Crna kronika
NAJRANJIVIJA SKUPINA

Vozači, oprez! Za vikend stradalo još dvoje mališana
Objavljeno 28. rujna, 2023.
Djeca ozlijeđena u ove dvije nesreće, u dobiod 9 i 11 godina, bila su na biciklu i rolama

Djeca su najranjivija skupina u prometu, a njih dvoje, u dobi od 9 i 11 godina, stradalo je u prometnim nesrećama u Virovitičko-podravskoj županiji u samo tri dana.U mjestu Čemernici prošlog je petka u 17.50 stradalo 11-godišnje dijete koje se vozilo na rolama. Nesreća se dogodila na križanju Zagrebačke i Kuharićeve ulice. Mlada vozačica na raskrižje je stigla prebrzo, zbog čega se nije mogla pravodobno zaustaviti, kako to policija kaže, pred svakom zaprekom u konkretnim uvjetima. "Zapreka" je u ovom slučaju bilo dvoje djece koje je na rolama prelazilo cestu na mjestu koje je više od 50 metara udaljeno od najbližeg pješačkog prijelaza, no koje se "prije prelaska preko kolnika nije uvjerilo da može cestu prijeći na siguran način". Drugim riječima, djeca nisu pogledala lijevo i desno. Jedno od djece od udara automobila podignuto je na poklopac motora i palo na kolnik, a drugo je dijete uspjelo prijeći kolnik, doznajemo iz policije.

U drugom je slučaju nastradao 9-godišnjak koji je sudjelovao u cestovnom prometu vozeći bicikl bez pratnje osobe starije od 16 godina i bez kacige. U nedjelju oko 17.50 vozio je bicikl nogostupom Bečke ulice u Virovitici i, došavši do pješačkog prijelaza preko Ulice Antuna Mihanovića, uključio se na pješački prijelaz a da nije propustio sva vozila koja su se kretala tom ulicom s prednošću prolaska. Vozač automobila u izbjegavanju sudara na središnjem dijelu kolnika ipak je udario u prednji kotač i ručicu upravljača bicikla, zbog čega je dijete izgubilo nadzor nad biciklom i palo na kolnik.

Zbog obje prometne nesreće u kojima su sudjelovala i nastradala djeca policija podnosi izvješće nadležnom Centru za socijalnu skrb.

- S obzirom na to da su djeca na području Policijske uprave virovitičko-podravske posebno ugrožena kategorija sudionika u prometu (jedno je dijete poginulo, petero je teško ozlijeđeno, a osmero lakše), ponovno se pozivaju vozači da posebnu pozornost obrate na djecu i njihovu sigurnost u prometu. Također podsjećamo roditelje da su djeca prilikom upravljanja biciklom obvezna nositi biciklističku kacigu te da djeca do navršenih 14 godina ne smiju upravljati biciklom na cesti, osim djece s navršenih 9 godina koja su u školi osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, a druga djeca starija od 9 godina to mogu u pratnji osobe koja je navršila 16 godina. Također, djeca i svi ostali pješaci dužni su uvjeriti se da cestu mogu prijeći na siguran način. Stati uz rub ceste i dobro se uvjeriti da vozilo ne nailazi treba prvenstveno zbog vlastite sigurnosti - poručuju iz virovitičke policije.

Sandra Lacić
Lani poginulo osmero djece
Prema podatcima iz Biltena o sigurnosti prometa na cestama hrvatskog MUP-a za prošlu godinu, tijekom 2022. godine u prometnim nesrećama smrtno je stradalo osmero djece u dobi do 13 godina, i to šest u dobi do 6 godina i dvoje u dobi od 7 do 13 godina. Još 121 dijete do 13 godina u prometu je teško ozlijeđeno i 676 lakše. Djeca i dalje najčešće stradavaju kao putnici u vozilima. Tako je 2022. godine u vozilima poginulo četvero djece (troje su bili pješaci). Teško je ozlijeđeno još 41 dijete mlađe od 13 godina, a 441 je ozlijeđeno lakše.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana