Regija
FORTENOVA GRUPA PROIZVODI 15 % RH VINA

Belje u berbi s novim kombajnom za grožđe
Objavljeno 27. rujna, 2023.
KNEŽEVI VINOGRADINa 1300 hektara vinograda Belja, Agrolagune i Vupika u tijeku je berba grožđa, koja je krenula desetak dana kasnije u odnosu na prethodne godine zbog vremenskih neprilika.

U Belju je u tijeku berba graševine, najzastupljenije sorte u vinogradu koji se prostire na 564 hektara južnih padina Banovog brda, u središtu Baranje. Učinkovitost ovogodišnje berbe u Belju značajno će povećati novi kombajn za grožđe ERO grapeliner serije 5000. To je prvi kombajn za grožđe koji je nabavljen za vlastite potrebe i prilagođen za uzgojni oblik beljskih vinograda. Nabavljen je preko mjere 4.1.1. programa ruralnog razvoja pa je dio vrijednosti financiran iz sredstava EU-a. Kombajn obere desetak redova vinograda prije pražnjenja spremnika i dvostruko je brži od ručne berbe. Radi na principu mlatilica koje tresu grožđe, a njihov je rad prilagođen na optimalnu brzinu kako bi se sačuvala kvaliteta svakog grozda. Kombajn je opremljen hidraulikom koja omogućava njegovo podizanje iznad redova vinograda, ali i okretanje u mjestu. Zbog blizine vinarije i prerade, sve grožđe ubrano kombajnom bit će u prijemnim koševima u vinariji Belje samo pola sata nakon berbe. Tomislav Pintarić, voditelj vinogradarstva Vina Belje, ističe da će ovo biti jedna od najizazovnijih berbi, no beljski su vinogradari učinili sve što su mogli kako bi sačuvali grožđe.

- Grožđe koje je dosad ubrano dobre je kvalitete, a berba ide planiranim tempom, posebno zbog novog kombajna koji je u punom pogonu. Za ovako izazovnu berbu posebno nam je važna sinergija između vinograda i vinarije kako bismo izvukli maksimum iz grožđa i proizveli naša prepoznatljiva vina visoke kvalitete. Velike količine kiše negativno su utjecale na formiranje grozda, što će u konačnici utjecati na ovogodišnje prinose, posebno crnog sortimenta. Prioritet nam je bio sačuvati kvalitetu grožđa, pa smo na vrijeme obavili sve potrebne mjere u zaštiti vinograda - kaže Pintarić.

Berba je u punom jeku i u istarskim Agrolaguninim vinogradima (630 ha u okolici Poreča). U vinogradima Vupika pak, na području Srijema, vremenske neprilike i olujno nevrijeme nanijeli su veliku štetu, pa će berba biti dodatno izazovna i fokusirana na iskorištavanje sveg dostupnog grožđa. Godišnja proizvodnja vina unutar kompanija Fortenova grupe je 10 milijuna litara vina, što čini oko 15 % ukupne proizvodnje vina u Hrvatskoj. Najznačajnije udjele imaju vinske sorte graševine i malvazije. U svim vinogradima i vinarijama Fortenova grupe fokus je na proizvodnji vina sa zaštićenom oznakom izvornosti.

Ivica Getto
Možda ste propustili...

UZ POTPORU NACIONALNE ZAKLADE ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA

HVIDR-a u znak zahvalnosti učenicima darovala majice

DOBRA VIJEST ZA VINKOVAČKE UMIROVLJENIKE

Božićnica veća nego lani - 40 i 60 eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana