Kultura
DO KRAJA GODINE

Vrlo bogat izložbeni program u Etnografskom muzeju
Objavljeno 28. rujna, 2023.
Etnografski muzej u Zagrebu najavljuje do kraja godine bogat izložbeni program, u kojem je i izložba "Ukrajinski vez – tradicija koja živi", koja se otvara 28. rujna, sa željom doprinosa međusobnom razumijevanju i dobrim odnosima hrvatskog i ukrajinskog naroda. Izložit će se vezene rukotvorine, s posebnim naglaskom na košuljama, takozvanim vyšyvankama, za koje se smatra da su "genetski kod" Ukrajinaca, ili "odjeća slobodnih ljudi".

- Iako se vizualni izgled uvelike transformirao, košulja je kroz stoljeća bila i ostala simbol vjere, nade i ljubavi, a uz nacionalni grb i zastavu simbol je hrabrosti, borbe i pobjede - ističe se u najavi izložbe, otvorene do 15. listopada i ostvarene u suradnji s Ukrajinskom zajednicom Grada Zagreba.

Tijekom listopada Etnografski muzej donosi opsežan program "Živa baština u Etnografskom muzeju" u sklopu Dana europske baštine i 20 godina usvajanja UNESCO-ove Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine. Otvorit će ga izložba "Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama", koja je dosad gostovala na oko 50 lokacija u 15 zemalja. Ove je godine dobila redizajn u nekoliko izvedbenih inačica, od kojih će jedna biti premijerno predstavljena u Etnografskom muzeju. Fenomeni su predstavljeni s pomoću izvješenih tiskanih tekstilnih "bannera" s fotografijama, popratnim tekstom i QR kodom za pristup nominacijskom filmu na službenom UNESCO-ovu YouTube kanalu, a u prostoru se reproducira zvučna kulisa s deset tradicijskih pjesama u izvedbi Ansambla LADO. Bit će tu i okrugli stol o dobroj praksi proteklih 20 godina i promocija knjige "Uvooo! Eviva nam kumpanija, poša nam je alavija! - etnografija Lastovskoga poklada" Ive Niemčić i Joška Ćalete.

Posjetitelje očekuje i susret gajdaša Europe, radionica hrvatskog folklora, koncerti KUD-a "Ogranak seljačke sloge" Posavski Bregi i Ženskog vokalnog ansambla Čipkice. Ulaz na sve programe je slobodan, a prijave za edukativne radionice obavezne na edukacija@emz.hr. H
INTIMNI PROSTOR SVAKODNEVICE
Traje izložba “Intimni prostor svakodnevice”, na kojoj su prvi put prikazani predmeti iz zbirke pokućstva, iz 19. stoljeća i do sredine 20. stoljeća, zajedno sa suvremenim umjetničkim interpretacijama koje daju provokativan pogled na različite modalitete prostora intime čovjeka. Izložba traje do 25. svibnja 2025. i periodično predstavlja različite projekte - od 26. listopada do 25. studenoga to će biti izložba “Rasvijetljena soba – ženska fotografska praksa u Hrvatskoj”, kustoski projekt Sandre Križić Roban, a od 6. prosinca do 14. siječnja “Slatki svetci” Manuele Pauk.

Možda ste propustili...

U ARHEOLOŠKOM MUZEJU U ZAGREBU

Izložba fotografija “Fotosofia 18”

VOJA BRAJOVIĆ NAGRAĐEN NA 36. GAVELLINIM VEČERIMA

Važno je da ljudi shvate koliko je kazalište bitno

U DVORANI KULTURNOG CENTRA U NOVOM SADU U POVODU 100. OBLJETNICE SMRTI

Koncert posvećen Dori Pejačević

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana