Kultura
AUKOS: GOSTOVAO JORDANSKI UMJETNIK

Ghassan Abulaban: Osjetila vam govore, morate naučiti slušati
Objavljeno 25. rujna, 2023.
Akvareli nastali na umjetničkoj rezidenciji bit će izloženi od 25. rujna do 5. listopada u osječkoj galeriji Knifer

Jordanski slikar Ghassan Abulaban održao je predavanje na Odsjeku za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Tvaj likovni terapeut, pjesnik i predavač s Fakulteta za umjetnost i dizajn Sveučilišta u Jordanu boravi na umjetničkoj rezidenciji na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, a do sada je izlagao na brojnim izložbama u Jordanu, SAD-u, Egiptu, Siriji i mnogim drugim zemljama.Ghassan skicira još od svoje četvrte godine, no ljubav prema umjetnosti razvijao je gotovo 55 godina kako bi napokon pronašao vlastiti identitet.

- Slikanje je za mene posebna vrsta jezika koju ne možete sažeti u riječi, one stvari koje ne mogu verbalno izraziti - slikam. Poput poezije, slikanje ima svoju formulu. Treba slušati pjesme, boje, one vam se obraćaju, samo morate obraćati pozornost na svijet oko sebe. Ljudi su satkani od doživljaja i osjećaja, sjećanja i ideja, vaša osjetila trebaju biti pojačana i dati priliku impulsima prirode da budu shvaćena, tek tada postajete jedno s onime što slikate - rekao je Ghassan na predavanju.

Inspiraciju, kaže, crpi iz svijeta oko sebe. Promatrajući ljepotu prirode i svemira, umjetnik istančanih osjetila opaža stvari i pojave te ih preslikava na papir.

- Gledam, čujem i okusim, moja osjetila tako primaju različite ideje formirajući umjetničko djelo. Ne morate dodirnuti nešto da biste znali da je vruće, nekad to možete vidjeti ili čuti vodu koja vrije, a nekad možete i namirisati vrućinu. Osjetila vam govore, samo morate naučiti slušati. Za ideju je potrebno sjedinjenje svih osjetila, neovisno jeste li umjetnik ili ne, morate ih stalno oštriti jer tek tada spoznajete pravu umjetnost, poetički pogled na svijet - govori Ghassan.

Njegova evolucija slikanja započela je od jednostavnih poteza olovkom pa sve do uljanih bolja i pikseliziranih slika, a gotovo sva djela sadržavaju nešto zajedničko - motiv ljudskoga tijela.

- Uvijek nastojim pretvoriti opservacije i sjećanja u vizualne ideje. Zatim pravim brojne skice, dodajem i oduzimam detalje dok ono što je u mom umu ne bude preslikano na papir. To je dijalog između papira i mene, slika uvijek želi ići vlastitim putem i formirati svoj karakter. Najviše se koristim ljudskim tijelom, vjerujem da se sve na ovom svijetu revolvira oko čovjeka, ljudskosti i njegove individue. To je za mene srž umjetnosti, makar i u apstraktnom smislu, sve na mom papiru govori o čovjekovu iskustvu - objašnjava.

Akvareli nastali na umjetničkoj rezidenciji bit će izloženi od 25. rujna do 5. listopada u galeriji Knifer, a naziv izložbe je "Waves of Time: An Ode to Arabian Heritage". Kroz figuralno-apstraktne izraze slike u ovoj kolekciji duboko zaranjaju u kolektivno pamćenje arapskog naroda, ispreplećući priče o hrabrosti, ljubavi i vječnoj potrazi za mudrošću.

- Radovi nisu samo zbirka slika nego i vrata prema stvarnosti u kojoj se prošlost i sadašnjost približavaju proslavi arapske kulture. Kroz ovo umjetničko istraživanje nadam se poticanju zahvalnosti za trajnu ljepotu arapske baštine i dubokoj vezi između umjetnosti, kaligrafije, poezije i duše jednog naroda. Dopustite svojoj mašti da teče dok dešifrirate skrivene priče i emocije unutar apstraktnih oblika - dodaje Ghassan.

Elena Lukić
Ghassan Abulaban

umjetnik

Najviše se koristim ljudskim tijelom, vjerujem da se sve na ovom svijetu revolvira oko čovjeka, ljudskosti i njegove individue. To je za mene srž umjetnosti.

Ljubav prema umjetnosti razvijao je gotovo 55 godina kako bi napokon pronašao vlastiti identitet

Možda ste propustili...

OVOGODIŠNJI FESTIVAL KLASIČNE GLAZBE NA OTVORENOM TRAJAT ĆE DO 2. SRPNJA

Filmskom klasikom otvoren Zagreb Classic

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana