Osijek
PRVI SUSRET MALIH PLANINARA HRVATSKE

U igri pokazali: Planinarenje je dobra dumina i za djecu
Objavljeno 27. rujna, 2023.

Unatoč kiši, koja je padala cijeli dan, više od 350 djece planinara i 150 odraslih okupilo se na 1. Susretu malih planinara Hrvatske koje je proteklog vikenda u Brodskim Drenovcima na obroncima Dilj planine u Požeško-slavonskoj županiji uspješno organiziralo Planinarsko društvo "Zanatlija". Susretu se odazvalo 15 planinarskih društava u kojima djeluju skupine za rad s djecom, i to iz Zagreba, Karlovca, Otočca, Opatije, Svete Nedelje, Ivanca, Slavonskog Broda, Rokovaca - Andrijaševaca i Iloka. Očekivano, najveći je broj djece pristigao iz "Dumine", skupine za rad s djecom u PD-u "Zanatlija" iz Osijeka koju čine djeca iz više osječkih osnovnih škola i SOS Dječjeg sela u Ladimirevcima.Sve su ih pozdravili domaćini, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić te predsjednik Izvršnog obora Hrvatskog planinarskog saveza Igor Eterović, a početak susreta i velike avanture označio je predsjednik PD-a "Zanatlija" Vladimir Pavičić. Svoju je pisanu podršku Susretu iskazala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Prema planu, dio odraslih planinara, njih pedesetak, uz vođenje licenciranih planinarskih vodiča iz PD-a "Zanatlija", ishodao je planinarsku obilaznicu dr. Andrije Štampara u trajanju od pet sati. Staza je to koju su markirali i koju održavaju "Zanatlije", a kreće iz centra Brodskog Drenovca, ide preko Kasonjskog vrha i Planinarske kuće Viljevo, gdje su se planinari putem odmorili te se vraća u mjesto.

Dio planiranog hodanja po stazi u trajanju od sat vremena za najmlađe otkazano je zbog uporne kiše, no ona nije spriječila organizatore da na veselje i radost malih planinara održe planirane igre. Uz budno vođenje odraslih planinara i voditelja, ekipe djece natjecale su se u potezanju užeta, štafeti u trčanju s planinarskim rancem, igri zajedničkog nošenja lopte, a najzahtjevnije je svakako bilo natjecanje u vezanju i povezivanju planinarskih čvorova, gdje su mali planinari pokazali iznimno umijeće i spretnost.

Pobjednici, oni najbrži i najbolji, nagrađeni su zasluženim peharima i medaljama, kazala je članica Izvršnog odbora PD-a "Zanatlija" Sanja Vladović, dodajući da su na ovom susretu zapravo sva djeca bila pobjednici, zato što su došla i sudjelovala unatoč lošem vremenu i stoga što su se ohrabrila na nove izazove boravka u prirodi bez mobitela i ekrana.

- Ovdje su upoznali nove prijatelje, a osmijeh na njihovu licu govori da im je bilo zabavno i veselo te će ih to potaknuti da sudjeluju na nekim drugim planinarskim aktivnostima. Kući su otišli mokri i blatni, no sretni i zadovoljni, puni dojmova i želje da dođu opet - uvjerena je Vladović.

Svim su sudionicima osigurani besplatni obroci i piće, za djecu voće i slatkiši, a o sigurnosti djece brinuli su se i stalno prisutni članova HGSS-a te učenici i nastavnici medicinske škole.

Iako je riječ od prvim susretima malih hrvatskih planinara, bili su besprijekorno organizirani uz podršku Hrvatskog planinarskog saveza, Udruge slavonskih planinara, pravobraniteljice za djecu, ali i domaćina i brojnih udruga i organizacija koje su svaka na svoj način pomogle. Najveći su teret ipak podnijeli organizatori, pedesetak članova PD-a "Zanatilija" Osijek, koji su na organizaciji ovako velikog skupa radili mjesecima.

Planinarsko društvo "Zanatlija" Osijek djeluje u kontinuitetu od osnutka 1971. Lani je imalo 674 člana, od kojih 235 djece iz osnovnih i srednjih škola te iz SOS Dječjeg sela u Ladimirevcima. Od 2015. u sklopu Društva djeluje i zasebna Planinarska skupina DUMINA za djecu osnovnoškolske i srednjoškolske dobi. Za svoj je rad s djecom Društvo višestruko nagrađivano, a 2021. proglašeno je najboljom planinarskom udrugom u konkurenciji 339 planinarskih udruga. T. Prusina
Možda ste propustili...

TRADICIJA DARIVANJA MOTOKLUBA OSIJEK

Motomrazovi darove donose ove subote

IVANA & MLADEN SIBER - SNAHA / SVEKAR / VINARI

Apotekarici iz Zagreba tajne vinarstva otkriva stomatolog iz Osijeka

BORNA & NIKO BILANDŽIĆ - BRAĆA, SPORTAŠI, STUDENTI

Borci uz pobjedničke pojase i medalje žele i fakultetske diplome

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JELENA KOVAČEVIĆ & DOMAGOJ SUŠAC - UMJETNICI / PROFESORI / PARTNERI

Kad si umjetnik, onda si
to 24 sata. Mi nikad ne
dođemo kući s posla

2

SPOMEN NA 16 UBIJENIH BRANITELJA

Bitka na Rosinjači obranila je Osijek

3

ZAVRŠNI SAJAM ANTIKVITETA U 2023.

O Dimitriju Popoviću,
kobasicama i sapunu