Novosti
NOVA PREPIRKA HDZ-A I SDP-A O SCHENGENU

“Iako su išli protiv interesa svoje zemlje, nisu uspjeli spriječiti povijesni uspjeh”
Objavljeno 24. rujna, 2023.

HDZ je ponovo optužio SDP da je bio protiv ulaska Hrvatske u šengenski prostor i da je aktivno radio protiv interesa svoje zemlje, dan nakon što je Stranka europskih socijalista (PES) takve optužbe nazvala neutemeljnima.Delegacija zastupnika HDZ-a u Europskom parlamentu u subotnjem priopćenju pokušaje SDP-a da "zamagli" svoju stvarnu ulogu u hrvatskom pristupu šengenskom prostoru naziva "smiješnim". "Dok se Hrvatska, uz Italiju i Grčku, kontinuirano suočava s najvećim nezakonitim migracijskim pritiskom na svojim granicama, SDP-ovi zastupnici u Europskom parlamentu redovito su šutjeli u bezbrojnim raspravama, u kojima su članovi njihova kluba nastojali narušiti hrvatski imidž pred europskom javnošću", tvrde eurozastupnici HDZ-a. "Dok smo u vrijeme rastućeg migrantskog pritiska na hrvatske i europske granice na plenarnim raspravama odbacivali zlonamjerne i netočne teze usmjerene na blaćenje hrvatske policije, SDP je ideološki podilazio ekstremnim lijevim skupinama", nastavljaju iz vladajuće stranke.

Ova prepirka HDZ-a i SDP-a o Schengenu počela je u petak nakon što je premijer Andrej Plenković optužio SDP da je preko kolega u EP-u "orkestrirao" europske zastupnike socijalista iz Italije da fabriciraju incidente na granici nastojeći isprovocirati reakciju hrvatske policije u vrijeme pristupanja šengenskom prostoru. "Oni će nama lijepiti etikete veleizdajica, a aktivno su radili da Hrvatska ne uđe u Schengen", kazao je. Na to je poslije odgvorila Stranka europskih socijalista (PES) osudivši Plenkovićevu izjavu o negativnoj ulozi SDP-a i europskih socijalista u hrvatskom pristupanju šengenskom prostoru. "To je ‘fake news‘," izjavio je uime PES-a njegov izvršni tajnik Giacomo Filibeck osvrćući se na tvrdnje predsjednika hrvatske Vlade. PES, međutim, kaže kako se dugo "rame uz rame" borio sa SDP-om da Hrvatska uđe u šengensku zonu. "Ponosni smo što smo se, kao europski socijalisti, rame uz rame s našim prijateljima iz SDP-a, borili kako bismo osigurali zasluženo mjesto Hrvatske u Schengenu. Štoviše, upravo je povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove iz naše političke obitelji dala preporuku za hrvatsko pristupanje", naglasio je Filibeck.

HDZ je u subotu odbacio tu tvrdnju. "Deklaratorno se zalažući za hrvatski ulazak u Schengen, SDP je u Europskom parlamentu redovito stajao na strani onih koji su radili sve kako bi to onemogućili", kaže se u priopćenju. Unatoč tome "što su išli protiv interesa svoje zemlje, nisu uspjeli spriječiti povijesni uspjeh koji je Hrvatska postigla postavši dio najvećeg prostora slobodnog kretanja na svijetu", zaključuju iz vladajuće hrvatske stranke.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je, reagirajući na oporbene kritike o odnosu prema migrantima i zaštiti državne granice, da je Hrvatska ušla u šengenski prostor bez stvarne potpore hrvatskih opozicijskih stranaka s lijevog i krajnje desnog političkog spektra. "Hrvatska je do Schengena prošla težak put. Nisu joj davane velike šanse, ali je, za razliku od Bugarske i Rumunjske, uspjela unatoč opstrukcijama, kojih je bilo i unutar Hrvatske", kazao je Božinović za Hinu. H
POKUŠAJ DISKREDITACIJE POLICIJE
Božinović je podsjetio na događaj iz siječnja 2021., kada je policija zaustavila skupinu europskih socijalista koji su se trebali na granici s BiH, izvan službenog graničnog prijelaza, susresti sa skupinom migranata koju je u isto vrijeme prema istoj kontrolnoj točki iz smjera BiH vodila talijanska novinarka. “Nakon što je policija osujetila taj očiti pokušaj diskreditacije i policije i države u najosjetljivijoj fazi ispunjavanja uvjeta za ulazak Hrvatske u Schengen, Peđa Grbin i Biljana Borzan su izdali priopćenje u kojem su prosvjedovali protiv postupka hrvatske policije u tom slučaju a da se kao vodeći političari jedne hrvatske stranke nisu obratili hrvatskim institucijama, prije svega MUP-u, kako bi se raspitali o činjenicama što se zapravo dogodilo”, kazao je Božinović.

Davor Božinović

ministar unutarnjih poslova

OTEŽATI VLADI

Božinović je ustvrdio da je velikim naporima, prije svega u zaštiti vanjske granice, te brojnim diplomatskim i političkim aktivnostima Hrvatska ispunila uvjete i ušla u šengenski prostor. “Kad se, kao i sve druge europske države na vanjskim granicama EU-a, suočavamo s pojačanim pritiskom ilegalnih migracija, ta politička skupina trenutno uglavnom šuti i prepušta prostor krajnje desnim opcijama, koje također napadaju Vladu, ali sada s drugih ideoloških pozicija. Netko bi kazao da je zadaća oporbe kritizirati, i neka slobodno nastave. S obzirom na goleme ideološke razlike između njih, dok jedni misle da imaju više ‘materijala’ za napade, drugi šute, jer cilj nisu hrvatski interesi, već kako otežati situaciju Vladi”, smatra Božinović.

Možda ste propustili...

KONFERENCIJA O MESNOJ INDUSTRIJI HRVATSKE U ORGANIZACIJI HGK

Afrička svinjska kuga nije izravno utjecala na poskupljenje svinjetine

PROSJEČNA SU OČEKIVANJA 443 EURA

Božićnicu očekuje 9 od 10 zaposlenih Hrvata

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana