Ekonomija
STANOGRADNJI NAJVEĆEG GOSPODARSTVA EU-A PRIJETI PROPAST

Njemačko gospodarstvo tapka u mjestu
Objavljeno 26. rujna, 2023.
Raspoloženje među poslovnim čelnicima u Njemačkoj stabiliziralo se u rujnu, nakon petomjesečnog razdoblja pogoršanja, izvijestio je u ponedjeljak institut Ifo, zaključivši da gospodarstvo "tapka u mjestu".

Indeks poslovne klime iznosio je u rujnu 85,7 bodova i bio je manji 0,1 bod u odnosu prema revidiranoj vrijednosti iz kolovoza, objavio je institut sa sjedištem u Muenchenu.

"Njemačko gospodarstvo tapka u mjestu", zaključio je predsjednik Ifoa Clemens Fuest u najnovijem izvješću.

Anketa je pokazala da su kompanije manje zadovoljne trenutačnom poslovnom situacijom nego u kolovozu, što se očituje u padu odgovarajućeg podindeksa s 89 na 88,7 bodova.

Blago je, pak, ublažen njihov pesimizam u prognozama za iduće mjesece, pa je podindeks očekivanja blago porastao, za 0,2 boda u odnosu prema kolovozu, na 82,9 bodova.

Raspoloženje među menadžerima ponovno je pogoršano u sektorima usluga i graditeljstva, a poboljšano je u industriji i trgovini, pokazalo je istraživanje muenchenskog instituta.

Indeks građevinskog sektora spustio se na najnižu razinu od siječnja 2009. godine, ističe Ifo, uz kontinuirano pogoršanje poslovanja i duboki pesimizam u prognozama za iduće razdoblje.

Vodeća njemačka tvrtka za razvoj nekretnina suspendirala je prošlog tjedna planove o gradnji 60 tisuća stanova, upozorivši na visoke kamatne stope i troškove gradnje. Sindikat IG Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU) upozorio je u ponedjeljak da stanogradnji u Njemačkoj prijeti propast, zatraživši od vlade 50 milijardi eura poticaja za sektor.

Voditelj istraživanja pri Ifou Klaus Wohlrabe rekao je da će podaci vjerojatno pokazati pad gospodarske aktivnosti u Njemačkoj u trećem kvartalu. Najveće europsko gospodarstvo stabiliziralo se u drugom tromjesečju, nakon recesije u zimskom razdoblju.H
60

tisuća stanova trebala je graditi vodeća njemačka tvrtka za razvoj nekretnina - odluka je suspendirana

50

milijardi eura poticaja za nekretninski sektor zatražio je Sindikat IG Bauen-Agrar-Umwelt od njemačke vlade

Možda ste propustili...

UGROŽENA KONKURENTNOST NJEMAČKOG GOSPODARSTVA

Polovina kompanija teško pronalazi radnike

NAJVEĆI PROMET DIONICOM PODRAVKE

Uz pojačano trgovanje snažan skok Crobexa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IZABRANI NAJBOLJI MLADI POLJOPRIVREDNICI U EU-U

Predstavnik Hrvatske David Pejić imao zapažen nastup

2

U STUDENOM

Kineski izvoz blago porastao

3

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

Rast zaliha gotovih proizvoda