Regija
SANACIJA U OLUJI OŠTEĆENIH ŠKOLA

Gimnazijalci se vraćaju u obnovljene učionice
Objavljeno 26. rujna, 2023.
Ukupna šteta na zgradi srednjih škola u Županji i u sportskoj dvorani procijenjena je na oko 700.000 eura, kao i u Gradištu
ŽUPANJA - Sljedeći bi se tjedan učenici županjske Gimnazije trebali konačno vratiti u svoje obnovljene učionice, oštećene u nezapamćenom olujnom nevremenu koje je u srpnju u dva navrata poharalo Županju. Sa zgrade srednjih škola, gdje su smještene Obrtničko-industrijska, Tehnička škola i Gimnazija orkanski je vjetar odnio krov koji pokriva hodnik cijelom dužinom svih učionica. S obje strane učionica odletjeli su limovi i ostala je samo krovna konstrukcija u jednom dijelu, a sve ostalo bilo je pod vodom, staklom i ostalim… Zbog prodiranja vode došlo je i do oštećenja unutarnjeg prostora. Ukupna je šteta na školskoj zgradi i na sportskoj dvorani procijenjena na oko 700.000 eura.

Uređen prostor


Djelatnici škole i učenici, uz veliku pomoć vatrogasaca, odmah su se organizirali i učinili sve što je bilo u njihovoj moći kako bi zaštitili informatičku i drugu školsku opremu i inventar, te spriječili još veće štete. Ravnatelj Gimnazije, prof. Ivica Živković od početka je ukazivao da je primarni cilj sanirati središnji greben krovišta kako bi spasili bar dio škole koji pohađaju učenici Tehničke i Obrtničke škole. U vrlo kratkom vremenu uspjeli su se organizirati i u dogovoru s kolegicama i kolegama iz navedenih škola gimnazijalcima je omogućen redovit početak školske godine i pohađanje nastave u školskoj zgradi, u privremenim prostorima. Konačnom useljenju u svoje učionice posebice se raduju učenici triju prvih razreda Gimnazije koji već četvrti tjedan nastavu skupa pohađaju u Amfiteatru. To je bilo jedino moguće rješenje kako bi se izbjegla online nastava i kako učenici ne bi morali biti privremeno izmješteni u neku drugu školu, što je također bila jedna od opcija.


Do kraja ovoga tjedna unutarnji bi radovi, kaže ravnatelj Živković, trebali biti završeni. Sve su učionice oličene i bit će spremne za prihvat đaka. Ovaj tjedan trebaju stići nova vrata, a dočekat će ih i nova oprema u učionicama. U lijepo uređenom prostoru učenici i profesori imat će kvalitetne uvjete za rad, za održavanje nastave i stjecanje novih znanja. U tijeku su radovi u školskom hodniku, provjeravaju se elektroinstalacije i radi detaljna priprema za povratak učenika, što je, zaključuje ravnatelj, svima prioritet.

Obnova u Gradištu


U tijeku je i obnova škole u Gradištu, jedne od također najteže stradalih u srpanjskom olujnom nevremenu u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ostala je bez kompletnog krovišta, vjetar je sa zgrade odnio i građu i lim, a stradao je i dio krova na sportskoj dvorani. Ravnatelj Mario Dominković napominje da je projekt obnove vrlo zahtjevan jer su oštećene i učionice na katu škole, točnije stropovi i dio zidova, ali i sportska dvorana. U Gradištu su se ipak uspjeli organizirati i svi učenici pohađaju nastavu u školi, a probleme rješavaju u hodu. U međuvremenu je očišćen okoliš škole te je saniran tavanski prostor. Postavljena je hidroizolacija koja sprječava prodiranje vode nakon novih padalina u prostorije škole, što je vrlo bitno i spriječit će nove štete do konačnog pokrivanja škole panelima, a riječ je o površini od oko 1200 četvornih metara. Dosad je na dijelu školske zgrade postavljena građa za krov. Dvorana do daljnjeg nije u funkciji, parket je izdignut i treba ga kompletno zamijeniti, a tek su se sada za to stekli uvjeti. Prošli je tjedan dvorana pokrivena, stavljen je lim i ovih bi dana trebala krenuti obnova unutrašnjosti dvorane. A do njezina završetka sat tjelesne i zdravstvene kulture đaci imaju vani, a u slučaju kiše u učionicama i u predvorju škole. Radove izvodi tvrtka Metal Lovretić iz Vinkovaca.

Ravnatelj navodi da će kompletna investicija stajati oko 700 tisuća eura i vjeruje da će radovi biti završeni do početka prosinca.

Marija Lešić Omerović
PREDSTOJE RADOVI U SPORTSKOJ DVORANI
U zgradi srednjih škola u Županji preostalo je još malo limarskih radova na krovištu i postavljanje dijela izolacije na terasama, a potom će na red doći i sanacija ostakljene piramide. Nakon povratka đaka u učionice, predstoje i radovi u sportskoj dvorani, koja je samo privremeno osposobljena i strahovalo se od prodora vlage u pod i u nosivi dio parketa. Približno 80 kvadrata parketa morat će se zamijeniti novim, a kompletan će se parket brusiti i lakirati. Predstoji i postavljanje novog svjetlarnika u dvorani i nove kupole za odimljavanje.

Možda ste propustili...

DAN SREDNJE ŠKOLE DONJI MIHOLJAC

Najboljim đacima uručene nagrade

SUVREMENI UVJETI ZA RAD

U OŠ Suhopolje uloženo 88.750 €

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana