Novosti
OSIJEK JE DOMAĆIN TRODNEVNE KONFERENCIJE O PLINU

Prijavljeno 250 radova i rasprava o plinskoj krizi
Objavljeno 26. rujna, 2023.

Prirodni plin kao energent ima golemo značenje za gospodarski i društveni razvoj te civilizirano življenje uopće. Udio uporabe prirodnog plina u ukupnoj svjetskoj potrošnji energenata u posljednjih tridesetak godina neprestano raste i trenutačno iznosi gotovo 25 posto.Posljednjih se 35 godina HEP - Plin bavi energetskom djelatnošću opskrbe i distribucije prirodnog plina u regiji i šire. S ciljem poboljšanja kvalitete svoga poslovanja, 2003. godine započinju suradnju sa Strojarskim fakultetom u Slavonskom Brodu, tada u sastavu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, a danas Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Rezultat je te suradnje utemeljenje konferencije koja se od tada svake godine održava u Osijeku pod nazivom "Skup o prirodnom plinu". Konferencija se 2009. godine tematski proširuje na područje topline i vode, a 2010., s ostvarenjem suradnje s Tehničkim fakultetom Pollack Mihály, postaje međunarodni skup.

U skladu s tim, od 27. do 29. rujna Osijek će bit domaćin 21. Skupa o prirodnom plinu, toplini i vodi te 14. Međunarodnog skupa o prirodnom plinu, toplini i vodi.

"I ove godine program konferencije podijeljen je u pet sekcija, prijavljeno je 250 radova, a tradicionalno se okupi tristotinjak sudionika koji se bave plinom, toplinom i vodom u različitim područjima inženjerske prakse, ali i na znanstvenoj i istraživačkoj razini", navodi prof. dr. sc. Pero Raos sa Sveučilišta u Slavonskom Brodu, jedan od voditelja konferencije.

Prof. Raos, kao i ostali organizatori tog događaja, uz onaj tehnički i znanstveni sadržaj obaju skupova, ne bježi od činjenice da je plin, odnosno energenti, postao i nezaobilazno dnevnopolitičko-strateško pitanje.

"Zbog toga u četvrtak, nakon pozdravnih riječi i službenog otvorenja skupa, organiziramo okrugli stol ‘Dvije godine plinske krize je iza nas, kako dalje?‘, na kojem sudjeluju dionici cijelog lanca opskrbe, od HEP-a, Plinacra, PPD-a do Here kao regulatora domaćeg energetskog tržišta, vidjet ćemo što će oni iznijeti u svojim procjenama", ističe Raos. To je ujedno prilika da se predstave i predstavnici koji nude komercijalno-tehnička rješenja u energetskom lancu, bit će, primjerice, predstavljeni sustavi daljinskih očitavanja plinomjera i učinci digitalizacije u upravljanju kritičnom infrastrukturom.

Iako je službeno otvorenje u četvrtak ujutro, oba skupa rad počinju u srijedu poslijepodne predstavljanjem EU projekta "Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška". Na okruglom stolu prezentirat će se rezultati dosadašnjih i preostalih istraživačko-razvojnih aktivnosti, koje u tom projektu provode stručnjaci Strojarskog fakulteta Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Predviđena su četiri izlaganja.

Skup se održava u prostoru sjedišta HEP Plina, u Hadrijanovoj ulici u Osijeku, očekuje se i nazočnost predstavnika lokalne vlasti, kao i sudionici iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Njemačke, Slovenije i Srbije.

"Za dobar dio naše zajednice koja se, i na znanstvenoj i na istraživačkoj strani, bavi plinom, toplinom i vodom u različitim područjima inženjerske prakse, ovo je okupljanje nova prigoda za razmjenu novih znanja i spoznaja", zaključuje prof. Pero Raos.

Dario Kuštro
Pero Raos

Sveučilište u Slavonskom Brodu

Za dobar dio naše zajednice koja se, i na znanstvenoj i na istraživačkoj strani, bavi plinom, toplinom i vodom u različitim područjima inženjerske prakse, ovo je okupljanje nova prigoda za razmjenu novih znanja i spoznaja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana