Osijek
PREDAVANJA PA VOĐENI OBILASCI

Kolekcionar Kadović o svojim izložbama
Objavljeno 24. rujna, 2023.

U sklopu petog SEDECO festivala, u izložbenim aulama u prizemlju i na katu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek (Europska avenija 24) postavljene su dvije izložbe autora Stjepana Kadovića. S ciljem što bolje prezentacije navedenih izložbi autor će u utorak (26. rujna) i srijedu (27. rujna) s početkom u 12 sati održati stručna predavanja u prostoru Austrijske čitaonice. Nakon svakog predavanja bit će organiziran obilazak izložbe uz stručno vodstvo.U utorak je tema predavanja "Osječke kolekcionarske priče". To je svojevrsna kronika osječkog kolekcionarstva, koje ima dugu tradiciju u Osijeku. Bit će riječ o kolekcionarima kao donatorima i osnivačima današnjih osječkih muzeja: Muzeja Slavonije Osijek, Arheološkog muzeja i Muzeja likovnih umjetnosti, o radu Arheološkog kluba "Mursa", o osnivanju prvog sajma antikviteta u Osijeku i o SEDECO festivalu kao kolekcionarskom projektu. Autor navodi priče na temelju kolekcionarskih predmeta, pa tako opisuje pozadinu nastanka prvog sajma antikviteta na osnovi izloženih fotografija duha generala Beckersa. Kroz kolekcionarske predmete ispričane su mnoge priče, poznate, ali i nepoznate, o poznatim i uglednim Osječanima.

U srijedu će se održati predavanje "Satovi i urari - od turskog do modernog Osijeka". Govorit će se o satovima osječkih urara u depoima Muzeja Slavonije u Osijeku i Muzeja za umjetnost i obrt u Zagreba te u privatnim kolekcijama. Bit će riječi i o osječkim gradskim i javnim satovima.

Predviđeno je trajanje obaju predavanja oko sat vremena. Predavač će biti Stjepan Kadović, idejni začetnik, osnivač i organizator SEDECO festivala, koji prezentira secesijsku i art deco kulturu grada Osijeka. Kao kolekcionar permanentno se zauzima za javno prikazivanje svojih vlastitih i zbirki drugih kolekcionara na različitim mjestima. I Glas Slavonije više je puta pisao o tom vrijednom kolekcionaru, koji je imao i studio za uređenje interijera, a neko vrijeme i antikvarijat i galeriju. Kolekcionar je duže od 30 godina, a povijest umjetnosti velika mu je ljubav iako je magistar ekonomije (marketinga). I. Rab Guljaš
Možda ste propustili...

PRVO NOGOMET PA KONCERT TIHE ORLIĆA

Gledanje utakmice u kampusu

POTPISANI UGOVORI S KORISNICIMA

Za potpore vatrogastvu od Županije 200.000 €

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana