Regija
U ĐAKOVŠTINI 1190 OBRTNIKA

Rast obrta koji energiju proizvode preko solara
Objavljeno 25. rujna, 2023.
Milković: Rast je obrta u kolovozu u građevini te proizvodnji energije što se, zbog prodaje viška struje, mora registrirati
ĐAKOVO - Broj obrta u Đakovštini primiče se brojci od 1200. Krajem kolovoza, podaci su iz evidencije Udruženja obrtnika Đakovo, registrirano ih je 1190, a što je trinaest obrta više nego krajem srpnja ove godine, čime njihov broj nastavlja kontinuirano rasti.

Porast broja obrta za 13 novotvorenih, kaže tajnik udruženja Marko Milković, rezultat je daljnjeg rasta broja obrta u građevinarstvu, ali i proizvodnji električne energije preko solarnih panela, a čemu pribjegava sve više ne samo pravnih osoba, gospodarskih i javnih ustanova poput vrtića, sportskih dvorana i sl., nego i fizičkih osoba – što za vlastite energetske potrebe, što za prodaju viškova struje, a odašilju poruku o potrebi energetske samodostatnosti te proizvodnji energije iz obnovljivih, "čistih" izvora kao što je Sunčeva energija.

Slovenska iskustva


- Rast je obrta u kolovozu u građevini te proizvodnji energije, što se, zbog prodaje viška struje, mora registrirati. Obrti vezani za proizvodnju električne energije preko solara u porastu su, dok građevina samo nastavlja takav trend, a u porastu su i usluge, koje i jesu najveći ceh pri našem udruženju - kaže Milković. Istovremeno, u blažem je padu trgovina, i to u dijelu male trgovine, prijevoz je ostao na istim razinama, a varira i ugostiteljstvo jer se tu neki obrt zatvori, no vrlo brzo se i otvori novi, pa se brojke tu brzo izniveliraju.

- Solari, a time i obrti vezani uz njih, sve su brojniji i po selima Đakovštine. To je sada trend. Prošloga tjedna nazočili smo sajmu u bosanskoj Posavini, gdje su se mogla čuti slovenska iskustva u vezi s tom praksom, a bojazan je da bi ondje mogla biti ukinuta obveza otkupa viškova te struje - kaže Milković.

Na području samoga grada i njegovoga prigradskog prstena je oko 800 obrta, a preostali broj u devet je općina Đakovštine. Milković kaže da su brojem obrta među prve tri Semeljci, Satnica Đakovačka i Punitovci, koji se ističu brojem obrta u graditeljstvu.

- Najmanje obrta ima Općina Levanjska Varoš i tu je status quo – njih pet tu je već godinama. Mali broj obrta vezuje se i za Općinu Trnava, a nevelik broj obrta imaju i Gorjani, Viškovci - kaže Milković.

Prosjek dva zaposlena


Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a koje Udruženje obrtnika od HZMO-a uvijek zatraži na početku godine za prethodnu godinu, obrtništvo Đakova i Đakovštine sada zapošljava 2540 radnika, od čega se na obrte u gradu i prigradskim naseljima odnosi njih 1900. S obzirom na broj obrta, prosječan broj zaposlenih po obrtu je 2,13 radnika, s tim da je 180 obrta koji su otvoreni uz rad – njihov nositelj zaposlen je drugdje, a ne u svom obrtu.

Usprkos kontinuiranom porastu broja obrta iz mjeseca u mjesec, njihov ukupan broj još je daleko od zlatne, najviše brojke od njih 2500, koliko ih je u Đakovštini bilo 2007. godine, prije recesije.

Suzana Župan
SAMOZAPOŠLJAVANJE: GRAĐEVINA, SALONI LJEPOTE, TRGOVINE...
Jedna od najkorištenijih mjera aktivne politikke zapošljavanja, samozapošljavanje, i dalje je u fokusu budućih obrtnika s tim da aktualna pravila vrijede do 30. rujna 2023., a od 1. listopada kreću izmjene, Milković dodaje - i manji iznosi potpore. Kako Hrvatski zavod za zapošljavanje navodi na svojim stranicama, djelatnosti u kojima se najčešće ostvare mjere samozapošljavanja jesu građevinske, saloni ljepote, digitalne agencije i PR, trgovina, računalno programiranje te servisi za čišćenje, a slično je i u đakovačkom slučaju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TRAGIČNI DAN KOJI SE NEIZBRISIVO UREZAO U PAMĆENJE

Sjećanje na pogibiju 11 branitelja na Papuku

2

PREKOGRANIČNA SURADNJA

Manje putničko pristanište na Savi i u Štitaru

3

DEFINIRANI PROJEKTI ITU MEHANIZMA

Prioritet Vukovara je obnova Grand hotela