Osijek
UDRUGA OBILJEŽILA ROĐENDAN

PLANTaža: Bogat urod ideja i projekata već devet godina
Objavljeno 25. rujna, 2023.
Više od 50 uspješnih projekata i 500 aktivnosti provela je u devet godina PLANTaža

Udruga PLANTaža u subotu je proslavila svoj 9. rođendan. Osnovana u rujnu 2014. godine, danas broji više od 50 članova, bavi se promicanjem ekologije, poticanjem kreativnosti te osmišljavanjem aktivnosti za boljitak zajednice kroz organizaciju raznih koncerata, predstava, sajmova, radionica i edukacija.Više od 50 uspješnih projekata i 500 aktivnosti krasi djelovanje udruge koja radi sa svim dobnim skupinama. Prvi je europski projekt "Zlatne godine" trajao pune dvije godine u kojima su volonteri poticali kreativno provođenje slobodnog vremena. "Sadili smo terapijski vrt u Domu za starije i nemoćne, proveli smo brojne glazbene slušaonice, retroplesnjake, ali i ekološke radionice. Projekt je ostavio veliki dojam na osječke umirovljenike s obzirom na to da smo radili i na jačanju emocionalnog razvoja, što se pokazalo vrlo izazovnim jer je većina njih, nažalost, prepuštena sama sebi, ne postoje slične aktivnosti na području grada, tako da smo im ipak pružili vrijednu podršku", govori predsjednica udruge, Darija Walter.


Vrijedni kreativci nisu zaboravili ni na najmlađe, pa tako već petu godinu zaredom provode edukativni projekt "Zelena školica" u kojemu obilaze sve osječke škole promičući ekologiju, održivi razvoj i odgovorno ponašanje prema okolišu. Kroz zanimljive radionice djeca sade permakulturni vrt, uče o obnovljivim izvorima energije te kako ponovno iskoristiti otpad. Tu su i projekti poput "Vibracije umjetnosti" i "Biram zeleno", koji promiču OPG-ove i mlade poljoprivrednike, dok "Osječka knedla" predstavlja novi gastrobrend grada Osijeka, a sam naziv zaštićen je pri Zavodu za intelektualno vlasništvo te je čak u vlasništvu udruge.

U bogati program proslave rođendana udruge uvrštena je radionica umjetničkog moleraja, gdje su sudionici ukrašavali zid u hodniku, ali i bijele majice zainteresiranih. Organiziran je vintage i second hand buvljak, žonglerska radionica i tematska slušaonica sa Šimunom Padovanom, jednim od članova Slamanje kolektiva koji u posljednjih pet godina u Osijek dovodi i imena alternativne umjetničke scene.

Rođendan je obilježio i razgovor s Dorom Kralik, osječkom ilustratoricom koja je urbanom intervencijom "Pogled kroz prozor" uljepšala najstariju osječku tramvajsku postaju. "Projekt ‘Urbane intervencije‘ provodi se već petu godinu zaredom, njime želimo na kreativan način intervenirati u grad Osijek i njegove objekte predstavljajući mlade umjetnike i njihove ilustracije, čime je postaja postala svojevrsna galerija na otvorenom. Osijek se može pohvaliti da ima objekt koji će uskoro navršiti sto godina, a koji danas i dalje oplemenjuje javni prostor kroz umjetnički izričaj", ističe Walter.


Na rođendanu je predstavljeno i novo izdanje "Urbanog vodiča Osijekom" autora Igora Jurilja, poznatog kao Yellow Yuri, s kojim udruga surađuje već tri godine. "Jako smo sretni što smo predstavili mlade umjetnike i ljubitelje kulture. Vodičem smo htjeli ponuditi jedinstveno izdanje koje otkriva poznate, ali i nepoznate stvari o Osijeku na simpatičan i šarolik način. Kroz turističko i kreativno djelovanje uvijek se trudimo prikazati ljepote našeg grada koje će očarati i lokalce i turiste. Posebno nam je drago što Osijek jedini u Hrvatskoj ima takav vodič, nadamo se da će se i u drugim gradovima ugledati na nas i da će svoje gradove predstaviti na jedan pomalo drukčiji način", zaključila je Walter.

Elena Lukić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DALIBORKA & GREGOR PAVOŠEVIĆ - MAMA / SIN / HEROJI SVAKODNEVICE

Gregor se trudi svaki dan, od njega se može puno naučiti

2

IVANA & MLADEN SIBER - SNAHA / SVEKAR / VINARI

Apotekarici iz Zagreba tajne vinarstva otkriva stomatolog iz Osijeka

3

OBILJEŽAVAMO DAN GRADA

Besplatan je prijevoz, slobodno u kazališta, galerije i na bazene