Regija
TROGODIŠNJI PROJEKT VUKOVARSKE UDRUGE

Djeci s teškoćama niz aktivnosti kroz svakodnevni rad
Objavljeno 25. rujna, 2023.
VUKOVAR - Vukovarska udruga za pomoć i podršku roditeljima djece s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima "Tko se boji sutra još?", uz pomoć Razvojne agencije Vukovar - VURA, započinje realizaciju projekta nazvanog "Dan kao san". Kako je pojasnila predsjednica udruge Maja Prakaturović, predviđeno je trogodišnje trajanje projekta, svakim radnim danom od 16 do 20 sati, s tim da su sve aktivnosti za sudionike besplatne.

U prvoj godini realizacije vrijednost projekta iznosi 25.000 eura, a ciljana su skupina djeca s poteškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom te kao krajnji korisnici i njihovi roditelji/skrbnici/udomitelji i obitelj. Osim članova udruge, mogu sudjelovati sve zainteresirane obitelji.

- Osnovni je cilj razvoj izvaninstitucionalnih socijalnih usluga za djecu s teškoćama u razvoju na području naše županije. Na ovaj način želimo povećati kvalitetu socijalnih usluga i života te utjecati na smanjenje socijalne isključenosti djece i mladih s teškoćama u razvoju - rekla je Prakaturović.

Osnova će projekta biti organizacija dnevnih aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju i edukacije za roditelje/skrbnike/udomitelje. Program je usmjeren na organizaciju slobodnog vremena djece izvan redovitih institucija odgoja i obrazovanja ili pružanja socijalne skrbi. Ideja je osigurati djeci s poteškoćama u razvoju prostor u kojemu mogu kvalitetno provoditi svoje slobodno vrijeme.

- Nastojat ćemo osnažiti i osamostaliti djecu i mlade s teškoćama u razvoju ispunjavanjem njihovog društvenog života kroz igre i druženja uz razvijanje intelektualnih, kreativnih, motoričkih i komunikacijskih sposobnosti kroz aktivnosti igraonice - navela je Prakaturović, dodajući kako im je partner na projektu Hrvatski zavod za socijalni rad, a suradnička organizacija Vukovarsko-srijemska županija.

Jedan od specifičnih ciljeva je, kao i u mnogim sličnim slučajevima, razvoj volonterstva, solidarnosti i humanitarnog djelovanja za ranjive skupine.

Ova je udruga iznimno aktivna u Vukovaru, pa su tako na proteklom etnosajmu održali radionicu pod nazivom "Novo ruho jesenjeg suvenira".

- Odziv je bio iznad očekivanog budući se na radionici okupilo više od 70 sudionika koji su naučili kako stvarati kreativne unikatne predmete tehnikama recikliranja - istaknula je predsjednica udruge. D. Korpoš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRAGIČNI DAN KOJI SE NEIZBRISIVO UREZAO U PAMĆENJE

Sjećanje na pogibiju 11 branitelja na Papuku

2

PREKOGRANIČNA SURADNJA

Manje putničko pristanište na Savi i u Štitaru

3

BEZ NJE JE BLAGDANSKI STOL VEĆINI NEZAMISLIV

Ribe će biti dovoljno - cijena šarana oko 5,20 €/kilogram?