Svijet
NEMA MIRA IZMEĐU SRBIJE I KOSOVA

Četiri mrtva u sukobima na sjeveru Kosovu
Objavljeno 24. rujna, 2023.
Predsjednik Srbije Vučić za incident optužuje kosovskog premijera Kurtija.

Napadači u oklopnim vozilima upali su u nedjelju u selo u regiji s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, sukobivši se s policijom i zabarikadiravši se u pravoslavnom manastiru.

Kosovska policija objavila je da su jedan policajac i trojica od približno 30 napadača poginuli u pucnjavi oko sela Banjska.

Monasi i hodočasnici bili su zaključani u srpskom pravoslavnom manastiru u jeku višesatne opsade.

Etnički Albanci tvore većinu od 1,8 milijuna stanovnika Kosova. No oko 50.000 Srba tvori većinu na sjeveru zemlje, gdje su u prosvjedima u svibnju ozlijeđeni deseci prosvjednika i pripadnici mirovnih snaga NATO saveza.

Srbi nikad nisu prihvatili deklaraciju o nezavisnosti Kosova 2008. godine te i dalje Beograd smatraju svojim glavnim gradom više od dva desetljeća nakon ustanka kosovskih Albanaca protiv represivne srpske vladavine.

Ostalo je nejasno tko je bio iza nasilja u nedjelju, no kosovski premijer Albin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla optužili su "kriminalce pod srpskim sponzorstvom." "Oni su profesionalci, s vojnom i policijskom pozadinom", rekao je Kurti, pozvavši ih da se predaju.

Srpski dužnosnici nisu odmah komentirali incident, iako se očekuje da će u večernjim satima predsjednik Aleksandar Vučić dati izjavu.

Raško-prizrenska eparhija Srpske pravoslavne crkve, koja uključuje Banjsku, rekla je da su muškarci u oklopnim vozilima upali na zemljište manastira, prisilivši monahe i vjernike da se zaključaju u hram.

"Naoružani maskirani muškarci kreću se dvorištem i mogu se čuti povremeni hici", rečeno je u izjavi.

"Eparhija najoštrije osuđuje otvoreno nasilje koje se primjenjuje u vjerskom objektu Srpske pravoslavne crkve, pozivajući sve strane da što prije prekinu sukobe."

Policija je rekla da su napadači najprije pozicionirali oklopna vozila na mostovima u selo. Pucali su na policiju koja im je prišla prije nego što su se uputili u obližnji manastir.

Osim smrtnih slučajeva, tri policajca su ozlijeđena u pucnjavi, rekla je kosovska policija.

Međunarodna osuda

Čelnica UN-ove misije na Kosovu Caroline Ziadeh i šef vanjske politike Europske unije Josep Borrell osudili su nasilje.

"Više nedužnih života je u opasnosti zbog neprijateljstava koja su u tijeku u okolici samostana Banjska. Ti napadi moraju odmah prestati", rekao je Borrell.

NATO vojska, uz članove EU policijskih snaga EULEX i kosovska policija, patrolirali su na cesti koja vodi u Banjsku.

Novinarima je zabranjen ulazak u selo.

Lokalni mediji kažu da je kosovska granična policija zatvorila dva prijelaza sa Srbijom.

Srbi na sjeveru Kosova odavno zahtijevaju implementaciju sporazuma Europske unije iz 2013 godine, kojim bi se trebala osnovati zajednica autonomnih općina na njihovom području.

Pregovori o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova pod vodstvom Europske unije su zastali prošli tjedan, dok je Unija optužila Kurtija da nije osnovao srpsku zajednicu.

Priština na ovaj plan gleda kao na mini državu unutar Kosova, čime bi se zemlja usitnila prema etničkim linijama.

Srbija Kosovo i dalje smatra svojim teritorijem, no niječe da raspiruje vatru unutar granica susjedne države. Beograd je optužio Prištinu da gazi prava manjinskih Srba.

Neredi su se intenzivirali kad su etnički Albanci zasjeli na gradonačelničke pozicije na sjeveru Kosova nakon izbora u travnju koje su Srbi bojkotirali.

Na Kosovu se i dalje nalazi 3700 mirovnih snaga NATO saveza, znatno manji broj od prvotnih 50.000 koje su raspoređene 1999. godine.

Područje sjevernog Kosova gdje su Srbi većina važan je virtualni nastavak Srbije. Lokalna administracija i javni dužnosnici, učitelji, liječnici i veliki infrastrukturni projekti financiraju se iz Beograda.

 

Vučić: U sukobu s policijom na Kosovu ubijena trojica Srba

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio je u nedjelju da su u sukobima na sjeveru Kosova - u kojima je jutros ubijen jedan kosovski policajac - tijekom dana ubijena i trojica Srba, optuživši premijera Kosova Albina Kurtija da je svojim aktivnostima posljednjih mjeseci isprovocirao incidente, a Zapad za licemjerje.


Vučić je večeras u izvanrednom obraćanju potvrdio da je oko 2:46 grupa Srba s Kosova postavila dva kamiona kao barikade u selu Banjska, na sjeveru. "Zatim je došla kosovska policija, koja ih pokušava ukloniti i dolazi do sukoba sa Srbima. U tom sukobu je ubijen kosovski policajac Afrim Binjaku i ranjen je još jedan", rekao je Vučić.

Barikade je trebao ukloniti KFOR jer su oni zaduženi za slobodu kretanja, a ne kosovska policija, i zato je došlo do sukoba, ocijenio je Vučić.

Prema dosadašnjim informacijama koje imamo, dodao je, dvojica Srba su teško ranjena, trojica ubijena i postoji bojazan da je stradala i četvrta osoba.

On je odbacio odgovornost službenog Beograda za samoorganiziranje Srba, istaknuvši da su se "pobunili jer više ne žele trpjeti Kurtijev teror", i odbacio insinuacije i tvrdnje da je Srbija opskrbila naoružanu skupinu Srba oružjem i uniformama, rekavši da se sve to danas može naći "na tržištu" i da takva pitanja i tvrdnje "oslikavaju kako izgleda specijalni rat protiv Srbije".

Vučić je izrazio sućut obiteljima ubijenih Srba i obitelji albanskog policajca, ponavljajući da je "za sve Kurti kriv". H

Policija je zatvorila granične prijelaze sa Srbijom na sjeveru Kosova, a blokiran je i ulaz u Banjsku

Možda ste propustili...

PILOTI PRIJAVILI NESPECIFICIRAN TEHNIČKI PROBLEM

Boeing 777 opet u problemima