Kultura
UDRUGA MLADIH KRIK IZ SLATINE

Mladi izložbom obilježili 20 godina svoje udruge
Objavljeno 25. rujna, 2023.
U galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Slatina zamjenik gradonačelnika Ilija Nikolić otvorio je izložbu mladih slatinskih umjetnica kojom Udruga mladih Krik obilježava 20 godina djelovanja. Govoreći o suradnji Muzeja i udruge, kustos Srđan Đuričić podsjetio je na sudjelovanje mladih u različitim muzejskim aktivnostima i na projektima u kojima je Muzej bio partner.

- Upravo je ova partnerska komponenta izražena i kroz nastanak i realizaciju ove izložbe kao drugog ciklusa predstavljanja mladih kreativnih umjetnica. Muzej kao ustanova kroz svoju izložbenu aktivnost prikazuje poznate i etablirane umjetnike, progovara o različitim temama, ali jednako tako i stvara platformu za izričaj mladih i njihov najčešći prvi javni nastup u ovakvom institucionaliziranom obliku. Organizacijom ovakvog događaja Muzej vama mladim kreativcima poručuje da nastavite s radom, stvaranjem, crtanjem, slikanjem, oblikovanjem, jer stvaranje je proces, stvaranje su emocije i najljepši jezik - rekao je Đuričić.


O djelovanju udruge te o umjetnosti općenito govorile su članice Udruge mladih Krik Viktorija Velić i Lana Kovačević. Viktorija je podsjetila da je začetak udruge bio međunarodni volonterski kamp na uređenju arboretuma Lisičine, organiziran 2003. u suradnji s Volonterskim centrom iz Zagreba.

- Od tada udruga organizira aktivnosti za mlade različitih tematika, a kroz vrijeme se profilirala u četiri tematska područja, pa je danas KRIK udruga koja je posvećena poticanju kreativnosti, razvoju zajednice i osobnom razvoju mladih kroz inovacije te promicanju kulture i umjetnosti - rekla je Velić, podsjetivši također na projekte Volonterski centar Slatina, Put oko svijeta u 80 dana, Klub mladih, i druge suradnje i projekte.


- Udruga KRIK ostaje oslonac za naše mlade i svjetionik nade za budućnost naše zajednice. Naša predanost i strast nastavit će oblikovati našu budućnost i inspirirati nove generacije da sanjaju, stvaraju i rastu - rekla je.

Govoreći o dubokoj ukorijenjenosti umjetnosti u ljudsku povijest i kulturu, Lana Kovačević pojasnila je da ljudi slikaju i pišu jer osjećaju i žude za novim, neotkrivenim.


- Kroz moć umjetnosti naizgled obične stvari postaju besmrtne, i žive malo duže od svih nas. Umjetnost je dragocjeni dar ljudske kreativnosti. Ona obogaćuje naše živote, spaja nas s drugima i oblikuje kulturu. Zato ju trebamo cijeniti, poticati i njegovati jer ima moć da promijeni svijet - rekla je Lana.

Svojim likovnim radovima predstavile su se Morena Grgić, Barbara Jukić, Iva Lovčanin, Lana Fotez, Elizabeta Taradej, Marijeta Jukić, Sara Cvijanović, Lana Kovačević, Mateja Podolski, Anamarija Jokić, Sanda Štrković, Leonarda Tkalec, Melita Ostrunić, Gabriela Kovačević, Petra Josić i Viktorija Velić. Osim likovnih radova mladih umjetnica izloženi su i plakati organiziranih koncerata te fotografije različitih aktivnosti udruge. P. Žarković
Izloženi su likovni radovi mladih umjetnica te plakati i fotografije različitih aktivnosti udruge

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Dvije premijere osnovnoškolaca

2

HNK U OSIJEKU: “PRODANA NEVJESTA”

Opera o ljubavi, puna je komičnih obrata, prožeta koloritom češkog folklora

3

POSLJEDNJA OVOSEZONSKA PREMIJERA

Opera "Prodana nevjesta" premijerno izvedena u osječkom HNK-u