Regija
NA PUNOLJETNOM VINSKOM BOR MARATONU

Tisuće vinoljubaca “svladavale” čak 23 vinarije
Objavljeno 25. rujna, 2023.
Gosti stigli iz cijele Hrvatske, od Cresa do Cavtata, ali i iz Lihtenštajna, Belgije, Njemačke...
ZMAJEVAC - Zmajevačke surduke proteklog su vikenda ponovno, osamnaesti put, preplavili vinoljupci i posjetitelji željni vrhunske zabave u predivnom krajoliku istočne Baranje. U organizaciji Udruge za njegovanje običaja Mađara "Surduk", manifestacija kojoj je cilj proslaviti kulturu baranjskih vina privukla je u dva dana više od deset tisuća posjetitelja, unatoč kišovitom subotnjem vremenu.

Sve je počelo premium Vinskim maratonom u petak, kada je u Katoličkom surduku svoja najbolja vina posjetiteljima ponudilo 12 lokalnih vinara, koji su vlasnici vrhunskih vina, zajedno s vinarima iz Sombora i mađarskog Villánya. Dojmljiv dekor surducima dala su i brojna folklorna društva u narodnim nošnjama.

Manifestaciju je otvorio zastupnik mađarske manjine u Hrvatskom saboru Robert Jankovics, a prigodni govor održao je i veleposlanik Mađarske u Zagrebu, Nj. Eksc. Csaba Demcsák. Emotivan trenutak bila je dodjela posebnog priznanja zmajevačkom vinaru Ferencu Vargi, koji je sudjelovao na svim dosadašnjim maratonima.

Baranjski brend


- Vinski bor maraton nedvosmisleni je baranjski brend. Brend koji Baranji daje toliko željenu dodatnu vrijednost, i to na način da baranjsku kulturu i tradiciju povezujemo s gospodarskim interesima te tako promoviramo Baranju kao destinaciju u koju će svatko poželjeti doći i ovdje provesti vrijeme. Na nama koji vodimo ovu zajednicu jest da osiguramo potporu, ali i novac, kako bismo vinarima smanjili rizik sudjelovanja, kako bi organizatori imali što više mogućnosti, ali i kako bi cijela zajednica imala koristi od Vinskog bor maratona. Ova dva dana dokaz su da je priča o Vinskom bor maratonu u Zmajevcu priča o nevjerojatnom uspjehu - rekao je zastupnik Jankovics.

Tisuće vinoljubaca u subotu u 14 sati krenule su po trofej pobjednika 18. Vinskog bor maratona, "svladavajući" vinariju po vinariju, ukupno 23 vinara koja su sudjelovala u ovogodišnjem maratonu.

Svi oni koji su došli u Zmajevac a nisu bili zainteresirani za pobjedu u maratonu mogli su su izvrsno zabaviti uz nastupe na čak tri pozornice. Od zvijezda najviše je pozornosti privukao Haris Džinović, čiji je nastup u petak dupke napunio Katolički surduk, a red vozila koja su dolazila prema Zmajevcu protezao se gotovo do Kneževih Vinograda.

Smještaj popunjen


- Ovogodišnji Vinski bor maraton svojom je posjećenošću nadmašio sve prethodne maratone. Registrirane goste imali smo iz svih dijelova Hrvatske, s Cresa, iz Cavtata, Zagreba, stotinjak posjetitelja iz Slavonskog Broda, ali i iz Lihtenštajna, Belgije, Njemačke, Italije, Mađarske. Sretni smo zbog toga jer je to plod rada ove male zmajevačke sredine i ovdašnjih vinara. Iznimno smo sretni da nam je gastroponuda ove godine pojačana i službeno najboljim restoranom Mađarske – Tenkes csardom, ali i zbog gostovanja Turističke zajednice Grada Sombora, koja nam je ove godine bila partner. Vinski maraton u Zmajevcu postao je mjesto poželjno za sve ljubitelje vrhunske zabave, a posljedica toga je da su svi smještajni kapaciteti ovog vikenda u Baranji, ali i šire, bili popunjeni - rekao nam je predstavnik organizatora manifestacije Kristian Horvat.

Posebno je impresivna bila promocija manifestacije posljednjih mjeseci. Osim što se promovirala na svim društvenim mrežama, poseban je naglasak bio na pojedinačnom predstavljanju vinara kratkim promospotovima na YouTubeu, koji su imali na desetke tisuća pregleda.

Manifestaciju je poduprlo dvadesetak sponzora, od kojih je najveći bio suorganizator, Demokratska zajednica Mađara Hrvatske, i Savjet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, kao i Vlada Mađarske.

Osim veleposlanika Demcsáka i zastupnika Jankovicsa manifestaciji su nazočili i generalni konzul Mađarske u Osijeku János Magdó sa suradnicima i direktor TZ-a Baranje Matej Perkušić. R.I.
Posebno priznanje dobio je zmajevački vinar Ferenc Varga, koji je sudjelovao na svim maratonima

Turistička novinarka iz Engleske
Da organizatori misle ozbiljno, dokaz je i dolazak turističke novinarke engleskog The Telegrapha Sofie Dickinson na premium Vinski maraton u petak, a sve u organizaciji Ureda Hrvatske turističke zajednice u Londonu.

Gastroponuda ove je godine pojačana i službeno najboljim restoranom Mađarske – Tenkes csardom

Možda ste propustili...

GRAD OSIGURAO NOVAC ZA ISPLATU UMIROVLJENIČKE BOŽIĆNICE

Dijelu “penzića” božićnica 30 eura

GRADSKO VIJEĆE NIJE KONSTITUIRANO

Predsjednik nije izabran, novi pokušaj 5. prosinca