nastup domaćih i inozemnih imena koja će privući ne samo Osječane.

Dobro došli!


Osijek je i savršena polazišna točka za sve one koji se dolaze upoznati s Baranjom, pa i turističkom ponudom cijelog hrvatskog Podunavlja. Grad njeguje i dragocjenu multikulturnu tradiciju dičeći se bogatstvom različitosti i neprocjenjivom kulturnom i povijesnom baštinom, pa se tako upravo završava vrlo sadržajan Mjesec židovske kulture. HNK i Dječje kazalište najavili su uzbudljive sezone, ne zaostaju ni druge institucije kulture. Kongresna se sezona također zahuktava, a novi Gospodarski centar velike snove o sajmovanju čini ostvarivima. Osječki restorani nude sve zanimljivije jelovnike, vinari s osječkim adresama i vinogradima u okolici draškaju maštu koliko i nepca, najavljuju se i novi hoteli... Ostaje samo poručiti: Dobro nam došli u Osijek! Uvjerite se sami koliko je neodoljiv.

Dario Kuštro
MODERNI TURISTI BJEŽE OD GUŽVE

 

Igor Mikulić iz Seasons apartmana, smještenih u Tvrđavici, svjedoči promjeni navika turista u našem gradu.

“Nemojte se ljutiti što ću vas u dijelu korigirati, mi ne rabimo izraz turisti, jer riječ je o gostima. Ne samo našim nego i općenito gostima Osijeka. Svi znamo kako je u nekim ne tako davnim vremenima Osijek ljeti bio prazan, a sada se to mijenja. Gosti, posebice oni koji dolaze iz inozemstva, sve više napuštaju koncept ljetovanja ‘plaža i sunce’ i sve više traže nove, njima nepoznate, predjele. Ovdje ih pronalaze, a da im imamo što ponuditi, pokazuje i to što i ostaju sve duže. Tako da bilježimo dosta gostiju iz Njemačke koji ovdje ostaju cijeli tjedan.

Zanimljivo, ugostili smo ovog ljeta obitelj iz Venecije, pobjegli su, kažu, iz gužve koja je kod njih neprestana, a kulminira u ljetnim mjesecima. Ovdje kod nas otkrili su nešto novo, prvi su put bili u Osijeku i imali su što vidjeti i posjetiti. Što je najvažnije, nije bilo prenapučenosti zbog koje su pobjegli. Dakle, zaključujem(o) kako nova generacija gostiju, bez obzira na dob, pa i platnu moć, jednostavno bježi od turističke gužve. Mir koji im Osijek i Slavonija mogu ponuditi naša je prilika”, kaže Mikulić.

BROJČANIK

 

U razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza 2023. na području grada Osijeka ostvareno je 100.867 noćenja, što je 20 % više nego u istom razdoblju 2022. godine i 17 % više nego 2019. godine.

U kolovozu 2023. na području grada Osijeka zabilježeno je 15.491 noćenje, što je 29 % više od kolovoza 2022. (11.060).

U strukturi gostiju za prvih osam mjeseci 51 % ukupnih noćenja ostvarili su domaći gosti, a 49 % strani.

U kolovozu 2023. zabilježen je porast broja noćenja stranih gostiju, koja čine 64 % ukupnih noćenja, a domaćih je 36 %.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana