Kultura
NOVA KNJIGA VINKOVAČKOG KNJIŽEVNIKA

Davor Ivankovac je objavio novi roman “S dna Panonskog mora”
Objavljeno 27. rujna, 2023.

Knjiga "S dna Panonskog mora" vinkovačkog književnika Davora Ivankovca, zbirka priča iz globalne kulture i politike koje nisu vremenski usklađene, nego se odvijaju u metaverzumu, objavljena je u izdanju naklade Ljevak.U knjizi priča Davora Ivankovca kroz poznate nam se teme iz globalne politike i lokalne kulture svakodnevice, kao što su prijetnja nuklearnim ratom, Satan Panonski, Hod za život ili smrt, kašnjenje domaćeg prijevoza, otkrivaju uzorci ubrzane i nezaustavljive tranzicije - protoka vremena koje već dugo ne odgovara konceptu vremena i smjenama njegovih doba, na kojima smo odrasli i u koje smo ulagali. Povijest gubi ulogu i težinu u formiranju sadašnjosti i projiciranju budućnosti, i zato, kao živi svjedoci uspostavljanja metaverzuma, nimalo logički rastrojenu doživljavamo priču u kojoj autobus iz Vizantije koji po redu vožnje treba stići za deset minuta na deveti peron, zbog radova na mostu u 18. stoljeću, kasni u dubinu 21. stoljeća neodređeni broj minuta ili sati. Kroz priče upoznajemo osebujne likove iz vinkovačkog kraja, od misterioznog šefa bolničkog odjela, umirovljenika koje smrt potiče na poduzetništvo, preko propalog pankera Đuke do ekscentričnog pikara Šimuna, koji se doima kao dalji rođak Fellinijeva ujaka Tea - obojici je u centru univerzuma una donna; melankolija prvog raste uz bosutske vrbe, drugoga uz njegovu smokvu; obojica traže pažnju publike i, zahvaljujući svojoj apartnosti, uspješno je vežu uz sebe. Pripovjedač precizno ocrtava Šimunovu publiku - Šokce, čiji se kukasti nos znatno izdužio kroz stoljeća, i Nepalce, koji su se, vođeni dinamikama tržišta, našli na ovom dnu Panonskog mora - a koja se gotovo plesno povija prema linijama Šimunove priče, što, uz apsurdne dijaloške umetke, rezultira urnebesno smiješnim plesnim pleterom. Pripovjedač pritom uvijek ostaje smrtno ozbiljan. Njemu nimalo nije ni do šale ni do smijeha, već do sabranog promatranja, kako se vrzino kolo humora ne bi prekinulo. Niti se, ni nakon kraja svake od priča, prekida.

Prema riječima urednice Ane Brnardić, pronoseći jednu brižljivo sačuvanu i na kraju krajeva neuništivu povijest književnog humora, od rimskih pisaca do Hrabala, Kundere i Marinkovića, ova nam zbirka priča potvrđuje da, dok se umijemo smijati, ima nam spasa. T.K.
SVESTRAN AUTOR
Davor Ivankovac rođen je 1984. u Vinkovcima. Diplomirao je hrvatski jezik i književnost i knjižničarstvo na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Piše poeziju, prozu i književnu kritiku. Za književnu kritiku nagrađen je Poveljom uspješnosti Julija Benešića 2014. Dobitnik je nagrade Lapis Histriae 2017. za kratku priču “Ponedjeljak”. Poezija mu je prevedena na nekoliko jezika i zastupljena u nekoliko domaćih i inozemnih panorama i antologija. Živi u Nuštru, radi u Vukovaru. Objavio je: “Rezanje magle” (poezija, 2012.; nagrada Josip i Ivan Kozarac za 2011.); “Freud na Facebooku” (poezija, 2013.; nagrada Goran za mlade pjesnike za 2012. i nagrada Kvirin za mlade pjesnike za 2013.); “Doba bršljana” (poezija, 2018.; nagrada Duhovno hrašće na Pjesničkim susretima u Drenovcima 2019.); “Prikazati više” (kritike i eseji, 2022.) i “Život treći” (roman, 2022.). Ivankovac je lišen prošlosti, nije opterećen izvanjskim događajima, njegovi svjetovi su svjetovi autoreference, ironije, sarkazma, jezika, a stalno ga ometa jedini zbiljski svijet - učmala i neperspektivna svakodnevica.

Možda ste propustili...

JEDAN OD NAJČITANIJIH HRVATSKIH PROZAISTA

Ferić zatvorio 23. FEKP

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Dvije premijere osnovnoškolaca

2

HNK U OSIJEKU: “PRODANA NEVJESTA”

Opera o ljubavi, puna je komičnih obrata, prožeta koloritom češkog folklora

3

POSLJEDNJA OVOSEZONSKA PREMIJERA

Opera "Prodana nevjesta" premijerno izvedena u osječkom HNK-u