Novosti
OKRUGLI STOL NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI PLIN 2023.

Predstavljanje razvoja projekta Centra kompetencija za napredno inženjerstvo
Objavljeno 26. rujna, 2023.
Od 27. do 29. rujna u Osijeku će se održati 14. Međunarodna konferencija PLIN 2023., koja će osvježiti postojeća i pružiti neka nova znanja svima koji se na bilo koji način bave plinom, toplinom i vodom u različitim područjima inženjerske prakse, ali i na znanstvenoj i istraživačkoj razini.

Konferencija iz godine u godinu okuplja sve veći broj sudionika, prošle godine nazočilo joj je više od 300 sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Njemačke, Slovenije i Srbije. Većina predavača renomirani su sveučilišni profesori iz zemlje i inozemstva te uspješni poduzetnici, koji predstavljaju svoja bogata iskustva iz područja plinarstva, energetike, toplinarstva i vodoopskrbe. U okviru ove konferencije prvog će dana kroz okrugli stol biti predstavljen i EU projekt "Centar kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška" (CEKOM NI NG). Jedan je to od važnijih projekata, i u Brodsko-posavskoj županiji i u Slavoniji, koji ima za cilj unapređivanje konkurentnosti poslovnog sektora ove županije, kao i regije, uspostavom istraživačko-razvojno-inovacijske infrastrukture te povećanjem ulaganja u razvoj novih proizvoda. Kroz sedam istraživačko-razvojnih aktivnosti planiran je razvoj i komercijalizacija sedam inovativnih proizvoda, zapošljavanje deset istraživača i zaštita intelektualnog vlasništva. Provedba projekta odvija se u dvije faze - industrijsku i eksperimentalnu.

Tema okruglog stola je "Napredno inženjerstvo s osvrtom na istraživačko-razvojne aktivnosti u okviru projekta CEKOM NI NG". Predviđena su četiri predavanja, a predavači su prof. dr. sc. Mirko Karakašić sa Strojarskog fakulteta Sveučilišta u Slavonskom Brodu, prof dr. sc. Hrvoje Glavaš sa Fakulteta eletrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, izv. prof. dr. sc. Daniel Novoselović sa Strojarskog falulteta Sveučilišta u Slavonskom Brodu i doc. dr. sc. Ilija Svalina, također sa Strojarskog fakulteta.

Ukupna vrijednost projekta je 15.830.443,15 eura, pri čemu je 10.378.556,61 eura financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Grada Nove Gradiške. Projekt je započeo provedbu 1. srpnja 2020., a završit će 1. siječnja 2025. D.Ku.
Možda ste propustili...

PROCJENA DRŽAVNOG ZAVODA ZA STATISTIKU

Inflacija pala u svibnju na 3,3 %

NA GODIŠNJOJ RAZINI

Plaća rasla blizu 14 %

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVI KOJI ŽELE PRUŽITI VRHUNSKU USLUGU TRAŽE DOMAĆU RADNU SNAGU

Bez pristojne plaće i smještaja, slavonski sezonci desetkovani

2

PRIJEPORI OKO PUPOVCA NA ČELU ODBORA I ŠTO TO POKAZUJE

Plenković održao zadovoljnom srpsku manjinu, a DP-u ipak sačuvao obraz

3

ISTRAŽIVANJE

Industrijsko pivo vraća potrošače