Kultura
SAMOBOR

Na Baroknim večerima 14 koncerata
Objavljeno 25. rujna, 2023.
Publika je ovacijama i gromoglasnim pljeskom nagradila Simfonijski orkestar HRT-a, koji je uz soliste; violinisticu Katarinu Kutnar i tenora Filipa Filipovića, pod vodstvom dirigenta Valentina Egela, otvorio 48. Samoborsku glazbenu jesen. Festival će do 1. listopada na 14 sjajnih koncerata eminentnih glazbenika publici pružiti vrhunski koncertni doživljaj.

Samoborsku glazbenu jesen svečano je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je istaknula i ovogodišnji važan jubilej - 20. međunarodno natjecanje mladih glazbenika "Ferdo Livadić", kao i 12. Međunarodno skladateljsko natjecanje New Note.

- To stalno pozivanje, predstavljanje i promoviranje mladih umjetnika daje jedan poseban duh i dah ovom festivalu i nadam se da će tako biti i ubuduće. Nije stoga čudno da i večeras na otvorenju uz drage, sjajne glazbenike iz Simfonijskog orkestra HRT-a imamo i Katarinu Kutnar, Filipa Filipovića i maestra Valentina Egela, mlade glazbenike koji su već napravili vrhunske hrvatske i međunarodne karijere - istaknula je ministrica.

Uime domaćina okupljene je pozdravila gradonačelnica Samobora Petra Škrobot. Pred punom dvoranom Kina Samobor i uz izravni prijenos na HTV-u 3, Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom Valentina Egela, glazbenog voditelja i šef-dirigenta HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci i Riječkog simfonijskog orkestra, uz soliste violinisticu Katarinu Kutnar i tenora Filip Filipovića, izveli su uvertire i arije iz glasovitih opera Glinke, Čajkovskog, Verdija, Puccinija, Donizettija i Bizeta te koncert za violinu i orkestar u a-molu, op. 82 Aleksandra Glazunova.

Program 48. Samoborske glazbene jeseni nastavljen je u nedjelju u župnoj crkvi sv. Anastazije. Dva Krešimira, bas-bariton međunarodnog ugleda Krešimir Stražanac i pijanist Krešimir Starčević, izvela su koncert u povodu 150. obljetnice rođenja Blagoja Berse i Sergeja Rahmanjinova s njihovim popijevkama, romancama i klavirskim skladbama. Ulaznice za koncerte mogu se kupiti na www.ulaznice.hr. Sve informacije o ulaznicama i programu Festivala dostupne su na www.samobor-festival.com. T.K.
Možda ste propustili...

VOJA BRAJOVIĆ NAGRAĐEN NA 36. GAVELLINIM VEČERIMA

Važno je da ljudi shvate koliko je kazalište bitno

U PODRUMU VARAŽDINSKOG STAROG GRADA

Putujuća izložba "1903. u Hrvatskoj"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA U OSIJEKU

Stigli su "Mendolina i Matija" i osvojili srca publike

2

MATICA HRVATSKA U SLATINI I OŠ JOSIPA KOZARCA

“I dok je srca, bit će i Kroacije” - predstavljeni literatni radovi učenika

3

U KLOVIĆEVIM DVORIMA

Izložba Hrvatskog društva karikaturista