Svijet
MRŽNJA JAČA OD SUŽIVOTA

Priština za sukobe krivi “kriminalce pod sponzorstvom Srbije”
Objavljeno 25. rujna, 2023.
Zatvoreni su svi prilazi Banjskoj, poprištu krvavog sukoba, a velik je broj policajaca posvuda uokolo

Dan nakon oružanog sukoba skupine naoružanih Srba i kosovske policije u kojima su ubijeni jedan policajac i prema posljednjim informacijama četiri napadača (nešto dalje pronađeno je još jedno tijelo), svi prilazi selu Banjska su blokirani. Kosovska policija u nedjelju navečer preuzela je kontrolu nad manastirom i okolicom, a u ponedjeljak su dva granična prijelaza na sjeveru još bila zatvorena. Priština je na teren uputila istražitelje, tužitelje i policijske inspektore.Na sjeveru Kosova je ponedjeljak, bar do večeri, bio miran, sudeći prema izvješćima beogradskih i prištinskih medija, ali se napetost osjećala na svakom koraku. Policija je zatvorila sve prilaze selu Banjska, poprištu krvavog sukoba, a velik broj policajaca bio je posvuda uokolo. Putnički automobili, kamioni, autobusi i pješaci ne mogu ući na Kosovo na prijelazima Jarinje i Brnjak, a na kosovskoj strani vidljivo je postavljen znak "stop". Alternativni pravac za ulazak na Kosovo iz Srbije ostao je samo prijelaz Merdare, a otvoreni su svi prijelazi iz Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije. Kosovski premijer Albin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla u nedjelju su za napad optužili "kriminalce pod srpskim sponzorstvom". Napad na kosovsku policiju osudile su zapadne zemlje.

Kosovska policija (KP) priopćila je da je jedan njihov pripadnik ubijen, a dvojica su ranjena, te da su ubijena tri napadača, ne navodeći tko su oni. RTS je javio da su dva nepoznata muškarca zbrinuta dan prije u novopazarskoj bolnici na jugu Srbije zbog prostrijelnih rana, a neslužbeno se dovode u vezu s okršajem na sjeveru Kosova. Prištinska Koha javlja da je na sjever u ponedjeljak ujutro upućeno "najmanje 10 vozila kosovske policije i civilnih vozila". U toj koloni bili su istražitelji, tužitelji i policijski inspektori. Portal reporteri.net, pozivajući se na specijalnog tužitelja koji vodi slučaj Naima Abazija, navodi da policija i Tužiteljstvo "nastavljaju akciju u Banjskoj i Zvečanu" i da su u Zvečanu našli automobil s oružjem. Napadači se, prema priopćenju prištinskih vlasti, terete "za teška djela protiv ustavnog poretka i sgurnosti Republike Kosovo", pripremanje terorističkih djela ili kaznenih djela protiv ustavnog poretka i sigurnosti te za neovlašteno posjedovanje i uporabu oružja. Dužnosnici međunarodne zajednice osudili su u nedjelju napad na policiju Kosova, zatražili "potpunu istragu" i "privođenje počinitelja pred lice pravde".

Naslovnice beogradskog tiska bile su uglavnom intonirane u skladu s tezom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je u nedjelju navečer za pobunu Srba okrivio premijera Kosova Kurtija i "licemjerni" zapad. "Barikade je trebao ukloniti KFOR jer su oni zaduženi za slobodu kretanja, a ne kosovska policija, i zato je došlo do sukoba", ocijenio je. Vučić je odbacio odgovornost službenog Beograda za samoorganiziranje Srba, istaknuvši da su se "pobunili jer više ne žele trpjeti Kurtijev teror". Javila se i Rusija, koja ne priznaje Kosovo kao neovisnu državu, priopćivši da pažljivo prate napetu i "politički opasnu". Premijerka Srbije Ana Brnabić je na TV Pinku također rekla da je "krv na Kurtijevim rukama" i da on želi oružane sukobe.

Oko 50.000 Srba na sjeveru Kosova nikad nije prihvatilo njegovu neovisnost, više od dva desetljeća nakon što je ondje okončana represivna srpska vlast.

Igor Bošnjak
VUČIĆ: NIKAD NEĆEMO PRIZNATI KOSOVO
Vučić tvrdi da je Priština okupila 460 specijalaca, koji su raspoređeni na terenu za sat i 20 minuta, “što samo znači da je sve bilo pripremano”. Kaže da su “deseci Srba bili posve okruženi” te da se potom “dogodio brutalan napad na njih”. Komentirajući reagiranja zapada, ocijenio je da im je “licemjerje srednje ime”. “Nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo, možete nas sve pobiti”, kaže Vučić.

Najčitanije iz rubrike