Osijek
ZAVRŠENE UPRAVLJAČKE PREOBRAZBE

GC-om i RDC-om od sada gospodare istoimene tvrtke
Objavljeno 27. rujna, 2023.
Tvrtka Gospodarski cenatar d.o.o. formirana je umjesto Osječkog sajama d.o.o.

Svojevrsnim pretapanjem tvrtke Osječki sajam u tvrtku iste poslovne orijentacije, ali novog naziva - Gospodarski centar zaključen je proces kojim su formirane dvije (nove) županijske tvrtke i koje su tako počele samostalno gospodariti novim objektima naše županije. Riječ je o Regionalnom distribucijskom centru za voće i povrće kojim gospodari istoimena tvrtka te već spomenutom Gospodarskom centru.U vlasništvu Županije


Odlukom o stjecanju poslovnog udjela u trgovačkom društvu Osječki sajam d.o.o. od Grada Osijeka, u prosincu prošle godine, Osječko-baranjska županija preuzela je vlasništvo nad tim društvom. Ova je tvrtka od svog osnutka vođena misijom organizacije sajamskih priredbi, izložbi i smotri s ciljem podrške gospodarskom razvoju grada Osijeka, Županije i šireg područja istočne Hrvatske. Preuzimanje ove tvrtke Županija je realizirala kako bi povezala višegodišnje iskustvo Osječkog sajma i stratešku važnost novoizgrađenog objekta Gospodarskog centra, novog sajamskog prostora realiziranog na inicijativu Osječko-baranjske županije.

Ujedno, kako bi se izbjegla novonastala situacija, odnosno moguća zbrka, jer tvrtka Osječki sajam asocira na stari sajamski prostor na Pampasu, a Gospodarski centar nešto je posve drugo, vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije prihvatili su prijedlog preimenovanja naziva tvrtke Osječki sajam d.o.o. u Gospodarski centar Osječko-baranjske županije d.o.o.

Tako da sada zabune nema, organizator je osječkih sajmova Gospodarski centar, a mjesto održavanja sajmova zgrada Gospodarskog centra.

Slična je situacije bila i s RDC-om, uz iznimku kako je ovdje tvrtka osnovana prije izgradnje objekta velike županijske hladnjače i skladišta. No i ovdje postoji povijest.

Ideja o skladištenju i čuvanju poljoprivrednih proizvoda, prije svega voća, u temperaturnom režimu, dugo se valja na ovim prostorima. Tako je 2007. godine registrirana tvrtka ULO hladnjača d.o.o., osnivači su u jednakim omjerima bili Osječko-baranjska županija i Grad Osijek. Poduzet je potom niz aktivnosti oko gradnje objekta hladnjače, među kojima je ishođena građevinska dozvola. Međutim, zbog nemogućnosti osiguravanja potrebnih financijskih sredstava za gradnju, Skupština tog društva je u listopadu 2012. godine donijela odluku o obustavljanju projekta izgradnje dok se ne osiguraju dostatna sredstva. U godinama poslije toga dogodilo se i vlasničko razdruživanje, Grad Osijek izišao je iz vlasništva, pa je tako od travnja 2019. godine Županija jedini vlasnik.

To je definitivno olakšalo i daljnje odlučivanje i postupanje, pa je tako u trenucima kada je počela izgradnja hladnjače Skupština Osječko-baranjske županije odobrila promjenu statuta na način da se postojeća tvrtka ULO hladnjača d.o.o. preimenuje u Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće d.o.o. Osijek. Također da se izbjegnu moguće zabune.

Važni objekti


Posljednja odluka u nizu je ona od proljetos, nakon otvorenja objekta hladnjače, Županija je upravljanje cijelom ovom infrastrukturom (na neodređeno vrijeme i bez naknade) prenijela na tvrtku Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće d.o.o. Osijek.

Ovime su dva nova gospodarski važna objekta dobila tvrtke koje njima, uime njihova osnivača - Osječko-baranjske županije - operativno upravljaju i gospodare. Prvi mjeseci rada tvrtki te najava budućih aktivnosti i zanimanje za njih pokazuju kako su investicije u gospodarske objekate potpuno opravdane.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

OD 8. SRPNJA NA EUROPSKOJ AVENIJI

K zapadu jedan smjer od Trpimirove do Zagrebačke

FACT CHECK MEDIJSKIH OBJAVA VEZANIH UZ ZDRAVLJE

Platforma "Medicinski potvrđeno": Luk u čarapama ne ubija bakterije

VIDIMO SE U SUBOTU NA SAJMU ANTIKVITETA

Osječki puhački orkestar svirat će od 10 do 11 sati

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana