Novosti
MILANOVIĆ HRVATIMA U NEW ORLEANSU:

Nastavite njegovati svoje podrijetlo
Objavljeno 24. rujna, 2023.

Budite predani svojoj zajednici i nastavite njegovati svoju kulturu i porijeklo, poručio je predsjednik Zoran Milanović hrvatskim iseljenicima na svečanom otvaranju Hrvatskog kulturnog centra u Belle Chasse kod New Orleansa, u saveznoj američkoj državi Louisiana, priopćio je njegov Ured u nedjelju.

Radni posjet Sjedinjenim Državama Milanović je u subotu nastavio posjetom hrvatskoj zajednici u New Orleansu gdje je sudjelovao na svečanosti otvaranja novog Hrvatskog doma, navodi se u priopćenju.

„Budite predani svojoj zajednici, koristite ovu zgradu koja je nastala kao plod odricanja mnogih i želim vam da ubuduće služi još mnogima. Nastavite njegovati svoju kulturu i svoje porijeklo, ostanite to što jeste”, poručio je.

Hrvatski iseljenici u velikom su se broju okupili na svečanosti u Belle Chasse kod New Orleansa, a domaćin predsjedniku Hrvatske i njegovoj supruzi Sanji Musić Milanović bilo je Hrvatsko-američko društvo koje i stoji iza gradnje novog Hrvatskog kulturnog centra i čiju su gradnju financirali mnogi ugledni članovi hrvatske zajednice iz Louisiane.

Predsjednik tog društva Anthony Cibilich pozdravio je goste iz Hrvatske, a nakon druženja i razgovora s njima, predsjednik Milanović je kazao kako će vrijeme provedeno s Hrvatima u Belle Chasseu „pamtiti do kraja života”.

„Kao političar bio sam praktično u svim mjestima gdje su se Hrvati nastanili diljem svijeta - Novi Zeland, Australija, Čile, Pacifik - ali ovo je čudesno za mene. Svugdje su dobri i posebni ljudi, vrijedni, sličnog porijekla", kazao je.

Potomcima Hrvata rekao je da su njihovi preci došli u potragu za srećom i boljim životom.

"Biti bolji, raditi, penjati se na socijalnoj ljestvici je legitimno i trebalo bi biti više usađeno među našim ljudima i u našoj kulturi", rekao je Milanović i dodao "Manje gledati jedan drugom u prošlost, više raditi, biti odgovorni i posvećeni obitelji i zajednici”, rekao je predsjednik Milanović.

Na svečanosti je predsjednik Republike uručio i tri potvrde o hrvatskom državljanstvu i to počasnom konzulu Republike Hrvatske u New Orleansu Jamesu Owenu Colemanu i njegovoj supruzi Leah Monique Coleman, te uglednoj članici Hrvatsko-američkog društva Aniti Farac Cognevic.

Svečanosti u Belle Chasseu prisustvovao je i zamjenik guvernera Louisiane Billy Nungesser.

New Orleans je bio središte prvih migracija Hrvata početkom 20. stoljeća s juga Dalmacije i s poluotoka Pelješca, osobito iz mjesta Duba. U tom američkom gradu i okolnim mjestima danas živi velika hrvatska zajednica koja je svoju povezanost s Domovinom iskazala i gradnjom spomenutog Hrvatskog kulturnog doma.

Izgradnja objekta vrijednog 5,2 milijuna dolara započela je u prosincu 2021. godine, a dovršena je u kolovozu.

Hrvatsko-američko društvo osnovano je 1991. godine kako bi pružilo pomoć Hrvatskoj nakon što je proglasila svoju neovisnost. Nakon što je Hrvatska postala samostalna država, društvo se više fokusiralo na očuvanje hrvatske kulture i tradicije.

Hrvatsko-američko društvo nije samo centar okupljanja Hrvata u New Orleansu, već je kroz svoje svakodnevne aktivnosti jedan od najvažnijih nositelja hrvatskog nacionalnog identiteta u Louisiani. Društvo broji oko petstotinjak članova. H

Možda ste propustili...

POVJERENSTVO RAZMATRA JANDROKOVIĆA

Propisati tko smije putovati s obitelji

NA KOMUNALNOM ODLAGALIŠTU PETROVAČKA DOLA KOD VUKOVARA

U masovnoj grobnici najmanje deset tijela

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana