Regija
ODLUKA VSŽ-A ZA 2024.

Visina turističke pristojbe ostaje ista kao i 2019.
Objavljeno 27. rujna, 2023.
U najnižu kategriju svrstani su gradovi Županja i Otok te sve općine, plaćaju minimalne iznose
ŽUPANJAŽupanijska skupština u četvrtak će razmotriti prijedlog i donijeti odluku o visini turističke pristojbe za 2024. godinu za općine i gradove na području Vukovarsko-srijemske županije. Njome se određuje visina turističke pristojbe po osobi i noćenju, visina godišnjeg paušalnog iznosa koji plaćaju osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i visina godišnjeg paušalnog iznosa koji plaća vlasnik kuće, apartmana ili stana za odmor za sebe i članove uže obitelji za općine i gradove na području Vukovarsko-srijemske županije. Cijela kalendarska godina određuje se kao jedno sezonsko razdoblje.Iako, prema postojećem Zakonu, Županija ima pravo sama odrediti iznose, visina turističke pristojbe, pojasnila nam je Tamara Kalistović, pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu VSŽ-a, ovisi o prijedlozima lokalnih turističkih zajednica. Njihova su mišljenja, ustvrdila je, pri donošenju odluke najrelevantija. "Nakon konzultacije sa svim lokalnim turističkim zajednicama i TZ-om Vukovarsko-srijemske županije, usaglašeno je da odluka koja je bila na snazi od 2019. godine ostaje ista, samo se iznosi modificiraju iz kune u euro", objasnila je. Dodaje da nijedna turistička zajednica nije izrazila želju, volju ni namjeru da se iznosi turističke pristojbe mijenjaju, tako da i za sljedeću sve ostaje isto. Ali napominje da to nikako ne znači da će tako biti i za 2025. godinu. Gradovi Županja i Otok i svih 26 općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji - Andrijaševci, Babina Greda, Bogdanovci, Borovo, Bošnjaci, Cerna, Drenovci, Gradište, Gunja, Ivankovo, Jarmina, Lovas, Markušica, Negoslavci, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci, Tompojevci, Tordinci, Tovarnik, Trpinja, Vođinci, Vrbanja i Štitar - svrstani su u najnižu kategoriju. Za navedene lokalne jedinice utvrđena je najniža turistička pristojba, čiji je iznos dodatno umanjen za još 30 posto za potpomognuta područja, što je, ustvrdila je pročelnica, doista minimum svih minimuma. U Vukovaru, Vinkovcima i Iloku, gdje je i najveći broj posjetitelja u turizmu u županiji, pristojbe su ipak malo više.

Primjerice, za noćenje u smještajnom objektu u kojemu se obavlja ugostiteljska djelatnost u Županji, Otoku i općinama turistička pristojba iznosi 0,65 eura po osobi.

U Vukovaru je ona 1,59 eura, u Vinkovcima 1,33 eura, a u Iloku 1,19 eura.

Marija Lešić Omerović
NAJVEĆI IZNOSI U VUKOVARU I VINKOVCIMA
Za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu u Županji, Otoku i općinama na području VSŽ-a pristojba iznosi 32,52 eura za smještaj po krevetu, a na OPG-u 18,58 eura. U Vukovaru će obveznici plaćati 46,72 eura za domaćinstvo, odnosno 26,25 eura za OPG. Visina navedenih pristojbi u Vinkovcima iznosi 46,45 eura i 26,54 eura, a u Iloku 37,16 eura za smještaj u domaćinstvu po krevetu, a na OPG-u 21,24 eura. Turistička pristojba koju plaća vlasnik kuće, apartmana ili stana za odmor u godišnjem paušalnom iznosu za sebe i članove uže obitelji jednaka je za sve gradove i općine, osim Iloka. Za prvog i za drugog člana je 7,96 eura, a za svakog sljedećeg 3,32 eura. U Iloku su ti iznosi umanjeni za 25 posto.

Možda ste propustili...

ZNAJU LI NAŠI UČENICI KAKO JE STVORENA HRVATSKA

Terenska nastava za upoznavanje Domovinskog rata

OPĆINSKO VIJEĆE ODLUČILO NE POVEĆAVATI POREZNE STOPE

Đurđenovac ukida prirez, u općinskom će proračunu imati 100.000 eura manje

Najčitanije iz rubrike