Novosti
TRAŽE SE RJEŠENJA ZA BORBU SA SVINJSKOM KUGOM

Dio života Slavonaca, a ne samo egzistencijalni problem
Objavljeno 27. rujna, 2023.

O afričkoj svinjskoj kugi, preventivnom djelovanju, njezinu suzbijanju i posljedicama u utorak se razgovaralo na Koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije, uz nazočnost ministrice poljoprivrede Marije Vučković, kao i na proširenoj sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nastavljaju s isplatama potpora za proizvođače svinja za ublažavanje posljedica ASK-a, rečeno je u Vinkovcima. Kroz program potpore sektoru svinjogojstva do 22. rujna isplaćena je potpora za 220 gospodarstava u ukupnom iznosu od 1.090.280 eura. Uprava za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede poslala je 108 obrađenih zapisnika te je u tijeku isplata ukupnog iznosa 798.996 eura. Tako će s trećom odlukom ukupno biti isplaćena potpora za 328 gospodarstava ukupnog iznosa gotovo 1.900.000 eura. Glede svinjokolja Vučković ističe kako su točno određena pravila. Prodaja svježeg mesa općenito, klanje na vlastitom gospodarstvu i prodaja mesa podrijetlom iz zona ograničenja, kao i svi oblici prerade tog mesa koji nisu dopušteni po posebnoj uredbi - trenutačno nije moguće. Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić kaže da pitanje svinjokolja nije samo egzistencijalni problem već i dio života ljudi. "Pokušavamo pronaći najbolji način, a dobili smo i informaciju da će se svim gospodarstvima koja su se na taj način skrbila o svojim obiteljima omogućiti na neki način doprema mesa zdravih svinja (polutki hrvatskog podrijetla, nap. a.) izvan zone ograničenja i moći će se raditi prerada", ističe. Saborski zastupnik HDZ-a i gradonačelnik Otoka Josip Šarić kaže kako je tu inicijativu pokrenuo u dogovoru s ministricom. "Slavonci su imali svinjokolje i ratnih godina, pa će i sada", kaže.

Iz Osječko-baranjske županije ističu da je samo uz dosljednu i hitnu primjenu preventivnih mjera zaštite na svim farmama, i kod onih s manjim brojem svinja, moguće spriječiti proboj ASK-a i u tu županiju. No rizik i oprez su iznimno visoki. Ubrzano se radi na povećanju biosigurnosti svinjogojskih objekata (Županija je spremna sufinancirati dio troškova) te prekategorizaciji, radi veće sigurnosti. Na poziv načelnika osječko-baranjskog stožera Civilne zaštite Mate Lukića održana je proširena sjednica o prevenciji, s čelnicima 42 jedinice lokalne samouprave i veterinarskih službi na čelu s predstavnicima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

"Pozivam načelnike i gradonačelnike da se uključe u sufinanciranje podizanja razina biosigurnosti, odnosno nabave dezinfekcijskih barijera, kako bi potaknuli i one s manjim brojem svinja, koji su u nižim kategorijama. Svjesni smo da 3. i 4. kategorija osiguravaju mnogo veću razinu biosigurnosti i da se na prekategorizaciju čeka jer je zahtjeva sve više, no svaki dan može biti presudan", kaže Lukić. Načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece ističe da policija na punktovima pokriva granice sa susjednim županijama te je pozvao sve da prijave sumnjive radnje. Do sada su imali šest postupanja. Damir Maričić, načelnik Općine Vuka, kaže kako je pokušao doći do relevantnog popisa uzgajivača na svom području, ali ga nitko nije imao. Sada se provodi, što drži ključem svega.

Više je riječi bilo i o zabrinutosti zbog nesreće u kojoj je sudjelovao kamion koji je prevozio svinje iz Vukovarsko-srijemske županije u klaonicu. Voditeljica Službe veterinarske inspekcije PU Osijek Željka Šapina ističe da su svinje imale sve potrebne dozvole. I.Bošnjak/M.Flego
TRAŽE OBVEZNE DEZINFEKCIJE VOZILA I OSOBA
Osječko-baranjski gradonačelnici i načelnici su predložili pojačane kontrole prilikom ulaska i izlaska iz šuma, pa će se u ime osječko-baranjskog stožera uputiti dopis Hrvatskim šumama i privatnim šumoposjednicima za uvođenjem obvezne dezinfekcije vozila, strojeva i osoba koje ulaze u šume. O preventivnom djelovanju HAPIH-a govorila je ravnateljica Darja Sokolić. "U četiri županije na 21 lokaciji provedene su edukacije o sprječavanju širenja ASK kao i o načinima za podizanje razine biosigurnosti. Edukacija je i dalje potrebna da dođemo do svakog pojedinog uzgajivača", rekla je, pozivajući načelnike i gradonačelnike da im se jave te da i kod njih to organiziraju", rekla je Sokolić.

Marija Vučković ministrica poljoprivrede

BRZO OBNAVLJATI

Dosada je eutanazirano 19.400 svinja s oko 870 gospodarstava, a preko ovlaštenog procesa klanja otpremljeno je oko 34 tisuće svinja. Time je razrijeđena populacija u zoni ograničenja u ovoj županiji, što je nužno ako se želimo uspješno nositi s bolesti. No još jednom ću poslati poruku da ćemo to obnavljati u najbržem mogućem roku i da ćemo, osim naknade za izravne štete i rada na naknadama za izgubljenu dobit, na vrijeme objavljivati investicijske programe za podizanje ponovne proizvodnje. Stav je da naknadu štete isplaćujemo svim uzgajivačima, ali ćemo i dodatno poduprijeti proizvodnju svima koji ju žele pokrenuti i koji će unaprijediti svoje biosigurnosne uvjete, kaže ministrica poljoprivrede.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana