Novosti
POLICIJSKO POSTUPANJE U SLUČAJU UBOJSTVA DJEVOJKE

Ako istraga ne bude brza i objektivna građani Osijeka više se neće osjećati sigurno
Objavljeno 27. rujna, 2023.
Ravnateljstvo policije i MUP bez odgovora su na pitanje hoće li biti proveden unutarnji nadzor

Hoće li zbog slučaja u kojem je mladi policajac Marko Smažil optužen za ubojstvo 21-godišnje Mihaele Berak biti proveden unutarnji nadzor rada osječke policije pitanje je na koje i dalje nema odgovora.Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je da u slučaju u Osijeku nije bilo policijskog zataškavanja i da će se radom policije i županijskog državnog odvjetništva doći do prave istine. No, odgovora na naš pismeni upit ravnatelju policije i MUP-u o internoj istrazi i dalje nema.Neobični zaključci


Teško je očekivati od policije da javno prizna krivnju i kaže kako je bilo propusta u istrazi ili da je bilo pokušaja prikrivanja činjenica i dokaza kako bi se ublažila krivnja osumnjičenog policajca. To bi značilo da odgovornost snosi cijeli lanac, od onih koji su došli na očevid, čelništva osječke policije, ravnateljstva te do samog vrha MUP-a. Jer bi to trebala biti službena procedura kada je u ubojstvo uključen zaposlenik policije i kada je ono počinjeno službenim policijskim pištoljem.

Ministar Božinović, međutim, tvrdi da "u ovom trenutku prema svemu onome što je njemu dostupno sama činjenica da policija nije prihvatila ono što je dojavio osumnjičenik već je u svojim izvidima došla do drugih kvalifikacija, tj. odbacila je tezu o samoubojstvu, govori o tome da tu nije moglo biti zataškavanja". Podsjetio je da je policija postupala prema dojavi da se radi o samoubojstvu, vrlo brzo je izašla na teren i počeo je očevid zajedno sa zamjenicom županijske državne odvjetnice, navodeći kako policija nije povjerovala u tezu o samoubojstvu. "Ne da policija nije ništa zataškavala već nije vjerovala onome što je iskazivao njihov kolega iz policijske uprave. U pet sati ujutro on je već bio uhićen", kazao je. Istaknuo je i da je policija do podnošenja kaznene prijave došla do zaključka da se radi o dovođenju u opasnost sa smrtnom posljedicom tj. kaznenom djelu za koje je zapriječena kazna do osam godina zatvora, a državno odvjetništvo je to prekvalificiralo u ubojstvo, za što je zapriječena kazna do deset godina zatvora.

Nismo dobili odgovore zbog čeka policija nije izvjestila javnost da je osumnjičeni za ubojstvo nazvao broj 112 tek sat vremena nakon tragičnog događaja i da je u međuvremenu prikrivao tragove koji su navodili na ubojstvo. Neodgovoreno je i pitanje zna li policija koga je mladić zvao nakon ubojstva i koga je prvog izvjestio o svom činu prije nego što je pozvao 112. O tim detaljima policija ne govori, a čini se da nisu tako nevažni za rješenje pitanja je li bilo pokušaja zataškavanja. Zanimljivo bi bilo objašnjenje i zašto je policija u prvom javnom istupu objavila prvi iskaz osumnjičenog koji je tvrdio da je djevojka počinila samoubojstvo. Čak i nakon prvog lažnog iskaza policija prihvaća drugu izjavu Marka Smažila i podnosi prijavu za blaže kazneno djelo ne smatrajući to ubojstvom. Možda se i može razumjeti pokušaj osumnjičenoga da lažima zamete trag, ali da to prihvate kriminalisti i istraga čini se nevjerojatnim.

Odgovore čekamo


Kako to da pravni stručnjaci navode da se u pravilu uvijek ide s najvišom mogućom realnom kvalifikacijom kada na to upućuju detalji, kojih je u ovom slučaju bilo i napretek? Zašto se to pravilo nije primijenilo i u ovom slučaju?

Također valja primjetiti i jednu zanimljivost koja se proteže kroz sve službene izjave policije. Naime, stalno se naglašava kako je očevid proveden u suradnji sa zamjenicom županijskog državnog odvjetnika. To je naglasio i načelnik Sektora kriminalističke policije PU osječko-baranjske Krunoslav Patača, a i ministar Božinović je rekao da će se radom policije i županijskog državnog odvjetništva doći do prave istine. Kao da se na taj način želi podijeliti odgovornost oko same istrage.

Iako je bitno utvrditi je li ovdje bila riječ o zataškavanju ili tragičnoj nesposobnosti osječke policije, interna kontrola pomogla bi i da se građani Osijeka osjećaju sigurno i zaštićeno. Ministar Božinović smatra da se nema što istraživati i postavlja pitanje: "S kojom argumentacijom?". Obrazlaže takav odgovor riječima da je državno odvjetništvo svoju kvalifikaciju djela donijelo na temelju činjenica koje je prikupila policija. Međutim, što je to što je državno odvjetništvo vidjelo u stanu u Donjem gradu u kojem se dogodilo ubojstvo i što je čulo iz kasnijeg razgovora sa Smažilom, a da policija nije, pitanje je svih pitanja. Nesposobnost, neznanje ili zataškavanje... Odgovore još čekamo.

Tomislav Prusina
ŽDO NE MORA PRIHVATITI KVALIFIKACIJU POLICIJE
Županijsko državno odvjetništvo se za portalu Index navelo kako, nNakon provedenih izvida zbog postojanja sumnje na počinjenje kaznenog djela, tijekom kojih se prikupljaju podaci i dokazi važni za donošenje odluke o kaznenom djelu i počinitelju, policija dostavlja kaznenu prijavu stvarno i mjesno nadležnom državnom odvjetništvu. "Pri tome je ovlašteno samostalno donijeti odluku o pravnoj kvalifikaciji kaznenog djela za koje podnosi prijavu. Državno odvjetništvo nije obvezno prihvatiti ovu pravnu kvalifikaciju ukoliko na osnovi prikupljenih podataka i dokaza zaključi da bi se u konkretnom slučaju radilo o nekom drugom kaznenom djelu, težem ili blažem od prijavljenog. Ovo stoga što, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, daljnjim tijekom pretkaznenog ili kaznenog postupka upravlja državno odvjetništvo. Pravna kvalifikacija određuje daljnji tijek postupanja u formalnom i materijalnom smislu, a budući da istragu vodi državni odvjetnik, logično je da on samostalno donosi odluku o pravnoj kvalifikaciji. Napominjemo da se određivanjem pravne kvalifikacije inkriminiranog događaja ne prejudicira konačna odluka o kvalifikaciji kaznenog djela i počinitelju, jer istu donosi isključivo nadležni sud nakon provedenog postupka, kažu u priopćenju ŽDO Osijek. Podsjećaju također da ne komentiraju rad drugih državnih tijela.

GRADSKO VIJEĆE O IZVJEŠĆU POLICIJE
Grad Osijek još se nije oglasio o ovom slučaju. No prilika je za to već u četvrtak, za kada je najavljena sjednica osječkog Gradskog vijeća, na kojoj je prema dnevnom redu, izvješće o stanju sigurnosti u Osijeku. Iako nije uobičajeno da izvješće podnosi načelnik Pu osječko-baranjske, već to čine uglavnom načelnici sektora, s obzirom na aktualnu situaciju nadamo se da će ovoga puta izvješće o sigurnosti podnijeti upravo on. Vjerujemo kako će biti spreman odgovarati na pitanja - ako ne novinarska, barem vijećnička kojih će sigurno biti jer su neki vjećnici javno već zatražili njegovu ostavku.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PUNE VREĆE PIJESKOM

Vikendaši spremni za visok vodostaj

2

HRVATSKI MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA DAVOR BOŽINOVIĆ:

Stop zlouporabi bezviznog režima

3

MJERU "BIRAM HRVATSKU" ISKORISTILO 488 OSOBA

Mjeru najviše vuku povratnici u Osječko-baranjsku županiju