Kultura
KATARINA PEJAKOVIĆ

Kanađanka iz Dalja predstavila “Kumu”, roman o životu hrvatskih iseljenika
Objavljeno 28. rujna, 2023.
Autorica rođena u Dalju već dugo živi u Kanadi, a knjigu je objavio Ogranak MH u Vinkovcima

Roman hrvatske književnice iz Kanade Katarine Pejaković "Kuma", u kojem se bavi životom hrvatskih iseljenika, predstavljen je u Hrvatskoj matici iseljenika (HMI) u Zagrebu.O romanu su govorile recenzentica Anita Martinac i autorica, a dijelove iz romana čitao je dramski umjetnik Robert Kurbaša. Autorica u uvodu iznosi misao o hrvatskim iseljenicima, njihovu životu u tuđini, kojim mijenjaju ne samo svoju nego i sudbinu drugih ljudi. U 18 dijelova romana kroz linearnu fabulu isprepleće se niz društveno-političkih, socijalnih i psiholoških tema, rekla je Martinac. Kronološki slijed radnje romana kombiniran s narativnim tehnikama kratkih dijaloga i slikovitih opisa drži pozornost čitatelja, ocijenila je.

- Književnica Pejaković dotiče se ratnih tema, koje su nezaobilazne u povijesnim hrvatskim romanima, a središnja je tema romana emigracija i život u iseljeništvu. Psihološki profili likova otkrivaju odnose prema Bogu, obitelji, ratu te svjedoče o osobnim dvojbama i strahovima, a posebno naglašavaju i položaj žene u društvu. Autorica čitatelje kroz egzistencijalna pitanja s osvrtom na samoću uvodi u svijet teškoga emigrantskog života, te je u formi tradicionalnog romana oslikala neiscrpnu temu iseljeničkih čežnja - istaknula je Martinac.

Katarina Pejaković rekla je da su hrvatski iseljenici u Kanadi kumovskim povezivanjima uspjeli izgraditi svoje vlastite obiteljske zajednice. Kume su bile važne osoba u našim životima i ni jedna se obitelj nije mogla zamisliti bez kume, dodala je i podsjetila na ulogu žena u iseljeništvu.

- U hrvatskoj prošlosti Hrvatica je vrlo jaka žena. Muškarci su posljednjih tisuću godina vodili borbu, a žene, majke, ostajale odgajati djecu i brinuti se za zemlju. Tako je žena gradila budućnost svoga naroda. Slično se događalo i u iseljeništvu, ponajprije ranih godina 20. stoljeća, prije nego što je žena počela raditi i graditi vanjsku karijeru, a njezina načelna zadaća bila je sačuvati hrvatski jezik i hrvatske običaje u obitelji te ih prenositi na nove naraštaje - rekla je Pejaković.

Autorica je hrvatska književnica iz Kanade koja je rođena u Hrvatskoj, u Dalju. Rana mladost veže je uz Osijek, no veći dio života, od 1969., živi u Kanadi, u gradovima Torontu, Vancouveru i Otawi. Utemeljila je i vodila prvi hrvatski izvandomovinski televizijski program "Hrvatski putokazi" u Torontu (1975. - 77.) te radijski program u Vancouveru (1977. - 1981.). Postigla je važan uspjeh i kao pjesnikinja, te je njezina poezija objavljena u relevantnim hrvatskim iseljeničkim glasilima. Autorica je zbirki pjesama "Samotni putnici" i "Sjena u oku", knjige duhovnog razmišljanja "Deset zapovijedi ljubavi", autobiografskog romana "Anđeo" i zbirke kratkih priča "Upucao sam ga".

Roman je izišao u nakladi Ogranaka Matice hrvatske u Vinkovcima. Ljubavlju prema Hrvatskoj prožet je cijeli život Katarine Pejaković, pa tako i njezino profesionalno djelovanje i javni angažman u Kanadi te njezin književni izričaj. Poticaj za njezinu suradnju s Ogrankom Matice hrvatske u Vinkovcima došao je iz Hrvatske matice iseljenika Podružnice Vukovar. H/T.K.

Tanja Kvorka
Zadaća žene bila je sačuvati hrvatski jezik i običaje u obitelji te ih prenositi na nove naraštaje

Možda ste propustili...

FESTIVAL EUROPSKE KRATKE PRIČE

Schulze otvorio 23. FEKP

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOBITNICI ZLATNE PALME U CANNESU

Milanović primio ekipu filma "Čovjek koji nije mogao šutjeti"

2

AUKOS: GODIŠNJA PRODUKCIJA

Sinergija umjetnosti svih šest odsjeka akademije

3

HRVATSKO PJEVAČKO DRUŠTVO LIPA

Osječani u Tuzli osvojili prvo mjesto