Novosti
OBLJETNICA OSNUTKA 204. VUKOVARSKE BRIGADE

Jedan dan Vukovara bio je teži nego mjesec na drugim ratištima
Objavljeno 26. rujna, 2023.
Hrvatska udruga vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata "Vukovar 91", predstavnici braniteljskih udruga s područja Vukovara, Savjet za branitelje gradonačelnika Vukovara i Grad Vukovar u ponedjeljak su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položili vijenac u povodu 32. obljetnice osnutka 204. vukovarske brigade Hrvatske vojske.

Kako je rekao Ivan Kovačić, ratni zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade, okupili su se kako bi obilježili godišnjicu ustroja 204. vukovarske brigade, za što je 1991. zapovijed potpisao pukovnik Karl Gorinšek. "Tada je naloženo dopukovniku Mili Dedakoviću da u što kraćem roku formira brigadu. Ujedno smo došli i odati počast onima koji su dali život za stvaranje Hrvatske i obranu Vukovara. Kroz brigadu su ukupno prošla 5493 člana s područja bivše općine Vukovar, od kojih je 943 poginulih i nestalih. Riječ je o velikom broju, no treba znati kako je Vukovar 87 dana bio u totalnoj blokadi i kako je nakon okupacije grada došlo do egzekucija i iživljavanja neprijatelja na našim braniteljima i civilima", izjavio je Kovačić.

Zdravko Komšić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i jedan od ratnih zapovjednika obrane Mitnice, naglasio je kako su tri mjeseca bitke za Vukovar nešto neopisivo. "Mislim kako je jedan dan Vukovara bio teži nego mjesec dana na nekim drugim ratištima. Vukovar je jedan i neponovljiv i zalažem se da svaki čovjek koji je to preživio i proživio dobije određeni status. Najviše se sjećam tragedije 18. studenoga kada smo shvatili da je Vukovar pao. Sjećam se kolone i izlaska više tisuća stanovnika, to je nešto što se ureže u sjećanje za cijeli život. I danas kad prolazim ovom cestom osjećam neku jezu", naveo je Komšić.

Na novinarski upit za komentar toga što je na obilježavanje došlo malo ljudi, odgovorio je kako je obilježavanje Bitke za Vukovar i Dan 204. vukovarske brigade bilo 16. rujna. "Mi se ne slažemo da je dan osnutka brigade bio toga dana i dio zapovjednika se dogovorio kako ćemo 25. rujna doći položiti vijenac. Imamo dva Dana branitelja Vukovara, sada imamo i dva Dana osnutka brigade. Međutim, imamo crno na bijelo zapovijed Gorinšeka i dan osnutka brigade je 25. rujna", poručio je Komšić.

D.Korpoš
Komšić: Ne slažemo se da je dan osnutka brigade bio 16. rujna, imamo zapovijed i godišnjica je 25. rujna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana